Μία διάταξη-καταφύγιο εγκληματικής δραστηριότητας, εμπεριέχεται στον νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο, που ψηφίζεται στην Βουλή και το οποίο έχει προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και των εμπλεκομένων φορέων που κάνουν λόγο για φτωχοποίηση εμπόρων και φυσικών προσώπων καθώς και για εθνοκάθαρση των επιχειρήσεων.
Από τις Ντίνα Ιωακειμίδου, Μαρία Παναγιώτου
Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη διάταξη, ενώ στο άρθρο 100, παρ. 1 προβλέπεται μία θετική εισήγηση για την αυτοδίκαιη αναστολή όλων των καταδιωκτικών μέτρων των πτωχευτικών πιστωτών κατά του οφειλέτη, δηλαδή η παύση της δίωξης του πτωχευμένου, ταυτόχρονα η διάταξη συμπεριλαμβάνει και μία μικρή λεπτομέρεια που κάνει την τεράστια διαφορά.
Ούτε λίγο ούτε πολύ με την ίδια διάταξη απαλλάσσονται όσοι ελέγχονται από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), καθώς εάν καταφύγουν στον πτωχευτικό παύεται η δίωξη τους.
Σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους με τους οποίους επικοινώνησε η «δημοκρατία», είναι βέβαιο ότι πρόκειται να γίνει κατάχρηση κατά κόρον της διάταξης αυτής και θα αποτελέσει «ανοιχτή πληγή». Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πάντοτε γινόταν χρήση της πτωχευτικής νομοθεσίας για υπόθαλψη εγκληματικών δραστηριοτήτων, όμως τώρα αυτό αναμένεται να ενταθεί.
Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο άρθρο ορίζεται ότι «από την κήρυξη της πτώχευσης αναστέλλονται αυτοδικαίως όλα τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα των πτωχευτικών πιστωτών κατά του οφειλέτη προς ικανοποίηση ή εκπλήρωση πτωχευτικών απαιτήσεών τους. Ιδίως απαγορεύεται η έναρξη ή συνέχιση της αναγκαστικής εκτέλεσης, η άσκηση αναγνωριστικών ή καταψηφιστικών αγωγών, η συνέχιση των δικών επ’ αυτών, η άσκηση ή εκδίκαση ένδικων μέσων, η έκδοση πράξεων διοικητικής φύσεως, ή η εκτέλεση τους σε στοιχεία της πτωχευτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων διοικητικής εκτέλεσης από το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και των μέτρων διασφάλισης της οφειλής κατά το άρθρο 46 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170) και των μέτρων του άρθρου 42 του ν. 4557/2018 (Α΄ 139)».
Κι επειδή συνήθως στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος, ακριβώς στις τελευταίες γραμμές της διάταξης, και συγκεκριμένα στην αναφορά του άρθρου 42 του ν. 4557/2018, βρίσκεται η έκπληξη καθώς σε αυτό αναφέρονται οι αξιόποινες πράξεις που συνιστούν νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική ενέργεια (ξέπλυμα χρήματος). Προβληματισμό, επίσης, προκαλεί το γεγονός, πως για το άρθρο αυτό, δεν γίνεται καμία αναφορά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ώστε να αντλήσει κανείς πληροφορίες για την αναγκαιότητα του.
Η επισήμανση της παράλογης διάταξης, έγινε και από ειδική επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία σε έκθεση που συνέταξε γενικά για τον πτωχευτικό, σημείωσε ειδικά για το συγκεκριμένο άρθρο: «Προβλέπεται ότι τα μέτρα που επέβαλε ο ανακριτής (απαγόρευση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, απαγόρευση εκποίησης ακινήτου κ.α.) κατά του όποιου έχει προβεί σε ένα από τα οριζόμενα στο νόμο αδικήματα, αναστέλλονται». Μάλιστα, ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών υπογραμμίζει, πως πρόκειται για προβληματική διάταξη κι ήδη ασκεί πιέσεις για την απάλειψη της.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι δικηγόροι στους οποίους απευθύνθηκε η «δημοκρατία» και οι οποίοι ειδικεύονται στο Πτωχευτικό Δίκαιο, τόνισαν, πως δεν μπορούσαν να καταλάβουν ακριβώς την πρόβλεψη της συγκεκριμένης ρύθμισης με τις πρώτες αναγνώσεις. Για το λόγο αυτό υποχρεώθηκαν να προσφύγουν σε συναδέλφους τους που ασχολούνται με το Ποινικό Δίκαιο. Εξέφρασαν δε, την απορία τους, για το ποια σκοπιμότητα μπορεί να εξυπηρετήσει.
Καυστικά σχολίασαν, μάλιστα, πως εφόσον ισχύσει η ρύθμιση, όσοι εμπλέκονται σε αντίστοιχες, αξιόποινες πράξεις και την περιουσία τους θα επιτύχουν να μην δεσμευτεί και την φυλακή θα αποφύγουν. Σχολίασαν, ακόμη, πως είναι βέβαιο ότι πολλά δικηγορικά γραφεία, θα λάβουν αιτήματα για να χειριστούν τέτοιες υποθέσεις. Μιλάμε για το πιο ωραίο ξέπλυμα, πλυντηρίου! Η «δημοκρατία», βεβαίως, θα ασχοληθεί και στη συνέχεια διεξοδικά με τον νέο πτωχευτικό κώδικα.
πηγή: «δημοκρατία»