Είναι είδηση, το γεγονός ότι για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, το Δημόσιο γνωρίζει πόσοι είναι οι υπάλληλοί του, που εργάζονται , με ποια σχέση εργασίας και πώς μισθοδοτούνται!
Προς επιβεβαίωση, στην απογραφή που είχε διενεργηθεί το καλοκαίρι του 2010 είχαν απογραφεί 768.039 (που πιθανόν να έφταναν και στις 780.000, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες που είχαν εντοπίσει «αβλεψίες»), ενώ με την τελική απογραφή μέχρι τις 9 Απριλίου του 2012, προέκυψε ότι στους 712.000 ανέρχεται το σύνολο των απασχολουμένων στο Δημόσιο, στις εξής κατηγορίες:
– Σε 636.188 ανέρχεται το τακτικό προσωπικό στο Δημόσιο
– Σε 49.546 ανέρχονται οι υπάλληλοι πού εργάζονται ως έκτακτοι
-Άλλοι 20.242 εργάζονται στο Δημόσιο με ποικίλες εργασιακές σχέσεις.
Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υφυπουργούς Ντίνο Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη, για την ανακοίνωση της διασύνδεσης του μητρώου απασχολουμένων με το μητρώο μισθοδοτούμενων στο Δημόσιο. Το μητρώο μισθοδοτούμενων παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζει το κράτος ανά πάσα στιγμή όχι μόνο πόσοι είναι οι υπάλληλοι του Δημοσίου (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) αλλά και ποιοι είναι. Το μητρώο περιέχει 75 ξεχωριστά πεδία τα οποία δίνουν την πλήρη εικόνα του κάθε υπαλλήλου.
Το 2010 αποχώρησαν από το στενό δημόσιο τομέα 53.000 εργαζόμενοι και προσελήφθησαν περίπου 22.000, όπως ενώ το 2011 αποχώρησαν περίπου 40.000 υπάλληλοι και οι προσλήψεις κατά προσέγγιση ήταν λιγότερες των 10.000, είπε ο κ. Ρέππας.
Ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει απολύσεις στο Δημόσιο «αλλά όχι τυφλές και πάντα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου», ενώ διαβεβαίωσε ότι ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων έως το 2015 θα επιτευχθεί και ότι οι αποχωρήσεις θα προέλθουν από την αναδιοργάνωση των δομών και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων καθώς επίσης με μείωση προσλήψεων και μέσω των συνταξιοδοτήσεων.
Ο κ. Ρέππας δεν θέλησε να απαντήσει πόσοι υπάλληλοι πρέπει να αποχωρήσουν από σήμερα μέχρι το τέλος του 2015, για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει μπει από την τρόικα. Δήλωσε ωστόσο, «αισιόδοξος, σχεδόν βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, γνωρίζοντας με το Μητρώο σημαντικά στοιχεία για τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις των επόμενων ετών και άλλα στοιχεία που είναι χρήσιμα για εμάς γι’ αυτό το ζήτημα».
eklogika.gr