Η αυτοβιογραφία του τέως Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται από την Τρίτη στις προθήκες των ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων( e-book) μιας και τα παραδοσιακά θα ανοίξουν μετά την άρση του lock down .
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις AΘΕΝΣ Book Store Publications.
Ωστόσο και παρά τις επιλεκτικές προδημοσιεύσεις σε ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών οι οποίες αποτελούν ” χορηγούς επικοινωνίας”, η δημόσια συζήτησις για όσα γράφει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ -ειδικώς για την διαχείριση της ελληνικής κρίσεως – δεν έχει ακόμη ανοίξει.
Αμφιβάλλουμε και αν θα ανοίξει ποτέ καθώς οι αποκαλύψεις Ομπάμα γκρεμίζουν τις κυρίαρχες θεωρίες για το τι συνέβη στην περίπτωση μας . Το κεφάλαιο 22 της ” Γής της Επαγγελίας ” παρά το σκοπίμως επιτηδευμένο Προεδρικό γράψιμο , στόχος του οποίου είναι να αποκαλύπτει ” γλυκά ” την αλήθεια χωρίς να προσβάλλει εν ενεργεία ηγέτες όπως η Μέρκελ , είναι σοκ. .
Ο Ομπάμα περιγράφει μια ανίκανη-ολιγωρούσα ευρωπαική ηγεσία να διαχειριστεί την κρίση, η οποία μάλιστα του έκανε ”γκριμάτσες” ότι προτείνει πράγματα ” απρεπή” όταν της ζητούσε μείωση φόρων και αύξηση δαπανών ( Μέρκελ).
Ο Ομπάμα αποκαλύπτει ότι δεν ήταν ποτέ επιλογή της Καγκελλαρίου η ελληνική χρεωκοπία, απλώς -προσθέτουμε εμείς- άφηνε τον Σώυμπλε να εκβιάζει ανύποπτους Έλληνες πρωθυπουργούς και Υπουργούς Οικονομικών. Ο Ομπάμα υπογραμμίζει ότι για την ελληνική κρίση χρέους ευθύνονται και οι αγορές, οι οποίες δάνειζαν μια χώρα με γνωστά οικονομικά προβλήματα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 αλλά και οι ευρωπαικές τράπεζες,γαλλικές και γερμανικές, καθώς όπως παρατηρεί εμφατικώς ” μεγάλο μέρος του συσωρρευμένου χρέους των Ελλήνων είχε πάει για την αγορά γερμανικών και γαλλικών εξαγώγιμων προιόντων ”.
Ο Ομπάμα αποκαλύπτει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας απαιτούσαν από την αρχή το PSI το ” υποχρεωτικό κούρεμα των ομολογιούχων ” για να έχει πρόσβαση η Ελλάς στο Ταμείο Διασώσεως, απορρίπτοντας, προσθέτουμε εμείς , το κούρεμα του χρέους που διακατείχαν τα τραπεζικά τους ιδρύματα.
Και το ” ωραιότερο” που σημειώνει: Το φυτίλι της κρίσεως το άναψε η εσπευσμένη ανακοίνωσις , πριν κλείσει ο προυπολογισμός του 2009, του ελλείμματος από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου . Την ώρα που άλλοι έκρυβαν τα προβλήματα τους, όπως οι Ιρλανδοί για τις τράπεζες τους για να μην είναι οι πρώτοι που θα υπαχθούν στην διεθνή οικονομική κηδεμονία, εμείς τρέχαμε να ανακοινώσουμε φουσκωμένα ελλείμματα .
Τι γράφει ο Ομπάμα για τους Ιρλανδούς και τι για εμάς ; Για τους Ιρλανδούς και τους Ευρωπαίους γενικότερα σημειώνει : ” Σχεδόν όλο το 2009 ο Τιμ Γκάιτνερ και εγώ προτρέπαμε τους Ευρωπαίους να δράσουν πιο αποφασιστικά για την ανάταξη των οικονομιών τους . Τους συμβουλεύαμε να ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα των τραπεζών τους μια και καλή (τα stress tests που είχαν εφαρμόσει οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ήταν τόσο άρπα κόλλα που κάποιες ιρλανδικές τράπεζες χρειάστηκαν κρατική διάσωση λίγους μόνο μήνες αφού τα είχαν περάσει με επιτυχία). Πιέζαμε τις χώρες της ΕΕ που είχαν πιο υγιή δημοσιονομικά να εφαρμόσουν πολιτικές τονώσεωςς σαν τις δικές μας προκειμένου να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και να αυξήσουν την καταναλωτική συζήτηση σε όλη την Ήπειρο».
Την ώρα που η ΕΕ απέκρυπτε όμως τα χάλια των τραπεζών της και οι Ιρλανδοί κέρδιζαν χρόνο , η Ελλάς έσπευδε. Γράφει ο Ομπάμα χωρίς την παραμικρή αναφορά σε πρόσωπα : ” Όταν μια νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του προυπολογισμού θα υπερέβαινε κατά πολύ τις προηγούμενες εκτιμήσεις οι μετοχές των ευρωπαικών τραπεζών έκαναν βουτιά και οι διεθνείς πιστωτές σταμάτησαν να δανείζουν την Ελλάδα . Η χώρα βρέθηκε ξαφνικά στο χείλος της χρεωκοπίας. ” Ιδού λοιπόν πόσο μεγάλη σημασία είχε για τις οικονομικές εξελίξεις στην πατρίδα μας η διαχείρισις της υποθέσεως έλλειμμα, το οποίο σύμφωνα με τεκμηριωμένες εισηγήσεις ανωτάτων δικαστών και εισαγγελέων κατατεθειμένες σε δικαστικές αποφάσεις, διογκώθηκε . Ο Ομπάμα αποκαλύπτει ότι δεν ήταν ποτέ επιλογή της Γερμανίας η ελληνική χρεωκοπία. Ήταν μια γιγαντιαία μπλόφα για λόγους που όλοι γνωρίζουμε: Η έξοδος μας από την ευρωζώνη τότε θα κόστιζε 1 τρις ευρώ στις ευρωπαικές οικονομίες συμφώνως προς το απόρρητο σχέδιο της Κομμισσιόν( Βαρβιτσιώτη-Δενδρινού, ”Η Τελευταία Μπλόφα ”) .
Γράφει ο Αμερικανός Πρόεδρος : ” Μολονότι η Μέρκελ με διαβεβαίωσε ότι δεν θα έχουμε μια δεύτερη Lehman τόσο η ίδια όσο και ο Υπουργός των Οικονομικών και οπαδός της λιτότητος Βόλφγκανγκ Σώυμπλε έδειχναν αποφασισμένοι να θέσουν ως όρο για την παροχή της όποιας βοήθειας ένα επιτίμιο ανάλογο του παραπτώματος παρά τις προειδοποιήσεις μας ότι το υπερβολικό ξεζούμισμα της ήδη στραπατσαρισμένης ελληνικής οικονομίας θα ήταν αντιπαραγωγικό”.
Και αφού περιγράφει πως φθάσαμε στο ” ανεπαρκές ” κατ αυτόν πρώτο σχέδιο διασώσεως ύψους 50 δις ευρώ σημειώνει : ” Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επέμεναν ότι για να έχει πρόσβαση στο ταμείο μια χώρα, οι ομολογιούχοι τους θα έπρεπε να υποστούν ένα υποχρεωτικό κούρεμα ”. Αυτό που το 2012 έμεινε γνωστό στην ιστορία ως PSI. Συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους καμία φυσικά .Στο μέλλον θα αποκαλυφθούν σημεία και τέρατα επι αυτού.
Ο Ομπάμα λέει ευθέως την άποψη του : ” Παρατήρησα ότι ( Μέρκελ και Σαρκοζύ) σπανίως ανέφεραν το γεγονός ότι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες ήταν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδος ή ότι μεγάλο μέρος του συσωρευμένου χρέους των Ελλήνων είχε πάει για την αγορά γερμανικών και γαλλικών εξαγώγιμων προιόντων -γεγονότα που θα μπορούσαν να καταστήσουν σαφές στους ψηφοφόρους τους γιατί η διάσωσις των Ελλήνων από την χρεωκοπία ισοδυναμούσε με την διάσωση των δικών τους τραπεζών . Ίσως φοβόντουσαν ότι η παραδοχή αυτή θα έστρεφε την προσοχή των ψηφοφόρων από τις αποτυχίες των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων στις αποτυχίες των Γάλλων και των Γερμανών αξιωματούχων που είχαν επιφορτισθεί με την ευθύνη της εποπτείας των τραπεζών”.
Ο Ομπάμα με την επισήμανση του αυτή φθάνει στον πυρήνα του προβλήματος αλλά δεν προχωρά παρακάτω. Σταματά στις τράπεζες. Αν προχωρούσε θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο Eurogroup και στην Eurostat που δεν είχαν πρόβλημα με τα ελληνικά ελλείμματα όσο η Ελλάς χρηματοδοτούσε την αγορά προιόντων τους με δάνεια από τις ευρωπαικές τράπεζες . Στην ουσία όμως το λέει : Συνυπεύθυνοι για την ελληνική κρίση χρέους ήταν η Γερμανία και η Γαλλία. Και οι ” διαδοχικές”, όχι μία , ελληνικές κυβερνήσεις.
Σε άλλο σημείο του ιδίου κεφαλαίου άλλωστε παρατηρεί ειρωνικώς : ” Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδος δεν ήταν τίποτα καινούργιο. Επί δεκαετίες η χώρα μαστιζόταν από χαμηλή παραγωγικότητα , έναν διογκωμένο αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα , μαζική φοροδιαφυγή και μη βιώσιμες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις. Παρόλα αυτά κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 2000 οι διεθνείς χρηματαγορές χρηματοδοτούσαν ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ τα διαρκώς αυξανόμενα ελλείμματα της Ελλάδος”.
Τι περισσότερο να τονίσει ; Όσο αγοράζαμε προιόντα τους, μας δάνειζαν οι τράπεζες τους . Όταν ανέκυψε το πρόβλημα ο ηθικός κίνδυνος περιορίστηκε στους πολίτες και τους ομολογιούχους που ανέλαβαν από το υστέρημα τους να αποπληρώσουν τα χρέη. Ηθικότατο.
πηγή: «ΕΣΤΙΑ»