Οι επιστήμονες καταγγέλλουν: «Η κυβέρνηση αγνόησε την επιτροπή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, με αποτέλεσμα η χώρα μας τον τελευταίο μήνα να έχει διπλάσιο αριθμό αύξησης των θανάτων σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και μια από τις πλέον χειρότερες κατατάξεις παγκοσμίως, αποκαλύπτονται πλέον καθημερινά.

Στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη της Crete TV λοιμωξιολόγοι μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και επιστήμονες ανέδειξαν τις τραγικές παραλείψεις με ευθύνη της Πολιτείας, αποδομώντας παράλληλα το κυβερνητικό αφήγημα περί πιστής υιοθέτησης των εντολών των μελών της αρμόδιας επιτροπής.

Όπως αποδεικνύεται, όχι μόνο λειτούργησε ένα διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, αλλά τα μέλη της επιτροπής αγνοήθηκαν ως προς τις συστάσεις τους σε κρίσιμες επιλογές. Επικράτησε ένα σύστημα διαρχίας μεταξύ ΕΟΔΥ και Πολιτικής Προστασίας, με την τελευταία να αναλαμβάνει υπερβολικές αρμοδιότητες. Μαζικά και αντιπροσωπευτικά τεστ, προκειμένου η επιτροπή να έχει σαφή χαρτογράφηση της πανδημίας, δεν διεξήχθησαν, με αποτέλεσμα ο εχθρός να παραμένει αόρατος.

Η χώρα άνοιξε τις πύλες της στον τουρισμό χωρίς μέτρα προστασίας, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις των ειδικών, ενώ τα μέλη της επιτροπής δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Οι επιστήμονες κρούουν παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για εκατόμβη νεκρών όσο η Πολιτεία συνεχίζει την ανέμελη και επικίνδυνη συμπεριφορά της.

Τα στόματα από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, που ήταν ερμητικά κλειστά, αρχίζουν σιγά σιγά να ανοίγουν και να αποκαλύπτουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στον σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα.

Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η επιτροπή έχει έλλειψη επιδημιολογικών δεδομένων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποτύπωση των κρουσμάτων σε κάθε νομό του κράτους. «Λείπει από την επιτροπή μια συλλογική γνώση τι γίνεται σε κάθε νομό» τόνισε χαρακτηριστικά. Παραδέχτηκε δε ότι σημειώθηκε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων που είχε προτείνει η επιτροπή.

«Είχαμε προτείνει έγκαιρα τη συνταγογράφηση των τεστ σε όλον τον πληθυσμό. Ηταν το πρώτο που πρότεινε η επιτροπή. Ο φόβος από πλευράς της κυβέρνησης ήταν ότι θα γίνει υπερσυνταγογράφηση και ο ΕΟΔΥ δεν θα άντεχε το κόστος. Προσωπικά δεν την ασπάζομαι αυτή τη λογική, γιατί τελικά το κόστος είναι μεγαλύτερο». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η επιτροπή είχε προκρίνει την ανάγκη διενέργειας των τεστ σε όσους έρχονται στη χώρα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

«Μας είπαν ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει τεστ πριν έλθουν ως τουρίστες στην Ελλάδα, ενώ και εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα διενέργειας χιλιάδων τεστ. Ετσι μας παρουσιάστηκε ένας αλγόριθμος από μια ομάδα επιδημιολόγων (τεστ σε συνάρτηση με την επικινδυνότητα της χώρας προέλευσης). Πάντως η επιτροπή δεν μετείχε σε αυτόν τον σχεδιασμό» συμπλήρωσε ο κ Βατόπουλος.

Παράλληλα τόνισε ότι η επιτροπή είχε προτείνει αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, με την κυβέρνηση να κινείται «πιο χαλαρά», ενώ σύσταση για απαγόρευση της επικοινωνίας μεταξύ των νομών και των περιοχών με διαφορετικό επιδημιολογικό προφίλ δεν έγινε αποδεκτή. «Δεν διοικεί τη χώρα η επιτροπή» υπογράμμισε ο κ Βατόπουλος, ενώ στον σχολιασμό του δημοσιογράφου, ότι «εσάς επικαλείται η κυβέρνηση στη λήψη των μέτρων», περιορίστηκε να δηλώσει γελώντας ότι «αυτό είναι μια άλλη ιστορία»…

Ως προς την πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ο καθηγητής σημείωσε ότι τους παρουσιάζεται μια εβδομαδιαία αναφορά αρκετά λεπτομερής, όμως «ίσως όχι τόσο όσο θα θέλαμε», χωρίς πάντως, όπως επισήμανε, να έχουν οι ίδιοι πρόσβαση. «Στα δεδομένα πρέπει να έχουν πρόσβαση τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και οι πολίτες. Τα δεδομένα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Είναι ιδιοκτησία του Ελληνα φορολογουμένου. Τα πρακτικά της επιτροπής προφανώς θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα και μάλιστα να είναι αναρτημένα στο site του υπουργείου» τόνισε με έμφαση.

Διευκρίνισε επίσης ότι την επιδημιολογική επιτήρηση την κάνει ο ΕΟΔΥ, αλλά «ανατέθηκαν πολλά πράγματα στην Πολιτική Προστασία. Αυτό δεν ήταν απόφαση της επιτροπής, ενώ μοιράστηκαν τα καθήκοντα μεταξύ ΕΟΔΥ και Πολιτικής Προστασίας. Η επιτήρηση γίνεται από τον ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία κάνει την ιχνηλάτηση. Αυτό που απουσιάζει είναι ποιος θα έχει το γενικό πρόσταγμα. Στην Ελλάδα είναι ανακατεμένα δυο υπουργεία και αυτό δημιουργεί δυσλειτουργίες» κατέληξε.

Ο σχεδιασμός δεν έγινε από έντιμους, υποστήριξε η Λινού
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού εξέφρασε την έκπληξή της για τις υπερβολικές αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στην Πολιτική Προστασία, χωρίς τη σοβαρή εμπλοκή των επιδημιολόγων, όπως σημείωσε.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση δεν έχει σχεδιαστεί από έμπειρους και έντιμους επιδημιολόγους. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι επιδημιολογικά δεδομένα χωρίς παρονομαστές δεν έχουν απολύτως καμία αξία. Και νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο λάθος στη χώρα μας. Είχαμε αριθμό κρουσμάτων και δεν είχαμε ως παρονομαστή αριθμό τεστ, δεν είχαμε ποτέ μια εκτίμηση του κατά πόσον τα τεστ είναι αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού της χώρας και πώς επίσης εκπροσωπούνται οι ιδιαίτερες ευάλωτες ομάδες. Και αυτό είναι το μεγάλο λάθος με τη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρουμε πόσοι είναι ασυμπτωματικοί, πόσοι είναι προσυμπτωματικοί. Και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Ανησυχώ, γιατί όπως έχουμε πρόβλημα στη Β. Ελλάδα μπορεί να εκδηλωθεί και αλλού. Θεωρώ αδιανόητο να μη συνταγογραφούνται τα τεστ ως μέτρο πρόληψης και θα μπορούσε να αποφευχθεί το τεράστιο κόστος με πλαφόν στα τεστ, και όχι με πλαφόν στην τιμή του τεστ, που όποια και αν είναι αφήνει τους ανθρώπους που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά ακάλυπτους» υπογράμμισε με έμφαση η κ. Λινού.

Ο καθηγητής Αιματολογίας της Σορβόνης Γ. Γεροτζιάφας χαρακτήρισε έγκλημα αυτό που γίνεται στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα. Ο Ι. Καλομενίδης, υπεύθυνος Covid του Ευαγγελισμού, έκανε λόγο για υγειονομική κατάρρευση στη μισή χώρα, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα θα έρθει και στην Αθήνα, «αν συνεχίσει να είναι ανέμελη η συμπεριφορά της Πολιτείας».

Ο Θ. Ζδούκος, γιατρός του Κέντρου Υγείας Νέας Μηχανιώνας, σημείωσε ότι «καμία από τις αιτίες δεν αντιμετωπίζεται, γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Θα επανέλθουν και οι εποχικές ιώσεις και το μείγμα θα είναι εκρηκτικό. Θα ζήσουμε εκατόμβη θυμάτων. Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά αυτό θα συμβεί».

Έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια την επιστολή με το SOS κατά του ιού

Ακόμη ένα ντοκουμέντο που αποδεικνύει τις εγκληματικές καθυστερήσεις και την ολιγωρία της κυβέρνησης για την έγκαιρη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας δημοσίευσε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία»!

Πρόκειται για την επιστολή που από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είχαν λάβει από ομάδα κορυφαίων επιστημόνων της χώρας με τα μέτρα που όφειλε να πάρει αμέσως η Πολιτεία. Ομως, εννέα μήνες αργότερα -και ενώ η χώρα βρίσκεται ενώπιον ανεξέλεγκτης κατάστασης- είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αγνόησε αυτό το SOS.

Η επιστολή, υπό τον τίτλο «Σχέδιο για επιθετικό και εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο για SARS-COV-2 στην Ελλάδα», είχε ημερομηνία 16 Μαρτίου και την υπέγραφαν εννέα από τους πιο γνωστούς καθηγητές Ιατρικής. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ορισμένοι που στη συνέχεια συμπεριλήφθηκαν στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων υπό τον κ. Τσιόδρα, όπως ο Γκ. Μαγιορκίνης και η Π. Λάγιου αλλά και ο Μ. Δερμιτζάκης.

Οι επιστήμονες, επικαλούμενοι την έως τότε εμπειρία άλλων χωρών, έκαναν την εισήγηση για «ένα “επιθετικό” μοντέλο για τεστ στον ιό όχι μόνο για το κομμάτι της διάγνωσης αλλά και για το κομμάτι της “ανάγνωσης” του πληθυσμού», το οποίο «θα δώσει τη δυνατότητα τόσο να εντοπιστούν εν δυνάμει πυρήνες όσο και να γίνει γενικότερα καλύτερη μοντελοποίηση της δυναμικής του ιού και να ληφθούν μέτρα με υψηλότερη ανάλυση και αποτελεσματικότητα, με βάση την ακριβέστερη αποτύπωση της πραγματικής διασποράς».

Οπως τόνιζαν, αυτό θα έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα, «τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες στην Ευρώπη». Και πρόσθεταν χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και με τους περιορισμούς» που είχαν επιβληθεί τότε «είναι σημαντικό να ξεκινήσουν τα τεστ άμεσα και να είμαστε έτοιμοι όταν χαλαρώσουν τα μέτρα να πραγματοποιούμε “επιθετικό” εργαστηριακό έλεγχο, ώστε να συνεχιστεί συστηματικά η παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας, καθώς δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες».

Στο πλαίσιο αυτό πρότειναν «την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων διαγνωστικών υποδομών, ώστε να μπορεί να καλυφτούν πρώτα οι βασικές ανάγκες και, σε δεύτερο επίπεδο, να καταστεί εφικτή η διενέργεια χιλιάδων εξετάσεων ανά ημέρα».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το απόσπασμα που αποκαλύπτει ότι προς την παραπάνω κατεύθυνση είχε ήδη «πραγματοποιηθεί συνεννόηση με μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας (καθ. Τσιόδρας, καθ. Λάγιου, καθ. Μαγιορκίνης). Προκαταρκτική συζήτηση έχει πραγματοποιηθεί και με τον ΕΟΔΥ (κ. Σαπουνάς) όσον αφορά την εντατική παρακολούθηση ατόμων θετικών στα test».

Η κυβέρνηση, αντί να εφαρμόσει αυτές τις προτάσεις, μετά το πρώτο lockdown συμπεριφέρθηκε με τη γνωστή σε όλους πλέον αμεριμνησία, ανοίγοντας με λάθος τρόπο τον τουρισμό και δείχνοντας ότι τελικά δεν διέθετε «plan B» για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος που ερχόταν…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ