Αυτά είναι τα διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ για την καταγραφή των κρουσμάτων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα και με απόπειρα δαιμονοποίησης όσων ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας επιχειρούν οι υπεύθυνοι να συσκοτίσουν την κατάσταση. 

Οι αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» σε σχέση με τα δύο διαφορετικά συστήματα καταγραφής των κρουσμάτων, το ένα στην ΗΔΙΚΑ και το άλλο στον ΕΟΔΥ, είναι συγκεκριμένες. Το ίδιο συγκεκριμένος είναι και ο προβληματισμός που εκφράζεται από ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με τη διαχείριση της κρίσης για την ταχύτητα με την οποία ενημερώνεται το σύστημα του ΕΟΔΥ και τελικά για την ακρίβεια με την οποία αποτυπώνεται η κατάσταση καθημερινά, ώστε να υπάρξει και ανάλογη αντίδραση από τους επιστήμονες που δίνουν σκληρή μάχη.

Αυτά έγραψε η «δημοκρατία» την προηγούμενη Κυριακή, και τα στοιχεία που βγαίνουν σιγά σιγά στην επιφάνεια τη δικαιώνουν. Σήμερα, σε απάντηση των γενικοτήτων με τις οποίες απάντησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας, παρουσιάζουμε τις δύο συμβάσεις για τα δύο συστήματα καταγραφής.Καλό θα ήταν η διοίκηση του ΕΟΔΥ και η κυβέρνηση να δώσουν καταρχάς απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται από την ύπαρξη δύο συστημάτων που έχουν ακριβώς το ίδιο αντικείμενο.

Δείτε επίσης: Διέσυρε την παράταξη του Κ. Καραμανλή ο Μπάμπης Παπαδημητρίου (video)

Η πρώτη σύμβαση

Στις 30 Απριλίου η κρατική Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ) υπέγραψε σύμβαση με την κοινοπραξία ΟΤΕ – Byte, δύο εκ των μεγαλύτερων εταιριών τεχνολογίας στην Ελλάδα, για την «Ανάπτυξη Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19 και μηχανισμού παρακολούθησης ασθενών σύμφωνα με τα πρότυπα του ΠΟΥ, σε συνδυασμό με ανωνυμοποίηση / ψευδωνυμοποίηση στοιχείων ασθενών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης». Η σύμβαση ήταν διάρκειας δύο μηνών και ύψους 184.500 ευρώ (συν ΦΠΑ).

1o a

1o b

1o g

Υποσυστήματα

Σύμφωνα με τη σύμβαση, «το υποσύστημα Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19, που υλοποίησε ο ανάδοχος, περιλαμβάνει 14 υποσυστήματα, μεταξύ των οποίων η “Καταγραφή των κρουσμάτων”, σύμφωνα με τα πεδία που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Yποχρεωτικής Δήλωσης Λοιμώδους Νοσήματος Κρούσματος Λοίμωξης από τον νέο Κορονοϊό 2019-nCoV του ΕΟΔΥ, και η “Διαδικασία καταγραφής περιστατικών και δεικτών παρακολούθησης νοσηλείας για τα κρούσματα που θα παρακολουθούνται ή / και θα εντοπίζονται από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) Ειδικού Σκοπού και τα ειδικά Κέντρα Υγείας (και θα αφορούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα, που δεν χρήζουν νοσοκομειακής νοσηλείας και βρίσκονται σε κατ’ οίκον αποκλεισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας)».

Θα περιείχε, επίσης, «μηχανισμό ενημέρωσης Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με στοιχεία νέων κρουσμάτων / μεταβολών στοιχείων υφιστάμενων κρουσμάτων (εξιτήριο από νοσοκομείο, κατ’ οίκον απομόνωση, κ.λπ.)»«μηχανισμό καταγραφής συμβάντων, ενεργειών τροποποίησης χρηστών ανά ενότητα και πεδίο του συστήματος», ακόμα και «απεικόνιση σε διαδραστικό γεωγραφικό χάρτη του αριθμού νοσημάτων ανά γεωγραφική περιοχή».

Η δεύτερη σύμβαση

Ενώ λοιπόν ήταν σε εξέλιξη η συγκεκριμένη σύμβαση, η διοίκηση του ΕΟΔΥ υπογράφει την 1η Ιουνίου -δηλαδή, πριν καν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του συστήματος της ΗΔΙΚΑ– μια άλλη σύμβαση, πολύ μεγαλύτερη, ύψους 799.850 ευρώ (με ΦΠΑ), με την εταιρεία MainSys Ο.Ε., με αντικείμενο την «Προμήθεια Ηλεκτρονικού Συστήματος Διαχείρισης των Συμβάντων έως 500 Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) Ειδικού Σκοπού». Eταίροι της Mainsys Ο.Ε. είναι, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, οι Θεοδ. Κανακάρης, Φώτ. Θυμωδέας και Γεώργ. Πλαβούκος. Τα πιο πολλά χρήματα, πάνω από μισό εκατομμύριο, αφορούσαν την προμήθεια των φορητών συσκευών με αισθητήρα θερμομέτρησης ιατρικού τύπου. Ο ανάδοχος αναλάμβανε, όμως, και την ανάπτυξη «κεντρικού λογισμικού καταγραφής και διαχείρισης συμβάντων» που καταγράφονται από τις ΚΟΜΥ, τις τηλεφωνικές κλήσεις κ.ά. Ωστόσο, αυτές οι υπηρεσίες παρέχονταν ήδη από την ΗΔΙΚΑ. Ετσι προέκυψαν η διπλή καταγραφή και, τελικά, το χάος στην αποτύπωση της πραγματικής εικόνας της πανδημίας στη χώρα!

2o a

20 b

2o g

Χάθηκε το μέτρημα

Στη συνεργασία αυτού του συστήματος του ΕΟΔΥ με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, στο γεγονός πως κάποια περιστατικά καταγράφονται στο πρώτο σύστημα και κάποια άλλα στο δεύτερο, και στη διαφορετική ταχύτητα με την οποία ενημερώνεται το «μητρώο» που αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιοι επικεντρώνεται η κριτική ακόμα και κυβερνητικών παραγόντων, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία». Κάπου μεταξύ των συστημάτων χάθηκε το μέτρημα και οι επιστήμονες δεν έχουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης σε μία δεδομένη στιγμή, όπως λένε οι ίδιοι. Επικαλούνται, μάλιστα, και ζητήματα υποστελέχωσης του ΕΟΔΥ, που επιτείνουν τα προβλήματα. Οπως εξήγησε εξαρχής η «δημοκρατία», δεν επιχειρήθηκε να «μαγειρευτούν» τα στοιχεία ή να παρουσιαστούν ψεύτικα δεδομένα. Τα στοιχεία ήταν λανθασμένα εξαιτίας του μπάχαλου που προκλήθηκε. Εξαιτίας των εσφαλμένων δεδομένων καθυστέρησε η λήψη των σωστών αποφάσεων, ξέφυγε η πανδημία και φτάσαμε να μετράμε 100 θανάτους κάθε μέρα.

Επ’ αυτών έχουν να απαντήσουν κάτι συγκεκριμένο ο κ. Αρκουμανέας και οι άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας; Για ποιον λόγο υπήρξε ανάγκη δημιουργίας δύο παράλληλων συστημάτων καταγραφής, από άσχετους μεταξύ τους φορείς, που προκάλεσαν το χάος και αποπροσανατόλισαν τους επιστήμονες; Εφόσον η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει, ας ελπίσουμε ότι θα διαφωτίσει το ζήτημα των ευθυνών η Δικαιοσύνη, που έχει ήδη παρέμβει.

newsbreak.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ