Εστία μόλυνσης η Τουρκία! Εγκληματική η ενέργεια της Ευρώπης να εξάγει απορρίμματά χωρίς να ελέγχει

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

50,000 τόνους απόβλητα τον μήνα εισάγει η Τουρκία από την Ευρώπη! Μία Ευρώπη που έχει βρει την εύκολη λύση να πετάει τα σκουπίδια της στην Τουρκία, παραμυθιάζοντας τους ευρωπαίους πολίτες ότι δήθεν ανακυκλώνονται!
Αντί να ανακυκλώνονται όμως, πολλά από αυτά τα απόβλητα απορρίπτονται στην τουρκική ύπαιθρο, στην θάλασσα ή αποτεφρώνονται!
Το πιο μολυσμένο τμήμα της Μεσογείου είναι στις ακτές της νότιας Τουρκίας…

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε υγειονομική απειλή της Μεσογείου με απόλυτη ευθύνη των ευρωπαίων που εκτός από τις φάμπρικες για φτηνά εργατικά χέρια, τώρα πετάνε εκεί και τα σκουπίδια τους! Αδιαφορώντας για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν αφού η Τουρκία είναι μία ανεύθυνη χώρα σε όλα τα επίπεδα και κοιτάζει απλά να αρπάζει κονδύλια χωρίς καμία υπευθυνότητα.

Από την ώρα που η Κίνα σταμάτησε να εισάγει απόβλητα, η Τουρκία έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε χωματερή της Ευρώπης. Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο βρήκαν τον εύκολο τρόπο κλείνοντας τα μάτια να εξάγουν τα απόβλητα τους στην Τουρκία, κοροϊδεύοντας εαυτούς και αλλήλους ότι δήθεν η Τουρκία θα τα ανακυκλώνει!

Μέσα σε δύο μόλις χρόνια, από το 2016 έως το 2018, οι εξαγωγές αποβλήτων από την Ευρώπη στην Τουρκία δεκαπλασιάστηκαν, φτάνοντας τους  48.500 τόνους το μήνα.

Ο Τούρκος καθηγητής Σεντάτ Γκουντόγκντο, στο Πανεπιστήμιο Çukurova των Αδάνων, δήλωσε ότι ο τομέας της ανακύκλωσης είναι αποδιοργανωμένος και εκτός ελέγχου, μιλώντας στο France24.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν μπορεί καν να διαχειριστεί τα απόβλητά της. Επομένως, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές αποβλήτων στην Τουρκία μπορούν να αυξήσουν τα προβλήματα της Τουρκίας όσον αφορά το δικό της σύστημα ανακύκλωσης », εξηγεί ο Ντενίζ Μπαϊράμ, νομικός σύμβουλος της Greenpeace Mediterranean, σύμφωνα με την Europe Weekly News.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι το τουρκικό τμήμα της Μεσογείου είναι τρεις ή τέσσερις φορές πιο μολυσμένο με μικροσωματίδια και πλαστικό από άλλα μέρη της χώρας.

Η Greenpeace θέλει η Τουρκία να σταματήσει να εισάγει ξένα απόβλητα και να επικεντρωθεί στη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων της, εκ των οποίων μόνο το 10% ανακυκλώνεται. Δηλαδή η Τουρκία ενώ δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε τα δικά της απόβλητα, δέχεται τώρα και τα απόβλητα από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να αποτελεί εστία μόλυνσης για ολόκληρη την περιοχή!

Και εμείς περιμένουμε από τους ευρωπαίους να δεχτούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, την ώρα που η χώρα όχι μόνο έχει μεταβληθεί σε φτηνή φάμπρικα για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, αλλά παράλληλα λειτουργεί και ως χωματερή της Ευρώπης.

Πληροφορίες από το βαλκανικό περισκόπιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ