Του Μπάμπη Παπασπύρου
Η Τουρκία βρίσκεται σε μπελάδες…
Δεν είναι μόνο η δημοτικότητα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που μειώνεται γρήγορα στην τουρκία, λόγω της αδυναμίας του να χειριστεί την αυξανόμενη οικονομική κρίση της χώρας, αλλά και η πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ που γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει σταδιακά γίνει πιο πολεμική εναντίον της ΕΕ παρά την υπογραφή της τελωνειακής ένωσης το 1995, γεγονός που οδήγησε στην άνοδο του Ερντογάν ως του ανθρώπου που οδηγεί τον εκσυγχρονισμό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ακριβώς όπως η Ευρώπη άνοιξε το δρόμο για την επιτυχία του, έτσι μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του.
Η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει επειγόντως τις σχέσεις της με τη χώρα που εξακολουθεί να επιδιώκει επίσημα την ένταξή της στην ΕΕ και να υποστηρίξει πλήρως τις γαλλικές και ελληνικές εκκλήσεις, να αναστείλει την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, προκειμένου να ενεργήσει πραγματικά προς το συμφέρον των κρατών μελών. Οι ενέργειες της Τουρκίας εναντίον των κρατών μελών πρέπει να καταδικαστούν έντονα, καθώς και οι πολιτικές της, οι οποίες δείχνουν μια χώρα περισσότερο ως εχθρό & αντίπαλο παρά ως Ευρωπαίο σύμμαχο.
Πριν από λίγες μέρες, ο Ερντογάν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα από την Τουρκία Βαρώσια, σε μια κατάφωρη πρόκληση εναντίον της ΕΕ. Τον τελευταίο χρόνο, η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και αμφισβητεί ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα έχει επίσης μπλοκάρει τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία και εκμεταλλεύεται συνεχώς τη μεταναστευτική κρίση, συμπεριλαμβανομένων κλιμακωτών κρίσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα…
Πιο πρόσφατα, μετά τον απεχθή αποκεφαλισμό του Γάλλου δασκάλου Σάμουελ Πάτι, ο Ερντογάν κάλεσε όλους τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν Γαλλικά αγαθά, αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί τον κοσμικισμό ενάντια στο ακραίο Ισλάμ.
Η Άγκυρα επιδιώκει να επεκτείνει την ηγεμονία της σε αραβικές χώρες και επιχειρεί παρέμβαση στην Ευρώπη, χρηματοδοτώντας οργανώσεις Μουσουλμανικής Αδελφότητας και θυγατρικές τους. Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου, (Diyanet), έχει αποκτήσει μια ισλαμική ταυτότητα μιας Μουσουλμανικής Αδελφότητας….Επίσης πολλά από τα χρηματοδοτούμενα τζαμιά της στην Ευρώπη, έχουν γίνει τουρκικά εργαλεία προπαγάνδας ακόμη και κόμβοι κατασκοπείας.
Επιπλέον, η Τουρκία έχει προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο σε στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που έχουν κατηγορηθεί από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής λόγω των εξτρεμιστικών τους απόψεων. Η Τουρκία έχει παράσχει διαβατήρια σε δώδεκα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που είναι στην λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ και έχει επιτρέψει στα μέλη των οργανώσεων να λειτουργούν ελεύθερα από την Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν φιλοξένησε ακόμη και μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου Ismail Haniyeh και του αριθ. 2, Saleh al-Arouri, ο οποίος έχει επικηρυχθεί με 5 εκ $.
Λαμβάνοντας υπόψη τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον των κρατών μελών και την προστασία που παρέχει σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να κλείνει τα μάτια.
Εάν η ΕΕ επιδιώκει σοβαρά να προστατεύσει τα συμφέροντά της και να διαφυλάξει την ασφάλεια της Ευρώπης, πρέπει με αποφασιστικότητα να καταπολεμήσει τον εξτρεμισμό, πρέπει να δράσει στην πράξη κατά της τουρκίας. Για να γίνει αυτό, η ΕΕ πρέπει να χτυπήσει την Τουρκία εκεί που την πονάει περισσότερο: με την τελωνειακή ένωση.
Η τελωνειακή ένωση ήταν το κλειδί για τις οικονομικές επιτυχίες της Τουρκίας και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εταίρος εισαγωγών και εξαγωγών της Τουρκίας. Ωστόσο, η χώρα αντιμετώπιζε μια σοβαρή νομισματική κρίση, αυξάνοντας τον πληθωρισμό και τα επιτόκια τα τελευταία χρόνια.
Καθώς η Τουρκία επιδιώκει να ανταγωνιστεί περαιτέρω την Ευρώπη, η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της και να ακυρώσει την τελωνειακή ένωση. Η Τουρκία παραμένει βασικός παράγοντας στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να ανέχεται τον εκβιασμό της Τουρκίας, τη διευκόλυνση της τρομοκρατίας και την προσβλητική ρητορική. Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τις γαλλικές και ελληνικές εκκλήσεις, να αναστείλει την τελωνειακή ένωση της ΕΕ με την Τουρκία και να δείξει ότι δεν υπάρχει καμιά εμπορική σχέση, έως ότου η Τουρκία αλλάξει τον πολεμικό της τόνο και την επιθετική συμπεριφορά της.
Όπως η Ευρώπη άνοιξε το δρόμο για την άνοδο του Ερντογάν, έτσι μπορεί να τον οδηγήσει στην πτώση …
(Με πληροφορίες από New Europe )