Το ρεσιτάλ προκλητικότητας του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρέθηκε την Κυριακή στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στα Βαρώσια, πέρασε προφανώς απαρατήρητο από την ΕΕ, η οποία μέσω δήλωσης του Ύπατου Εκπροσώπου για εξωτερικά θέματα Ζόζεπ Μπορέλ, εξέφρασε απλά τη… λύπη της.
Η γραπτή δήλωση Μπορέλ είναι γεμάτη ευχολόγια, παραινέσεις και γενικολογίες, σαν να βγήκε απλά γιατί έπρεπε να βγει και όχι για να καταδικάσει πραγματικά τις τουρκικές ενέργειες (σ.σ. σε ολόκληρο κείμενο αναφέρεται μόλις μια φορά η λέξη Τουρκία) και γιατί όχι να προειδοποιήσει κιόλας την Άγκυρα.
Στη δήλωση Ερντογάν ότι: «Δεν είναι δυνατό να αποκατασταθεί η εταιρική σχέση που θέλουν και που έχει τελειώσει πλέον. Όπως λέει το παλιό ρητό, ‘Τα σημερινά ρούχα δεν μπορούν να στεγνώσουν με τον ήλιο του χθες’. Σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Η λύση που πρέπει να συζητηθεί είναι η κυριαρχική ισότητα με δύο κράτη», η ΕΕ απάντησε: «εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής στα Βαρώσια και δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».
Βλέπετε το πρόβλημα προσέγγισης έτσι;
Η μια πλευρά ξεκαθαρίζει ορθά-κοφτά τη θέση της και η άλλη…
Αναλυτικά η δήλωση Μπορέλ:
Οι σημερινές εξελίξεις στα Βαρώσια έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες δημιουργίας χώρου για διάλογο και απαιτείται η ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για μια συνολική διευθέτηση και επανένωση με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο μέχρι τώρα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.
Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη σημασία του καθεστώτος του Βαρόσα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992).
Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συνεισφέρει συγκεκριμένα και να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις με σκοπό τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για διαπραγματεύσεις.
Το μήνυμα της ΕΕ είναι πολύ σαφές: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εκτός από τη βάση σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από αυτήν την άποψη, εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής στα Βαρώσια και δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως.
Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ.
πηγή: www.newsbreak.gr