Μερικές χώρες του Κόλπου ξεκίνησαν εμπάργκο τουρκικών προϊόντων, μεταξύ αυτών είναι τα Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα το Μαρόκο, και η Σαουδική Αραβία, και είναι τέτοια τα αποτελέσματα, που ήδη επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή των παγκόσμιων κολοσσών μόδας στην Τουρκία.
Γράφει ο Γιώργος Βενετσανος
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σαουδικής Αραβίας έκανε κάλεσμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων γράφοντας τα εξής: «Λόγω της συνεχιζόμενης επιθετικής στάσης της τουρκικής κυβέρνησης, απέναντι στην κυβέρνησή μας, στη χώρα μας και στους πολίτες μας, είναι καθήκον κάθε Σαουδάραβα εμπόρου ή καταναλωτή, να μποϋκοτάρει οτιδήποτε σχετικά με την Τουρκία, είτε πρόκειται για εισαγωγές, είτε για επενδύσεις, είτε για τουρισμό.» Παράλληλα ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλραχμάν μπιν Μπουσαγιέντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, από το λογαριασμό που διατηρεί στα social media έκανε κάλεσμα στον Σαουδαραβικό λαό να μποϋκοτάρει τα τουρκικά προϊόντα. Εδώ να θυμίσουμε ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών το 2019 ανέρχονταν στα 3,2 δις δολάρια.
Τα Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα εφαρμόζουν μια άλλη τακτική, στις απολύσεις που γίνονται λόγω κορονοϊού δίνεται προτεραιότητα σε Τούρκους υπαλλήλους. Ενώ η πολιτική αεροπορία του Ντουμπάι που άρχισε ξανά τις πτήσεις ακόμα και σε χώρες που είναι σε έξαρση το 2ο κύμα κορονοϊού στην Ευρώπη, δεν άρχισε δρομολόγια με την Κωνσταντινούπολη. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι Άραβες και ειδικά οι χώρες του Κόλπου αντέδρασαν με αυτόν τον τρόπο για πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά που έχει και συνεχίζει να κάνει η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Και εμείς που μας έχει κάνει απίστευτο μπούλινκ η Τουρκία τι κάνουμε; Εξακολουθούμε να βλέπουμε τα τουρκικά σκουπίδια στις τηλεοράσεις μας, αντί να τα στείλουμε αδιάβαστα. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που τα προβάλλουν πρέπει καθημερινά να δέχονται τηλεφωνήματα και meil διαμαρτυριών. Από την άλλη ψωνίζουμε προϊόντα που κατασκευάζονται στην Τουρκία (Made ιn Turkey) ενώ θα πρέπει να τα αποκλείσουμε τελείως από την αγορά και αν δεν ήταν ο κορονοϊος γύρευε πόσοι θα πέρναγαν τα σύνορα στον Έβρο για να πάνε για ψώνια στην γείτονα.
Οι εισαγωγές προϊόντων από την Τουρκία στην Ελλάδα ανήλθαν στα 1,94 δισ. ευρώ το 2019. Τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα από Τουρκία περιλαμβάνουν, προϊόντα χάλυβα, πλαστικά, οχήματα και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και έτοιμα ενδύματα, έπιπλα ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εισαγωγών ψαριών (ιχθυοκαλλιέργειας). Είναι γεγονός ότι η οικονομικής διπλωματία (το καρότο) πάντα παίζει σημαντικό ρόλο και συμβάλει στην εξομάλυνση των διακρατικών σχέσεων και οι λεγόμενες οικονομικές γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να αποδώσουν προς όφελος και των δυο λαών. Για να γίνει όμως κατορθωτό αυτό, θα πρέπει πρώτα πάψουν οι κατευθυνόμενες μεταναστευτικές ροές και να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις σε σοβαρά εθνικά θέματα, που συνεχίζουν να διαδραματίζονται στα θαλάσσια και μη σύνορα της χώρας μας.
Μέχρι λοιπόν να επιτευχθούν αυτά αποκλείστε τα τουρκικά προϊόντα παντός είδους από την ελληνική αγορά. Αφού κάποιοι άλλοι δεν αποφασίζουν να σηκώσουν το μαστίγιο, ας το σηκώσει ο Έλληνας πολίτης, ΟΧΙ ΣΤΑ Made ιn Turkey ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Η ηγεσία της δεν καταλαβαίνει από συμβάσεις και υπογραφές και επιμένει στην πολιτική των κανονιοφόρων. Εμείς ως ειρηνικός λαός δεν προτιμάμε τις κανονιοφόρους αλλά τον διάλογο και επειδή βλέπουμε ότι δεν φέρνει αποτελέσματα, η άλλη λύση είναι να χτυπηθεί οικονομικά. Το μποϊκοτάζ ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση, αλλά είναι η μοναδική που θα πονέσει την ήδη καταρρέουσα οικονομία της. Οι Άραβες το έκαναν πράξη για πάρα πολύ λιγότερα, ας το κάνουμε πράξη εμείς σήμερα που όχι μόνο μας προβοκάρει αλλά πλέον απειλεί ανοιχτά με ΠΟΛΕΜΟ. Εάν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, το μέλλον της πατρίδας και των ΠΑΙΔΙΩΝ μας είναι αποκλειστικά στα δικά μας χέρια για αυτό ακριβώς χρειάζεται και το «καρότο και το μαστίγιο» απέναντι στην γείτονα.