Ανδρέας Παπαμιμίκος: «Όχι χάδια στην Τουρκία, η ΕΕ πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της. Οι λεκτικές προειδοποιήσεις δεν απέδωσαν, ήρθε η ώρα για πράξεις και αυτές έχουν το όνομα των αυστηρών κυρώσεων», τονίζει ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, στην πρώτη του συνέντευξη μετά από 4,5 χρόνια σιωπής.

Ο πρώην γραμματέας της ΝΔ απονέμει τα εύσημα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «ευτυχώς για την Ελλάδα που σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία είναι κυβέρνηση η ΝΔ και πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί έχουν αποφασιστικότητα, σχέδιο και γρήγορα αντανακλαστικά».

Πολλές είναι οι αναφορές του στη Θεσσαλονίκη. «Στηρίζω ανεπιφύλακτα την κατασκευή του σταθμού στη Βενιζέλου με τη μέθοδο απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων», σημειώνει.

Να ξεκινήσουμε με την απόφαση του Δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή. Πως την σχολιάζετε;
Σταθερά δεν σχολιάζω αποφάσεις της Δικαιοσύνης και πολύ περισσότερο δεν συμφωνώ με προσπάθειες πολιτικής πίεσης ή παρέμβασης σ’ αυτήν. Την εμπιστεύομαι, τη σέβομαι και πιστεύω ότι πράττει το καθήκον της. Όλοι μας πρέπει να αφήνουμε τη Δικαιοσύνη να λειτουργεί ανεπηρέαστη μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται.

Πολιτικά;
Το ζήτημα ήταν και παραμένει η πολιτική αντιμετώπισή της Χρυσής Αυγής και αντίστοιχων κινήσεων. Από το 2013 ως γραμματέας της ΝΔ είχα πει ότι η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να αξιολογηθεί ποινικά από τους φυσικούς δικαστές και εστίασα στην πολιτική αντιμετώπισή της. Τότε, την ώρα που κάποιοι βρίσκονταν στις ίδιες πλατείες των «αγανακτισμένων» με τους χρυσαυγίτες εγώ εξηγούσα πως η Χρυσή Αυγή κάθε άλλο παρά αντισυστημικό κόμμα ήταν, όπως ήθελε να εμφανίζεται για να εκμεταλλευτεί την κρίση. Έλεγα πως η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζεται με περισσότερη Δημοκρατία. Θυμίζω και τη σθεναρή στάση του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά απέναντι στη Χρυσή Αυγή και ότι αυτή πρέσβευε. Παρά την καταδίκη της παραμένει διαρκής η ανάγκη για ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και θεσμική θωράκιση ώστε να μην βρίσκουν έδαφος να καλλιεργούνται ακραίες λαϊκιστικές φωνές. Διότι κάποιοι προσπαθούν να αλλάξουν μάσκες αλλά το πραγματικό τους πρόσωπο παραμένει το ίδιο.

Πώς πρέπει να απαντηθεί η τουρκική προκλητικότητα;
Αποφασιστικά. Ο Ερντογάν και η Τουρκία δεν καταλαβαίνουν από παραινέσεις. Πρώτον, η επόμενη ώρα μας θέλει σε απόλυτη ετοιμότητα για να απαντήσουμε τις τουρκικές προκλήσεις και να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της. Οι λεκτικές προειδοποιήσεις δεν απέδωσαν, ήρθε η ώρα για πράξεις και αυτές έχουν το όνομα των αυστηρών κυρώσεων. Η ΕΕ επιβάλλεται να δράσει ενιαία και συντεταγμένα, να βάλει το κοινό καλό μπροστά και να δείξει αλληλεγγύη απέναντι σε ένα κράτος-μέλος της. Αλλιώς ας μην απορούμε για τις αποστάσεις που κρατούν όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες.

Σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συμπληρώσει 16 μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας. Τι βαθμό θα της βάζατε; Και πως τα πήγε ο ίδιος ο πρωθυπουργός;
Ευτυχώς για την Ελλάδα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία με την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, το μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά είναι κυβέρνηση η ΝΔ και πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν λέω ότι τα πράγματα είναι εύκολα καθώς κανείς δεν περίμενε την κρίση, ούτε ακόμη μπορούμε να πούμε πότε θα τελειώσει και άρα πόσο βαθιές θα είναι οι επιπτώσεις της. Αλλά η χώρα έχει μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό με αποφασιστικότητα, σχέδιο, γρήγορα αντανακλαστικά. Ωστόσο, δεδομένων των έκτακτων καταστάσεων που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν χρειάζεται χρόνος ώστε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα να εφαρμοστεί σε όλη την έκτασή του και να φανούν όλα τα αποτελέσματα στους πολίτες.

Η Θεσσαλονίκη συχνά στο πρόσφατο παρελθόν διχάστηκε για δικά της θέματα, όπως η υποθαλάσσια και τα Αρχαία στη στάση Βενιζέλου. Έχουμε αυτήν την πολυτέλεια;
Όχι. Το έχουμε πληρώσει στο παρελθόν. Κύριε Οικονόμου, οι απόψεις όλων είναι σεβαστές. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να λαμβάνονται και αποφάσεις. Τις αποφάσεις τις λαμβάνουν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας. Ουδείς μπορεί να καθίσταται τροχοπέδη στην εξέλιξη της πόλης. Για το συγκεκριμένο έργο, την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό, υπάρχει η απόφαση του υπουργείου Υποδομών, υπάρχει η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ και σχεδόν όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης.

Στηρίζω ανεπιφύλακτα την κατασκευή του σταθμού με τη μέθοδο απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων. Τεχνικός τρόπος υπάρχει, πολιτική βούληση επίσης και είναι ο μόνος τρόπος που διασφαλίζει και Μετρό και Αρχαία. Τα μεγάλα έργα απαιτούν ενότητα. Η Θεσσαλονίκη θέλει και χρειάζεται το έργο. Ας σκεφτούμε όλοι τους επαγγελματίες που έχουν καταστραφεί από τα εργοτάξια, τους πολίτες που ταλαιπωρούνται από το κυκλοφοριακό. Ας σκεφτούμε τις επόμενες γενιές.

Με τη νέα κυβέρνηση υπήρξε ένας άνεμος αισιοδοξίας για τα έργα της Θεσσαλονίκης. Πως αξιολογείτε την κυβέρνηση στα θέματα της πόλης;
Το πρόσημο είναι θετικό. Θα σας δώσω κάποια παραδείγματα. Το πρώτο αφορά τον ΟΑΣΘ που όσο και αν ο κόσμος, δικαίως εξαιτίας της ταλαιπωρίας των προηγούμενων χρόνων, είναι δύσπιστος, αυτή η κυβέρνηση και αυτή η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών υπό τον Κώστα Καραμανλή αρχίζει να λύνει το πρόβλημα. Τα νέα λεωφορεία είναι κάτι υπαρκτό, δεν είναι υποσχέσεις στον αέρα, και σε λίγες εβδομάδες 230 νέα αστικά θα κυκλοφορούν στους δρόμους.

Πρέπει επίσης να αναφερθώ στο μεγάλο έργο της ανατολικής περιφερειακής οδού, της fly over που ξεκινάει αυτή η κυβέρνηση. Έναν νέο, ασφαλή και σύγχρονο δρόμο.

Σημαντικό είναι το εμβληματικό έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ και της δημιουργίας ενός νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου σε συνδυασμό με το πάρκο που θα γίνει στο κέντρο της πόλης. Το έργο αυτό δεν θα αλλάξει μόνο την εικόνα της Θεσσαλονίκης αλλά θα αποτελέσει σημαντικό εφαλτήριο για την οικονομία της και ασφαλώς τη λειτουργία της ΔΕΘ που τα τελευταία χρόνια κάνει σημαντικά βήματα μπροστά. Ελπίζω μόνο κάποιοι να μην βαλθούν να ακυρώσουν και αυτό το έργο.

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος που διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και Γραμματέας της ΝΔ απέχει από τα κομματικά πράγματα εδώ και καιρό. Τι να περιμένουμε στο μέλλον, βλέποντας πως έχετε πυκνώσει τελευταία τις δημόσιες παρεμβάσεις σας.
Ήμουν και παραμένω ενεργός πολίτης, κάτι που δεν προϋποθέτει απαραίτητα κάποια πολιτική θέση ή άλλο αξίωμα.

Όταν εκλέχθηκα γραμματέας της ΝΔ είχα εξ αρχής δηλώσει πως ολοκληρώνοντας τη θητεία μου θα έκλεινε για μένα ένας πρώτος μεγάλος κύκλος στην πολιτική. Ότι λέω το εννοώ και το πράττω.

Δεν ζω ούτε εξαρτάται η ζωή μου από την πολιτική, και έτσι θεωρώ πρέπει να είναι για όλους που ασχολούνται με τα κοινά.

Για να παράγεις στην πολιτική πρέπει να έχεις ένσημα και παραστάσεις. Να ζήσεις έξω από αυτήν. Να στήσεις μια εταιρεία, να αναζητήσεις χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία, να διαβάσεις και να ερευνήσεις για την υπόθεση που έχεις αναλάβει, να περιμένεις στην ουρά ενός ασφαλιστικού φορέα για την τακτοποίηση θεμάτων. Αυτό, για μένα, σε βάζει πιο βαθιά στην πραγματική ουσία της πολιτικής για να μπορέσεις να προσφέρεις λύσεις, να έχεις άποψη και να την καταθέτεις.

Για το μέλλον, αυτό που μπορώ να σας πω, είναι πως είμαι πιο ώριμος, είμαι πιο ολοκληρωμένος, και αφοσιωμένος στην πόλη μας.

πηγή: «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» της Κυριακής, Νίκος Οικονόμου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ