Σαν κεραυνός εν αιθρία – αλλά κι εν μέσω πανδημίας – έπεφτε χθες στα γραφεία των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων η πληροφορία πως το πολυσυζητημένο εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού, έλαβε τελικά έγκριση για χρήση στην Βρεταννία και η χορήγησίς του θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα!
«Πληροφορία» που έγινε βέβαια «είδηση» κι άμεσα «πρώτο θέμα» στην διεθνή επικαιρότητα στον απόηχο και της δηλώσεως της βρεταννικής ηγεσίας που ανακοίνωσε πως «η κυβέρνησις δέχθηκε την σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTech για χρήση», προσθέτοντας ταυτόχρονα πως «το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρεταννία από την επόμενη εβδομάδα»!
Μπορούν τελικά να «τρέξουν» τόσο γρήγορα οι διαδικασίες για την έγκριση ενός νέου εμβολίου; Και κυρίως, είναι τελικά ασφαλή τα εμβόλια αυτά ή απλώς κάποιες κυβερνήσεις τρέχουν να τα εργαλειοποιήσουν και πολιτικά εν μέσω πανδημίας; Το σίγουρο είναι πως τόσο το Λονδίνο, όσο όμως και οι Βρυξέλλες που αντέδρασαν, δεν αντιλαμβάνονται πως με τις διαφωνίες τους μόνο σύγχυση προκαλούν στον μέσο Ευρωπαίο πολίτη που αγωνιά.
Τον «χαρμόσυνο» χαρακτήρα της ειδήσεως που ερχόταν από το Νησί λοιπόν, δεν τον συμμερίστηκε η Ευρώπη, η οποία από χθες έχει λοιπόν ακόμη έναν λόγο – πέρα από το Brexit – για να διαφωνεί ανοικτά με τους Βρεταννούς.
Η επείγουσα έγκρισις εκ μέρους της Βρεταννίας του πειραματικού εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι «προβληματική», καθώς έγινε υπερβολικά εσπευσμένα, δήλωνε ευρωβουλευτής που δεν θέλησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του. Την ίδια στιγμή, σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο συνάδελφός του, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Πέτερ Λίζε. «Θεωρώ ότι αυτή η απόφασις είναι προβληματική και συνιστώ τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην επαναλάβουν την διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. Λίγες εβδομάδες ενδελεχούς εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι καλύτερο από μια εσπευσμένη άδεια για να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα εμβόλιο», τόνιζε ο Λίζε. Το να εορτάζει κανείς την γρήγορη έγκριση από την Βρεταννία του εμβολίου των BioNtech/ Pfizer κατά του κορωνοϊού ως όφελος του Brexit είναι άστοχο, καθώς το ίδιο το εμβόλιο είναι προϊόν της ΕΕ από την οποία έχει αποχωρήσει η Βρεταννία, ήταν το… χολερικό σχόλιο που έκανε με αφορμή τις εξελίξεις ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.
Ο Άλμπερτ Μπούρλα εν τούτοις, ο επι κεφαλής της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer πανηγύριζε μετά τις βρεταννικές ανακοινώσεις, κάνοντας λόγο για «μια ιστορική στιγμή στην μάχη κατά του covid-19», ενώ σε πολιτικό επίπεδο, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωνε «απολύτως ενθουσιασμένος» από τα νέα.