Με ένα ηχηρό «άδειασμα» στον ΕΟΔΥ ο γιατρός – ερευνητής και επικεφαλής της ομάδας ερευνητών Coronavirus Greece Research Group Κωνσταντίνος Φαρσαλινός επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το έγκλημα στην καταγραφή των επιδημιολογικών στοιχείων και την ελλιπή ενημέρωση των επιστημόνων, ώστε να καταρτίσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας στη χώρα.
Ο επιστημονικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής επιβεβαιώνει στη «δημοκρατία» τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην επικοινωνία του με τον ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση ερευνών, οι οποίες θα βοηθήσουν τη χώρα στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, καθώς και την απόκρυψη σημαντικών στοιχείων.
Ο κ. Φαρσαλινός τόνισε ότι τα στοιχεία που ζητούν επιστήμονες και ερευνητές δεν είναι για κατανάλωση της… περιέργειάς τους, αλλά για να έχουν μία όσο πιο καλά εμπεριστατωμένη εικόνα για την πορεία της πανδημίας, ώστε αφενός να μπορούν να σχεδιάσουν το μοντέλο των μέτρων που θα ακολουθηθούν και αφετέρου να έχουν καλύτερη επιστημονική εικόνα απέναντι στον Covid-19.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Δήμου Μεσοποταμίας στην Καστοριά, από τις πρώτες περιοχές που μπήκαν σε καραντίνα, στις 14 Μαρτίου. Η ερευνητική ομάδα του κ. Φαρσαλινού σε συνεργασία με άλλα τρία πανεπιστήμια έστειλαν αίτηση στον ΕΟΔΥ ώστε να μεταβούν εκεί και να συλλέξουν επιδημιολογικά στοιχεία. Η ομάδα δεν έλαβε ποτέ απάντηση, ούτε καν αρνητική, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στην καριέρα του, όπως τόνισε στη «δημοκρατία». Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ δεν έστειλε ούτε τα επιδημιολογικά στοιχεία του δήμου για να αξιολογηθούν από τους επιστήμονες. Οπως εξήγησε ο γιατρός, μία τέτοια έρευνα δεν θα είχε μόνο σημασία στην καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά θα είχε και επιστημονική αξία, καθώς κάτι ανάλογο έχει γίνει μόνο μία φορά παγκοσμίως, σε μία κωμόπολη 3.500 κατοίκων στην Ιταλία.
Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι από τα χέρια των επιστημόνων λείπουν βασικά στοιχεία της πορείας της πανδημίας. Αυτά είναι στοιχεία που έχει ο ΕΟΔΥ αλλά επιλέγει να μην τα δώσει στη δημοσιότητα, όπως ο αριθμός θανάτων ανά περιοχή, τα τεστ ανά περιοχή, η ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών κ.λπ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιστημονική κοινότητα να μην έχει στα χέρια της όλα όσα απαιτούνται ώστε να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα, μία επαρκή ανάλυση του Covid-19. Ο κ. Φαρσαλινός καταγγέλλει τον ΕΟΔΥ για έλλειψη διαφάνειας, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την αξιολόγηση που γίνεται στη χώρα μας, ώστε να ληφθούν μέτρα. Οπως επισημαίνει ο γιατρός, δεν γίνεται να είναι ο ΕΟΔΥ ο μόνος φορέας στη χώρα που θα έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία και θα τα αναλύει.
«Η πανδημία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, ούτε του ΕΟΔΥ» επανέλαβε ακόμη μία φορά στη «δημοκρατία» ο κ. Φαρσαλινός και απηύθυνε εκ νέου την από τον Απρίλιο έκκλησή του για διαφάνεια στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ώστε να εφοδιαστούν οι επιστήμονες με όλα τα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία του κορονοϊού και να εκπονήσουν σχέδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας.