Οι τράπεζες εν μέσω πανδημίας εκβιάζουν τους δανειολήπτες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντείνονται το τελευταίο διάστημα οι οχλήσεις δανειοληπτών από τα πιστωτικά ιδρύματα για να εισπράξουν οφειλές ακόμα και από τους βαρύτερα πληττομένους της υγειονομικής κρίσης.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, οι τράπεζες απειλούν με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς), ως συνέπεια της έλλειψης αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας.

Μπορεί αυτή τη στιγμή λόγω της πανδημίας να υπάρχει αναστολή πλειστηριασμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (έως τις 30/11/20), ωστόσο δεν υφίσταται κανένα νομικό πλαίσιο προστασίας για τους δανειολήπτες έως τις 31/12/2020, παρά μόνο η δέσμευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να μην υπάρξουν πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και μόνο για τους «ευάλωτους δανειολήπτες».

Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων αρχίζει πάλι να είναι έντονο, με τις τράπεζες να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται το ύψος των δανείων που θα «κοκκινίσουν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ.

«Άμεσα ζητάμε από την κυβέρνηση μία δίκαιη και αποτελεσματική λύση για τους δανειολήπτες, πριν μετατραπούν πλήρως οι τράπεζες σε ενεχυροδανειστήρια κατοικιών. Τα ‘μέτρα στήριξης’ που έχει εξαγγείλει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δώσουν λύση στην αποπληρωμή στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων, παρά μόνο δημιουργούν ψευδαισθήσεις» αναφέρει η ΕΕΚΕ, χαρακτηρίζοντας ολέθριες τις συνέπειες για τον Έλληνα δανειολήπτη εξαιτίας της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης, που πλήττει όλους τους εργαζομένους οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι αντιμέτωποι με την ανεργία, καθώς και όλες τις μικρές επιχειρήσεις που απειλούνται με χρεοκοπία.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης για το 2019, στην πλειονότητά τους οι οφειλέτες με προβλήματα υπερχρέωσης είναι μισθωτοί (σε ποσοστό 38,36%), άνεργοι (σε ποσοστό 35,84%) και συνταξιούχοι (σε ποσοστό 17,38%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ