Toυ Γ. Λακόπουλου anoixtoparathyro.gr
Πρώτα η ανεκδοτολογία. Η ιστορία με τις τρεις επιστολές που αφήνει ο απερχόμενος Πρωθυπουργός στον διάδοχό του , είναι γνωστή. Η τελευταία δημόσια υπενθύμισή της έγινε το 2003 από τον Σταύρο Ψυχάρη -στο «Βήμα» -για τον Κ. Σημίτη.
Ένας πρωθυπουργός βρήκε στο γραφείο του μόλις ανέλαβε τρεις αριθμημένες επιστολές από τον προκάτοχό του. Με την παρότρυνση να τις ανοίξει με τη σειρά στα δύσκολα.
Μόλις ζορίστηκε ανοίγει την πρώτη και διαβάζει: «Ρίξτα σε μένα». Όταν αναγκάστηκε να ανοίξει τη δεύτερη η συμβουλή ήταν: «Απέλυσε τον υπουργό».
Στην τρίτη επιστολή ο προκάτοχός του τον συμβούλευε: «Άρχισε να γράφεις τις δικές σου επιστολές…».
Εκεί βρίσκεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για έξι μήνες κυβερνούσε με τον προϋπολογισμό του προκάτοχου του και καβάτζα 37 δισ. που βρήκε στα ταμεία. Αλλά το τελευταίο διάστημα άνοιξε, κατ’ ανάγκη, και τις τρεις επιστολές.
Αντίθετα για τον Αλέξη Τσίπρα άρχισαν αιφνιδίως -όπως συμβαίνει συχνά στην πολιτική- να γεννούν και τα κοκόρια. Με απλούς χειρισμούς έριξε το αντίπαλό του στο καναβάτσο και για πρώτη φορά η κυβέρνηση -που είχε ήδη ιστορικό αποτυχίας σε πολλά μέτωπα -εμφανίζει σημάδια αποδρομής.
Η πρόταση μομφής για τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, που έσυρε Κυριάκος Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν η πρώτη νίκη για τον πρώην Πρωθυπουργό σε βαθμό που εξέπληξε και το ίδιο: η κυβέρνηση άρχισε να αποσταθεροποιείται υπερβολικά εύκολα.
Στην απανωτή αναμέτρηση Τσίπρα -Μητσοτάκη, για την πανδημία ο Πρωθυπουργος έφυγε από τη Βουλή με μώλωπες. Οι μιντιακοί υποστηρικτές του άρχισαν να τραβούν να μαλλιά τους για την ανεπάρκεια του.
Οι πρώτες βολές για την δεινή κατάσταση στην οποία έφερε τη χώρα η κυβέρνηση, έδειξαν ότι στο παρασκήνιο κινούνται τα νήματα απόσυρσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, από όσους τον ανέδειξαν.
Η προσπάθειά του να βγει από τη δύσκολη θέση αλλάζοντας την ατζέντα με αντιπερισπασμό την απαγόρευσης των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο απέτυχε οικτρά. Γιατί έχασε τον πρώτο στόχο: να παρασύρει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη παγίδα της έντασης.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποδεσμεύτηκε αμέσως στο θέμα της επετείου και το εγχείρημα Μητσοτάκη έγινε μπούμερανγκ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το εκμεταλλεύτηκε με εφάπαξ σύμπραξη με το ΚΚΕ και τον Βαρουφάκη και δημιούργησε ισχυρό μπλοκ. Η Φώφη Γεννηματά τον διευκόλυνε με την απουσία της.
Ο Μεσσίας έγινε αποδιοπομπαίος
Η πολιτική έγινε πλέον σκακιέρα. Με επιδέξιους χειρισμούς ο Τσίπρας τίμησε την επέτειο, μένοντας έξω από την ένταση, ενώ διευκόλυνε πολιτικά το ΚΚΕ να ανατινάξει τις κυβερνητικές απαγορεύσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Η ήττα ήταν εμφανής για τον Πρωθυπουργό που έφυγε για τα Αραβικά Εμιράτα, -με τον φωτογράφο του Άδωνι Γεωργιαδη μαζί-, αφήνοντας πίσω τα στοιχεία την πολιτικής απομόνωσης στην οποία περιήλθε και τον ατυχή Μιχ. Χρυσοχοΐδη να χρεωθεί ως το τέλος το στραπάτσο του Πολυτεχνείου.
Μετά την κυβερνητική εκχώρηση της πρώτης κατοικίας των αδύναμων στα «κοράκια», το πολυεπίπεδο κυβερνητικό φιάσκο στην πανδημία και την αποτυχία της στρατηγικής έντασης του Μητσοτάκη στο Πολυτεχνείο ο Τσιπρας μετράει τρία στα τρία. Σε δέκα μέρες.
Τα τελευταία 24ωρα οι πλερέζες δεν κρύβονται στο Μαξίμου. Δεν είναι ευχάριστο να σε δείχνουν ως αποδιοπομπαίο εκείνοι που σε έλεγαν μεσσία. Αλλά συμβαίνει με τους κληρονόμους: το ίδιο έπαθε ο Γ. Παπανδρέου, την πορεία του οποίου προς τέλος ακολουθεί ο νεότερος Μητσοτάκης.
Ξόδεψε ήδη την αντοχή της κοινωνίας, εξάντλησε το περιθώριο ανοχής όσων τον στήριξαν και τώρα βρίσκεται απέναντί στην οργή των ανθρώπων που εξαπάτησε τα τελευταία χρόνια– και συνεχίζει, παρότι πλέον δεν τον πιστεύει κανείς.
Τα λάθη, οι γκάφες και οι αντινομίες
Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται ευθέως αντιμέτωπος με τις προσωπικές ευθύνες του, στις οποίες προστίθεται και τα αδιέξοδα στην εξωτερική πολιτική. Παραμερίζοντάς ως τώρα τους υπουργούς , για να δρέψει προσωπικές δάφνες στα εύκολα, η ευθύνη πέφτει εξ ολοκλήρου επάνω του και στα δύσκολα.
Τα αλλεπάλληλα λάθη, οι γκάφες, οι αντινομίες, οι κωλοτούμπες, οι τραγικές αποτυχίες στην οικονομία, τον τουρισμό, τα σχολεία , το ανοχύρωτο ΕΣΥ, τα παιχνίδια με τον ιδιωτικό τομέα τον βγάζουν στη σέντρα.
Π.χ. τα ψεύδη για τις ΜΕΘ αποκαλύπτονται καθώς το σύστημα δεν μπορεί να νοσηλεύει ούτε 600 άτομα ταυτόχρονα και το φάσμα του σκανδάλου εμφανίζεται ήδη πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου- καθώς η κυβέρνηση είναι ήδη ύποπτη για κακοδιαχείριση σε πολλά μέτωπα. Ακόμη και ο Χρυσοχοίδης τον κάρφωσε : <το 95% των ΜΕΘ εχει καλυφθεί πε με 450 διασωληνωμενους. Ποιες 1200;Οι συγκρίσεις με άλλες χώρες που έκανε ίδιος ενοχοποιούν τον Πρωθυπουργο περισσότερο: αφού στην Ελλάδα η θνησιμότητα είναι χαμηλή, γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί παρά την οικονομική ενίσχυση που είχε από ιδιώτες;Είναι φανερό ότι πριν την κρίση του εκλογικού σώματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να απολογηθεί στην παράταξη, τους μιντιάρχες και τους οικονομικούς παράγοντες που τον ανέδειξαν.Στοιχειώδεις λόγοι αυτοπροστασίας του δείχνουν ότι όσο νωρίτερα γράψει τις επιστολές για τον διάδοχό του, τόσο καλύτερα για τον ίδιο.