Η κυβέρνηση αναθεωρεί το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού, καθώς του χρόνου η οικονομία δεν θα τρέξει με 7,5% αλλά με 4,5%, δηλαδή δεν θα μπουν στην οικονομία 5 δισ. ευρώ.
Σχεδόν τη μισή ανάπτυξη που υπολόγιζαν για το επόμενο έτος θα πετύχει η ελληνική οικονομία, αφού η κυβέρνηση αναθεωρεί το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού. Τελικά, του χρόνου η οικονομία δεν θα τρέξει με 7,5% αλλά με 4,5%, όπως παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στην ελληνική οικονομία δεν θα μπουν σχεδόν 5 δισ. ευρώ, αφού τόσο κοστολογείται το «κούρεμα» της ανάπτυξης, ενώ φαίνεται πως και το χρέος θα παραμείνει στα ύψη ως ποσοστό του ΑΕΠ, κοντά στο 200%.
Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός στη Βουλή, «θα βγούμε από την κρίση το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Έχουμε μπροστά μας έξι δύσκολους μήνες». Αποτέλεσμα αυτής της παραδοχής; Ύφεση θα έχουμε και τους πρώτους μήνες του 2021, αφού ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε πριν από λίγες ημέρες στους οικονομικούς συντάκτες πως τα απόνερα της νέας καραντίνας και της βαθύτερης ύφεσης θα μεταφερθούν και στη νέα χρονιά.
Για να μετριάσουν, όμως, την επιβεβαίωση του χειρότερου σεναρίου «ποντάρουν» στο εμβόλιο που θα έρθει -στην καλύτερη περίπτωση- κατά τις αρχές του έτους. Πλέον, το νέο δυσμενές σενάριο είναι να υπάρξει lockdown… φυσαρμόνικα, δηλαδή να ανοίγει και να κλείνει η αγορά, με διαφορά λίγων εβδομάδων. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο την οικονομία και θα χειροτερέψει ακόμα και την ύφεση.
Πάντως, ο Χρήστος Σταϊκούρας, λίγες μέρες πριν από το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή, κάνει λόγο για επέκταση των μέτρων στήριξης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» προ ημερών ότι έρχεται και νέος, 6ος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής στις αρχές του 2021.
Στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2021, που θα κατατεθεί γύρω στις 20 του μηνός, θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
-Επέκταση μέτρων στήριξης και για το επόμενο έτος
-Αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία της ύφεσης φέτος και της ανάπτυξης του 2021, αλλά και για το χρέος και το έλλειμμα.
Αυτή την περίοδο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ εργάζονται ώστε να εκδοθεί η ΚΥΑ για τον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής το ταχύτερο δυνατό. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και οι εκταμιεύσεις των ποσών στους δικαιούχους να πραγματοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.