Επίδομα ανεργίας έως 1.200 ευρώ το μήνα και για διάστημα 6 μηνών προτείνεται στην έκθεση Πισσαρίδη, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο μηνιαίο μισθό του ανέργου τα προηγούμενα τρία έτη, ενώ σχετικά με τις άδεια μητρότητας σημειώνεται ότι πρέπει να εξισωθεί στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Αναλυτικά, για το επίδομα ανεργίας στην έκθεση υπογραμμίζεται «προτείνουμε το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Αυτό είναι απαραίτητο, ειδικά σε μία αγορά εργασίας με μεγαλύτερη κινητικότητα. Το επίδομα ανεργίας προτείνουμε όπως οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1200 ευρώ (το επίπεδο του μέσου μηνιαίου μισθού των πλήρως απασχολούμενων τον Ιανουάριο του 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ).
Προσθέτει δε ότι η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος πρέπει να διαμορφωθεί στους έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα, και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης. «Αν ο άνεργος μετά τους έξι μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλ. στο 55% του κατώτατου μισθού. Η χρηματοδότηση του επιδόματος ανεργίας θα μπορούσε να προέλθει από τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο νεοφιλελεύθερος Πισσαρίδης αναλαμβάνει τον σχεδιασμό των επενδύσεων των 32 δισ. από τον Μητσοτάκη… Καλή λιτότητα βρε Ελληνα
Σε ό,τι αφορά στην άδεια μητρότητας, η έκθεση Πισσαρίδη σημειώνει ότι «καθώς οι τρέχουσες παροχές άδειας μητρότητας στον δημόσιο τομέα είναι περισσότερο γενναιόδωρες για τις μητέρες από τις προβλεπόμενες στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει οι παροχές να εξισωθούν. Προσφέροντας περισσότερα οφέλη, ο δημόσιος τομέας ανταγωνίζεται αθέμιτα τον ιδιωτικό και ουσιαστικά χρησιμοποιεί χρήματα των φορολογουμένων για να στερήσει από τον ιδιωτικό τομέα ανθρώπινους πόρους που προσελκύονται στον δημόσιο τομέα. Δεύτερον, οι προτεινόμενες άδειας πατρότητας του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να επεκταθούν στον δημόσιο τομέα. Με άλλα λόγια, το σύνολο των κανονισμών που διέπουν την άδεια λόγω τεκνοποίησης θα πρέπει να είναι πανομοιότυπο στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα».
Πηγή: skai.gr