Απειλή τρίτου παγκοσμίου πολέμου!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έπειτα από 75 χρόνια ειρήνης (;), μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πόσο πιθανό είναι η ανθρωπότητα να «βουτήξει» ξανά στον όλεθρο μιας σύρραξης που θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου;

Τα «υλικά» για να ξεσπάσει, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν, ενώ στην… αποθήκη της Ιστορίας (που μοιάζει με πυριτιδαποθήκη) στοιβάζονται ολοένα περισσότερα, με αποτέλεσμα πολλοί πια να φοβούνται ότι «αρκεί μια σπίθα» για να συμβεί το κακό. Υπερβολική εκτίμηση ή απλώς ρεαλιστική ανάγνωση του ιστορικού πλαισίου;

Ο στρατηγός σερ Νικ Κάρτερ, ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, είναι πάντως από αυτούς που ανησυχούν. Παραχωρώντας συνέντευξη στο Sky News, διαμήνυσε ότι ο κόσμος πρέπει να βρίσκεται σε ύψιστη κατάσταση ετοιμότητας, μια και η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι σοβαρές υφεσιακές επιπτώσεις της (και λόγω του lockdown στις τοπικές κοινωνίες), οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κατά των περιοριστικών μέτρων και βέβαια, οι περιφερειακές συγκρούσεις δεν πρέπει να υποτιμώνται ως παράγοντες. Ως παράγοντες που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν συνθήκες για έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν κλιμακωθούν και βγουν εκτός ελέγχου, συμπαρασύροντας μαζί τους περισσότερες χώρες και περισσότερα οπλικά συστήματα.

«Ζούμε σε μια στιγμή της Ιστορίας κατά την οποία ο κόσμος είναι ένα πολύ αβέβαιο και ανήσυχο μέρος» είπε ο στρατηγός, ενώ πρόσθεσε πως «την ίδια στιγμή η δυναμική του παγκόσμιου ανταγωνισμού είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό της ζωής μας. Πιστεύω ότι το πραγματικό ρίσκο που έχουμε με αρκετές από τις περιφερειακές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα σήμερα είναι ότι μπορείς να δεις το πώς η κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε λάθος υπολογισμούς και αυτό είναι κάτι για το οποίο νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή».

Ο στρατηγός Κάρτερ είπε, επιπλέον, πως «πρέπει να θυμόμαστε πως η Ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνει εαυτόν, αλλά έχει έναν ρυθμό. Αν δούμε πίσω στον προηγούμενο αιώνα, πριν και από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, νομίζω ότι δεν τυγχάνει αμφισβήτησης πως υπήρξε μια κλιμάκωση που οδήγησε σε λάθος υπολογισμούς, που τελικά οδήγησε σε πόλεμο μιας κλίμακας που ελπίζουμε πως δεν θα δούμε ποτέ ξανά».

Όμως, ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων δεν προσδιόρισε ποιες είναι οι περιφερειακές συγκρούσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ευρύτερο πόλεμο, αν και τα τελευταία χρόνια είδαμε αυξανόμενες εντάσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, ενώ στη «γειτονιά» μας την ειρήνη δοκιμάζει με τη στάση της -ειδικά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο- η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ