Ο Πούτιν πιέζει για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπαράρ αλ Άσαντ είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εστίασε στην επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους, με ιδιαίτερα αναλυτικό τρόπο μάλιστα. Κάτι που σημαίνει πως η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

«Επιτύχαμε μεγάλη πρόοδο χάρη στις κοινές προσπάθειές μας: η εστία της διεθνούς τρομοκρατίας στη Συρία έχει σχεδόν εξαλειφθεί πλήρως. το επίπεδο βίας έχει μειωθεί σημαντικά. Η χώρα επιστρέφει στην ειρηνική ζωή, ενώ μια περιεκτική πολιτική διαδικασία συνεχίζεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε αρχικά ο Ρώσος Πρόεδρος.

Και συνέχισε τονίζοντας αναλυτικά για το θέμα των προσφύγων:

«Σε αυτό το σημείο, η ανάκαμψη της Συρίας μετά τη σύγκρουση είναι ζωτικής σημασίας – κυρίως, η επιστροφή Σύρων προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων στα σπίτια τους. Όπως γνωρίζουμε, αυτός είναι ένας από τους βασικούς όρους του θεμελιώδους ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δυστυχώς, περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια πρόσφυγες παραμένουν έξω από τη Συρία, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι πολίτες με ικανότητες που μπορούν και πρέπει να λάβουν μέρος στην ανάκαμψη της χώρας τους. Επιπλέον, η επιστροφή τους θα ήταν επίσης προς το συμφέρον των χωρών υποδοχής – κυρίως των γειτόνων της Συρίας, διότι αυτή η επιβάρυνση είναι σημαντική και πρέπει να επιβαρυνθούν σημαντικά με την προσωρινή στέγαση και την παροχή προμηθειών στους Σύρους. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι οι νεότεροι πρόσφυγες συχνά εμπίπτουν στην επιρροή ριζοσπαστικών ομάδων, γίνονται μαχητές και μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τις χώρες υποδοχής τους.

Τώρα που η ειρήνη και η ηρεμία έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας, υπάρχει η δυνατότητα εξασφάλισης μιας μεγάλης κλίμακας επιστροφής προσφύγων στο σπίτι. Είναι ζωτικής σημασίας, φυσικά, αυτή η διαδικασία να ακολουθεί μια φυσική πορεία, χωρίς να ασκείται πίεση. Κάθε Σύρος πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει μια απόφαση ανεξάρτητα, βάσει αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση στη χώρα καταγωγής του και τα μέτρα για την αποκατάσταση της ειρηνικής ζωής που λαμβάνονται από εσάς, κύριε Πρόεδρε και από τις συριακές αρχές.

Αυτός είναι ο στόχος της διεθνούς διάσκεψης για την επιστροφή προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Δαμασκό στις 11-12 Νοεμβρίου. Η Ρωσία την υποστηρίζει ολόψυχα και βοηθά ενεργά τη Συρία να την οργανώσει και να την κρατήσει. Εκπρόσωποι πολλών χωρών, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους».

Η απάντηση του Άσαντ

Ο Πρόεδρος τη Συρίας ξεκαθάρισε ότι είναι θετικός στην επιστροφή των προσφύγων, αλλά έθεσε στο τραπέζι το θέμα του δυτικού εμπάργκο προς τη χώρα του, λέγοντας πως αν γίνει κάτι με αυτό τότε θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες επιστροφής.

«Όπως γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε, πολλοί πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι εκδιώχθηκαν από τη χώρα από φόβο τρομοκρατίας. Άλλοι έφυγαν επειδή καταστράφηκε η υποδομή και έχασαν τη δουλειά τους. Συνεχίζουμε να διατηρούμε άμεση επαφή με τα περισσότερα κράτη στα οποία κατοικούν αυτοί οι πρόσφυγες. Γνωρίζουμε ότι είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν, ειδικά αφού η Συρία έχει παράσχει ορισμένα οφέλη για να ενθαρρύνει τη διαδικασία επιστροφής.

Επιπλέον, οι επαναπατριζόμενοι πρόσφυγες πρέπει να έχουν ορισμένες προοπτικές για μια φυσιολογική ζωή, αλλά το πρόβλημα είναι ότι το δυτικό εμπάργκο είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Έχουμε μεγάλες ελπίδες για αυτό το συνέδριο και ελπίζουμε ότι θα φέρει πρακτικά αποτελέσματα. Οι Σύροι δεν είναι μόνο πρόθυμοι, αλλά είναι ενθουσιασμένοι που μπορούν να συνάψουν πρακτικές συμφωνίες τους μήνες αμέσως μετά το συνέδριο. Και γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση, αλλά, δυστυχώς, οι τρέχουσες συνθήκες τους εμποδίζουν να επιστρέψουν.

Εκτιμούμε το ενδιαφέρον των άλλων κρατών να συμμετάσχουν σε αυτό το συνέδριο. Ελπίζουμε ότι θα είναι δυνατόν να ελαφρυνθεί το υπάρχον οικονομικό εμπάργκο ή ακόμη και να το σπάσει με κοινές προσπάθειες προκειμένου να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή των προσφύγων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ