Ο Κυριάκος «διαγράφει» Καραμανλή με το μήνυμα για τον ντ΄Εσταίν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι ανέλαβαν να του το υπενθυμίσουν- Τι λέει η ανακοίνωσις του Ιδρύματος – Τι ξέχασε για την εταιρική σχέση Ελλάδος- Γαλλίας

Το Παρίσι ήταν από τα λίγα σημεία αναφοράς που ένωναν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην μακρά και πολυκύμαντο γνωριμία τους . Αλλά ταυτοχρόνως ήταν και ένα από τα πολλά που τους χώριζαν.

Ήταν τόπος ειρήνης και συμφιλιώσεως στις μεταξύ των σχέσεις μετά τον Ανένδοτο και την παραπομπή του Μακεδόνα πολιτικού σε δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της ΔΕΗ. Κατά την διάρκεια της εξορίας τους στο Παρίσι στην δικτατορία οι δύο άνδρες είχαν έρθει κοντά και προς τούτο είχε βοηθήσει η μαγειρική της Μαρίκας Μητσοτάκη, την οποία ο Καραμανλής συμπαθούσε. Τα βραδινά δείπνα που παρέθεσε ο Μητσοτάκης στην οικία του είχαν δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι δύο άνδρες άφησαν στο παρελθόν τις αντιπαλότητες και χάρασσαν κοινή πορεία. Προς τούτο ο Μητσοτάκης είχε ταξιδέψει αυτοβούλως στις ΗΠΑ και είχε επιχειρηματολογήσει στο State Department υπέρ της επιστροφής Καραμανλή στην εξουσία ως ” μόνης λύσης” .

Η νεαρά Ντόρα Μπακογιάννη είχε επίσης ταξιδέψει στην Βόννη για να παραδώσει στο Γερμανικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας την δήλωση Καραμανλή εναντίον της δικτατορίας . Ωστόσο το καλό κλίμα μετετράπη κατ αρχάς σε οργή όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφάσισε να μην περιλάβει τον Κρητικό Πολιτικό στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος ( επικαλούμενος βέτο του Γεωργίου Μαύρου) και αργότερα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Το 1965 ήταν νωπό. Έκτοτε η οργή για την παράλειψη Μητσοτάκη κληροδοτήθηκε στα παιδιά του που με διάφορες ευκαιρίες την αφήνουν να διαφανεί.

Ο θάνατος του 94χρονου πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζισκάρ ντ΄ Εσταίν με το αεροσκάφος του οποίου επέστρεψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το βράδυ της 24ης Ιουλίου ήταν η αφορμή να αναδυθεί στην επιφάνεια η παλαιά αντιπάθεια. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλειψε στο συλλυπητήριο μήνυμα του για τον θάνατο του 94χρονου πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στο twitter να κάνει οιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή . Έγραψε : « Με το αεροπλάνο του επέστρεψε η Δημοκρατία στην χώρα μας. Και με την στήριξη του εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση η Ελλάδα αποχαιρετά τον μεγάλο της φίλο Ζισκάρ ντ΄ Εσταίν».

Αν τώρα η Δημοκρατία ” ταξίδεψε ” μόνη της, είχε συνταξιδιώτη ή ο πρωθυπουργός ταυτίζει τον Καραμανλή με την Δημοκρατία αυτό είναι θέμα ερμηνείας. Η παράλειψις του ονόματος του πάντως δεν ενθουσίασε την ηγεσία του Ιδρύματος ”Κωνσταντίνος Καραμανλής” το οποίο σε ανακοίνωση του υπενθύμισε : ” Ο εκλιπών υπήρξε στενό φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και συνέβαλε στην επιτυχία της ένταξης στην ΕΟΚ παρά τις διεθνείς αντιστάσεις και τις εσωτερικές αντιδράσεις. Μαζί με τον Καραμανλή θεμελίωσε την στρατηγική συμμαχία Γαλλίας Ελλάδος που παραμένει μέχρι και σήμερα βασικός πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής και της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τον θάνατο φεύγει και ο τελευταίος ηγέτης μιας γενιάς που εμπνεύστηκε από τον αρχαίο κλασικό ελληνικό πολιτισμό ” . Δήλωση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επικεντρωμένη κυρίως στα χαρακτηριστικά της ηγεσίας του . Όπως τόνισε ” Με συγκίνηση αποχαιρετούμε τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν . Αποχαιρετούμε έναν κορυφαίο Ευρωπαίο ηγέτη έναν υπέρμαχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έναν ειλικρινή φίλο της Ελλάδος. Η συμβολή του στην μεταπολιτευτική πορεία της χώρας μας υπήρξε καθοριστική καθώς συνέδεσε το όνομα του με ιστορικά επιτεύγματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή : την αποκατάσταση της δημοκρατίας , την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή οικογένεια , την οικοδόμηση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Γαλλίας-Ελλάδος. Η διαδρομή του είναι ένα φωτεινό παράδειγμα ειδικά στην σημερινή εποχή της μεγάλης αβεβαιότητας και των μεγάλων προκλήσεων».

Την τελευταία του συνάντηση με τον Ζισκάρ ντ Εσταίν θυμήθηκε μιλώντας σε συνεργάτες του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος . Πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επίσημης επισκέψεώς του στην Γαλλία προσκεκλημένος του ομολόγου του Φρανσουά Ολλάντ τον Δεκέμβριο του 2016 . Ο Ζισκάρ έδωσε το παρών στην δεξίωση της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι αν και δεν το συνήθιζε λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του.

Μπήκε στην μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων της Πρεσβείας και απευθυνόμενος, μπροστά σε όλους τους προσκεκλημένους , στον Προκόπη Παυλόπουλο είπε, αφού προηγουμένως χαιρέτησε με λίγα λόγια στα ελληνικά: «Έρχομαι να τιμήσω την παρουσία του Έλληνα Προέδρου στην Γαλλία. Και αυτό γιατί ένας επίγονος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τον οποίο συνεργάστηκα στενά για να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΕΟΚ, έκανε αυτό που έπρεπε για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο ντ’ Εσταίν έμεινε μέχρι αργά στην δεξίωση. Ζήτησε «ρετσίνα», ευτυχώς υπήρχε καλό λευκό ελληνικό κρασί. Είχε μακρά συνομιλία με τον Προκόπη Παυλόπουλο, με θέμα την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το «ιστορικό» της συνεργασίας ντ’ Εσταίν-Καραμανλή, καθώς και τα επόμενα βήματα ώστε η Ελλάδα να στεριώσει καλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Τότε συνέβη και το εξής: Ο Προκόπης Παυλόπουλος έπρεπε να γυρίσει στην Αθήνα με το κυβερνητικό αεροσκάφος, που έφευγε στις 9 μ.μ. από το αεροδρόμιο Μπουρζέ. Ευγενικά ζήτησε από τον ντ’ Εσταίν να μείνει μαζί με τους Έλληνες προσκεκλημένους . Ζήτησε επίσης από την Μαρία Θεοφίλη να μην τον συνοδεύσει, κατά το πρωτόκολλο, στο αεροδρόμιο, αλλά να μείνει μαζί με τον ντ’ Εσταίν, πράγμα που έγινε. Όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος έφθασε στο αεροδρόμιο, στην σκάλα του αεροπλάνου τον περίμενε ο τότε Γάλλος πρέσβυς στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί, που κατά το πρωτόκολλο ήταν στο Παρίσι για την επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου. Όταν λοιπόν ο Προκόπης Παυλόπουλος τον ρώτησε γιατί δεν είχε μείνει στην Πρεσβεία με τον ντ’ Εσταίν, ο Σαντεπί του είπε χαριτολογώντας: «Εδώ κ. Πρόεδρε παίρνω εντολές από τον Γάλλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ