Η ελευθερία του Τύπου και των δημοσιογράφων δεν αφορά την ΕΣΗΕΑ;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Τετάρτη, παρουσιάστηκε υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης το βιβλίο για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ευρώπη όπου μεταξύ άλλων μίλησε ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης.

Με πληροφορίες από το documentonews.gr

Το βιβλίο, στο οποίο υπάρχει συνέντευξη της μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία της, στην ουσία βασίζεται σε έρευνα και σε συζητήσεις με 20 διακεκριμένους δημοσιογράφους και αφορά την ίδια τη Δημοκρατία, την ελεύθερη και πολυφωνική ενημέρωση όπως και την αποκάλυψη και την έρευνα. Αφορά βεβαίως και την ίδια τη ζωή και την ύπαρξη των δημοσιογράφων.

Όπως είναι φυσικό το χαιρέτισαν όλες οι Ενώσεις Τύπου και Δημοσιογράφων, μεταξύ αυτών και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων αλλά και η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Dunja Mijatovic,  καθώς αποκαλύπτει το τι συμβαίνει στην ενημέρωση και πως ορισμένα συμφέροντα και βεβαίως κυβερνήσεις δεν συμβάλλουν (το αντίθετο μάλιστα) στο να αποκαλύπτεται η αλήθεια. 

Η ίδια η επίτροπος μάλιστα δήλωσε πως δεν είδε την πραγματική επιθυμία και την προθυμία των πολιτικών ηγετών να προστατεύσουν την ελευθερία του Τύπου. 

Μπορεί το βιβλίο με τον εύλογο τίτλο «Η αποστολή της ενημέρωσης: Δημοσιογράφοι σε κίνδυνο μιλούν έξω από τα δόντια» να βρήκε απήχυση στην Ευρώπη, αλλά μάλλον η είδηση δεν έφτασε στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Δηλαδή η Ένωση που θα έπρεπε όχι απλά να καλωσορίσει το βιβλίο που αποκαλύπτει όχι μόνον τις δυσκολίες των δημοσιογράφων αλλά και την προσπάθεια φίμωσης της Δημοσιογραφίας, σιωπά!  

Η Ένωση που κατά καιρούς μιλά για δημοσιογραφική δεοντολογία και επιλεκτικά (δυστυχώς) βγάζει ανακοινώσεις, δεν έχει να πει τίποτα τόσο προς τους παλιούς δημοσιογράφους όσο και προς εκείνους που ξεκινούν τώρα! Δεν έχει να πει τίποτα για την προσπάθεια στρέβλωσης της πληροφόρησης, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε! 

Χαρακτηριστικό είναι πως στο βιβλίο αυτό – μεταξύ των 20 δημοσιογράφων που συμμετέχουν –  ο εκδότης του Documento, Κώστας βαξεβάνης μιλά για την εμπειρία ενός δημοσιογράφου ο οποίος αρχίζει να νιώθει ότι βρίσκεται υπό πίεση και δεν έχει ελευθερία κινήσεων. «Είναι εφιάλτης. Όταν πιστεύεις ότι μπορεί να είσαι το επόμενο θύμα, ή ότι ακόμα μπορεί και να σκοτωθείς, ζεις έναν εφιάλτη».

Ο ίδιος μιλά για τις δυσκολίες του επαγγέλματος στην Ελλάδα αναφέροντας: «Το να είσαι δημοσιογράφος στην Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι πολύ δύσκολο. Ανήκω στην κατηγορία των δημοσιογράφων που πιστεύουν ότι πράγματι δεν υπάρχει πολλή ελευθερία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, συγκεκριμένα. Η ελευθερία του Τύπου υπάρχει όταν όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν τη δυνατότητα να γράψουν με τον τρόπο που θέλουν χωρίς πίεση, φόβο ή ανάγκη για αυτολογοκρισία».

Μιλά για τη λίστα Λαγκάρντ και τις αποκαλύψεις, για το HOTDOC, τους τραπεζίτες και τις offshores, την προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων και τον «πόλεμο».

Το Tweet της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και το άρθρο:

5f882cdc825e63299b0624d3

Συγκεκριμένα το άρθρο στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, αφού παρουσιάζει τους συνολικά 20 δημοσιογράφους που επελέγησαν για τις συνεντεύξεις προσθέτει: 

«Οι δημοσιογράφοι επιλέχθηκαν για την πείρα και την ικανότητά τους σε σχέση με το δημόσιο συμφέρον και την αποκάλυψη της αδικίας και της κακοποίησης. Ο καθένας από αυτούς τους δημοσιογράφους μοιράστηκε τις γνώσεις του για την πραγματικότητα της σύγχρονης δημοσιογραφίας για να αποκαλύψει την αλήθεια. Μίλησαν για την πρώτη τους εμπειρία απειλών, την εχθρότητα και τον εκφοβισμό, την παρακολούθηση και τις κυβερνοεπιθέσεις, καθώς και για στρατηγικές αυτολογοκρισίας, ανθεκτικότητας και τις στρατηγικές αντιμετώπισης, καθώς και για το πως χαρακτηρίζουν αυτό που αναφέρεται ως αποτυχία των κρατικών αρχών να παρέχουν στους δημοσιογράφους την προστασία που χρειάζονται για να εκπληρώσουν τον δημόσιο ρόλο τους ως φύλακες.

Με βάση τα δεδομένα που αναλύθηκαν, αυτό το βιβλίο ζητά αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των δημοσιογράφων που κινδυνεύουν, δίωξη των δραστών των επιθέσεων και δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για ελεύθερα, ανεξάρτητα και διαφορετικά(σ.σ. πολυφωνικά) μέσα.»

5f8830f5825e633b82302f53

Dunja Mijatovic: Οι Δημοκρατίες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους

Η ατιμωρησία για εγκλήματα εναντίον δημοσιογράφων δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή ως «status quo» στις δημοκρατικές κοινωνίες. Ο αγώνας για τους ελεύθερους δημοσιογράφους πρέπει να γίνει ανησυχία όλων, δήλωσε η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Dunja Mijatovic μετά την παρουσίαση του βιβλίου.

Ζητώντας από τις ευρωπαϊκές χώρες να ενεργούν έγκαιρα όσον αφορά την πρακτική προστασίας των δημοσιογράφων, ο Μιγιάτοβιτς σημείωσε ότι χωρίς ελεύθερους δημοσιογράφους, αρνούμεθα στους πολίτες να έχουν το δικαίωμα στην ενημέρωση και ως εκ τούτου η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

«Ο αγώνας για ασφαλείς και ελεύθερους δημοσιογράφους πρέπει να απασχολεί τον καθένα, όχι μόνον τους δημοσιογράφους», δήλωσε η Μιγιάτοβιτς, προσθέτοντας ότι θα εργαστεί ώστε η Ευρώπη να γίνει ασφαλέστρο μέρος για τους δημοσιογράφους.

Τόνισε ότι η εκτεταμένη ατιμωρησία για εγκλήματα εναντίον δημοσιογράφων είναι ακόμη πιο ανησυχητική, γεγονός που δείχνει την αδυναμία του κράτους να καταδικάσει «εκείνους που θέλουν να σκοτώσουν την αλήθεια».

Παρά την εγγύηση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης μέσα από πολλούς κανονισμούς, η Μιγιάτοβιτς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είδε την πραγματική επιθυμία και την προθυμία των πολιτικών ηγετών να το προστατεύσουν.

5f883b5d825e63559159a272

ΔΗΜΟΦΙΛΗ