Το Kassiopi Project θα καταστρέψει το οικοσύστημα στην Κέρκυρα – SOS 27 διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων από 15 χώρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστολή οργανώσεων από 15 χώρες προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έδωσε το «πράσινο φως» στην επένδυση.

  • Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν 27 περιβαλλοντικές οργανώσεις από 15 μεσογειακές χώρες για την καταστροφή που θα επιφέρει στην χερσόνησο του Ερημίτη στην Κέρκυρα, το υπό κατασκευή τουριστικό θέρετρο, το επονομαζόμενο «Kassiopi Project» που ανεγείρεται με τις… ευλογίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την επένδυση αμερικανικού επενδυτικού fund χαιρέτισε τον περασμένο Ιούλιο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δέχθηκε τότε δριμύτατες επικρίσεις για την απειλούμενο περιβαλλοντικό «έγκλημα» από τους κατοίκους και φορείς του νησιού, περιβαλλοντικές οργανώσεις, διεθνή μέσα ενημέρωσης ακόμα και τον γνωστό τραπεζίτη Νατ Ρότσιλντ ο οποίος χαρακτήρισε με tweet του τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως «ανόητο», καταγγέλλοντας ότι θα επέλθει απόλυτη καταστροφή στην περιοχή, πηγαίνοντας την Κέρκυρα πίσω στην μαζική «ανάπτυξη» της δεκαετίας του 1970.

Απαντώντας στις επικρίσεις των κατοίκων, κατά την επίσκεψη του στην περιοχή, ο Κ. Μητσοτάκης υπερασπιζόμενος την απόφαση της κυβέρνησης του να προχωρήσει το Kassiopi Project, είχε διατυπώσει το… ατράνταχτο επιχείρημα ότι ο Ερημίτης «κάποια στιγμή θα καεί»

Συμπτωματικά ένα μήνα μετά την «προφητική» δήλωση του πρωθυπουργού, τον Αύγουστο, ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Στέφανος Κέρκυρας, κοντά στον Ερημίτη, καίγοντας περίπου 200 στρέμματα δάσους.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής κατάφεραν να δημοσιοποιήσουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό τις αντιδράσεις τους για την καταστροφή ενός από τους ελάχιστους υγροβιότοπους της Κέρκυρας και τη μετατροπή του μέχρι το 2026 σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, βίλες και μαρίνα 60 θέσεων.

Μάλιστα ο αγγλικός Guardian έγραψε για τους… άριστους του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Πρόκειται για μια φιλική προς τις επιχειρήσεις ελληνική κυβέρνηση και το ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο της NCH Capital, που απέκτησε τον φυσικό αυτό παράδεισο στη βορειοανατολική Κέρκυρα, όταν η Αθήνα στο απόγειο της κρίσης χρέους της πούλησε περιουσιακά στοιχεία λόγω έλλειψης μετρητών».

Αξίζει να σημειωθεί πως η χερσόνησος του Ερημίτη αποτελεί μια παρθένα περιοχή της βορειοανατολικής Κέρκυρας συγκεντρώνοντας πληθώρα υγροβιότοπων οι οποίοι προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και είναι σημαντικοί για τη διατήρηση της άγριας ζωής μέσα στις προστατευμένες περιοχές του νησιού.

Επίσης, ο Ερημίτης βρίσκεται στον «διάδρομο» του Ιονίου Πελάγους για τα αποδημητικά πουλιά και οι υγροβιότοποι, λειτουργούν σαν «σημείο ανάπαυσης» για πληθυσμούς πουλιών στη βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα ένας αριθμός πουλιών που έχουν καταγραφεί, είναι χαρακτηρισμένος ως απειλούμενο είδος και βρίσκεται επισήμως κάτω από τη προστασία της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πουλιών και ως εκ τούτου, τα Μέλη-Κράτη, οφείλουν να συμμορφωθούν στα μέτρα προστασίας αλλά και να ορίσουν προστατευόμενες περιοχές για τη διατήρηση τους.

Το διαφαινόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα προκάλεσε την αντίδραση των 27 περιβαλλοντικών οργανώσεων που έχουν συγκροτήσει την Mediterranean Alliance for Wetlands (Μεσογειακή Συμμαχία για τους Υγροβιότοπους) η οποία έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να επανεξετάσει το Kassiopi Project λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν, μεταξύ των οποίων η αυξημένη ηχορύπανση, μόλυνση του νερού, φωτορύπανση, μετάλλαξη της λεκάνης απορροής των υδάτων, εξαφάνιση της βλάστησης και θρυμματισμό του οικοσυστήματος.

Καταγγέλλουν δε πως τέτοιου είδους αλλοιώσεις θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση αυτών των ευάλωτων οικοσυστημάτων που αντιτίθεται στις υποχρεώσεις της Ελλάδας βάση των ευρωπαϊκών νόμων και κανονισμών.

Η επιστολή των 27 περιβαλλοντικών οργανώσεων

Διαβάστε όλη την επιστολή των 27 περιβαλλοντικών οργανώσεων από 15 κράτη της Μεσογείου που έχουν συγκροτήσει την Μεσογειακή Συμμαχία για τους Υγροβιότοπους, Mediterranean Alliance for Wetlands:

ΕΡΗΜΙΤΗΣ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας γράφουμε με σκοπό να εκφράσουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας σχετικά με την καταστροφή που θα επιφέρει ένα τουριστικό θέρετρο στη χερσόνησο του Ερημίτη (το επονομαζόμενο “Kassiopi Project”). Προτείνουμε την επανεξέταση του πρότζεκτ καθώς και την ανάληψη ικανών μέτρων προστασίας αυτού του πολύτιμου παράκτιου οικοσυστήματος της μοναδικής αυτής περιοχής.

Η Mediterranean Alliance for Wetlands (Μεσογειακή Συμμαχία για τους Υγροβιότοπους) αποτελεί ένα δίκτυο από ερευνητικούς οργανισμούς και περιβαλλοντικές ΜΚΟ, των οποίων ο σκοπός είναι:

Να επιστήσει την προσοχή της μεσογειακής κοινότητας στους υγροβιότοπους καθώς και την πολιτική, που τους αφορά, σε εθνικό, τοπικό ή διεθνές επίπεδο, μέσα απο την προώθηση καινοτομιών και τη χρήση των καλύτερων αποδεδειγμένων πρακτικών, ως καταλύτες για την αλλαγή.

Σήμερα, τα μέλη της Mediterranean Alliance for Wetlands συμπεριλαμβάνουν 27 οργανώσεις από 15 μεσογειακές χώρες. Οι μεσογειακοί παράκτιοι υγροβιότοποι χαίρουν ύψιστης σημασίας, όχι μόνο διότι υποστηρίζουν μια μοναδική βιοποικιλότητα και παρέχουν προστασία απέναντι στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λόγω της πολιτισμικής τους αξίας. Είναι φανερό πως οι παράκτιοι υγροβιότοποι του Ερημίτη, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα, αλλά και σε σχέση με πολυάριθμες οικολογικές ευεργεσίες, όπως η προστασία απέναντι σε φυσικές καταστροφές, απέναντι στη διάβρωση ή στη ρύθμιση της ποιότητας του νερού.

Η χερσόνησος του Ερημίτη αποτελεί μια παρθένα περιοχή της βορειοανατολικής Κέρκυρας καθώς και μια απο τις λίγες εναπομείνουσες του νησιού. Ο Ερημίτης συγκεντρώνει μια πληθώρα βιότοπων (δείτε το υπόμνημα Α αυτού του γράμματος) και περιλαμβάνει παράκτιους υγροβιότοπους, οι οποίοι προστατεύονται απο το προεδρικό διάταγμα 229/ΑΑΡ/2012. Αυτοί οι υγροβιότοποι είναι σημαντικοί για τη διατήρηση της άγριας ζωής μέσα στις προστατευμένες περιοχές του νησιού αλλά και για τις ακτές της Αλβανίας, το κοντινότερο σημείο για την ηπειρωτική Ευρώπη, εκεί όπου βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο «Μπουτρίντ» .

Επιπροσθέτως, καθώς ο Ερημίτης βρίσκεται στον “διάδρομο” του Ιονίου Πελάγους για τα αποδημητικά πουλιά, οι προαναφερθέντες υγροβιότοποι, λειτουργούν σαν “σημείο ανάπαυσης” για πληθυσμούς πουλιών στη βόρεια Ελλάδα, ενώ κάποιοι είναι και απο τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Κέρκυρας. Ένας αριθμός πουλιών,καταγεγραμμένος στον Ερημίτη, είναι χαρακτηρισμένος ως απειλούμενο είδος και βρίσκεται επισήμως κάτω απο τη προστασία της Ευρωπαικής Διεύθυνσης Πουλιών (EU Birds Directive Annex I, υπόμνημα C αυτού του γράμματος), ως εκ τούτου, τα Μέλη-Κράτη, οφείλουν να συμμορφωθούν στα μέτρα προστασίας αλλά και να ορίσουν προστατευόμενες περιοχές για τη διατήρηση τους. Επιπλέον, πολλά ακόμη είδη, που προστατεύονται απο την Ευρωπαική Διεύθυνση, εξαρτώνται απο την ύπαρξη αυτών των υγροβιότοπων, όπως η Ευρασιατική βίδρα (υπόμνημα Β), Ο κοινότυπος βάτραχος δέντρων, Η ευρωπαική χελώνα λιμνών, η βαλκανική χελώνα και το λιμνόφιδο (EU Habitats Directive Annex IV, υπόμνημα D αυτού του γράμματος) Κάποια απο τα προαναφερθέντα είδη προστατεύονται επίσης απο τη σύμβαση της Βέρνης και της Βόννης, την οποία η Ελλάδα έχει προσυπογράψει.

Παρ’ όλα aυτά το “Κassiopi Project” , το οποίο περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση ξενοδοχείου, δεκάδων βιλών και διαμερισμάτων όπως επίσης και μαρίνα για σκάφη στη χερσόνησο του Ερημίτη, ενδεχομένως να έχει σοβαρές επιπτώσεις πάνω σε δύο σημαντικούς παράκτιους υγροβιότοπους, τη Βρωμόλιμνη και την Άκολη καθώς και στα περαιτέρω είδη και βιότοπους της περιοχής.

Οι απειλές που σχετίζονται με το Kassiopi Project περιλαμβάνουν αυξημένη ηχορύπανση, μόλυνση του νερού, φωτορύπανση, μετάλλαξη της λεκάνης απορροής των υδάτων, εξαφάνιση της βλάστησης, θρυμματισμό του οικοσυστήματος και εν τέλει εξαφάνιση του βιότοπου. Τέτοιου είδους αλλοιώσεις θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση αυτών των ευάλωτων οικοσυστημάτων, που αντιτίθεται στις υποχρεώσεις της Ελλάδας βάση των ευρωπαϊκών νόμων και κανονισμών, στους οποίους οφείλει να υπακούει, όπως αναφέρθηκε και πρωτύτερα. Επίσης, η πρόσφατη πυρκαγιά, η οποία συνέβη στις 16 Αυγούστου αυτού του έτους, που κατέστρεψε 130 στρέμματα γής, υπογραμμίζει την εύθραυστη φύση της περιοχής και τονίζει την έλλειψη, αλλά και την ανάγκη, για επαρκές και αποτελεσματικό πλάνο διαχείρισης.

Έχουμε ενημερωθεί, ότι υπάρχει ένα δυνατό κύμα αντίστασης από την τοπική κοινωνία στο εν λόγω πρότζεκτ, απο τον Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας, το Τοπικό Συμβούλιο των Σινιών καθώς και άλλων ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων και διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίοι έχουν προβεί σε δηλώσεις κατά του Kassiopi Project και υπέρ της διατήρησης της χερσονήσου του Ερημίτη. ‘Έχουμε επίσης ενημερωθεί, για το ότι η τοπική κοινωνία όπως και οι Τοπικές Αρχές, έχουν επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεση τους στο πρότζεκτ, μέσω της ψήφου τους και μηνύσεων, προτάσσοντας την επιθυμία να προστατεύσουν τον Ερημίτη. Οι θέσεις των κατοίκων και άλλων εμπλεκόμενων, που αντιτίθενται στο Kassiopi Project, δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη, παρ’ όλη τη βαρύτητα των ευρωπαϊκών και διεθνών κανονισμών, που αφορούν τη διασφάλιση της δημοκρατίας σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τις αποφάσεις που αποτελούν κρίσιμα στοιχεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Κατάλληλα μέτρα πρέπει να παρθούν για την κατάταξη αυτής της περιοχής ως προστατευόμενης και σε συμφωνία με τις διατάξεις 92/43/ΕΕC και 2009/147/EC και τον διεθνή νόμο 1650/1986 (όπως τροποποιήθηκε). Μέτρα διατήρησης πρέπει να υιοθετηθούν για την προστασία των βιοτόπων και των ειδών σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βόννης και της Βέρνης αλλά και των ευρωπαϊκών Διευθύνσεων της Φύσης. Επιπλέον, η προεδρική διάταξη 229/ΑΑΡ/2012 πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα στους υγροβιότοπους μικρών νησιών, ενώ κατάλληλα μέτρα πρέπει να παρθούν για την προστασία αυτών των υγροβιότοπων. Έχοντας ως δεδομένο την εύθραυστη φύση αυτών των οικοσυστημάτων, μόνον ήπιας έντασης δραστηριότητες θα πρέπει να είναι επιτρεπτές, που δεν θα αλλοιώνουν τις οικολογικές ιδιότητες των υγροβιότοπων, όπως η πεζοπορία και το τρέξιμο στα ήδη υπάρχοντα μονοπάτια, και φυσικά η έρευνα και η παρατήρηση της φύσης.

Η Mediterranean Alliance for Wetlands μαζί με μέλη της οργάνωσης ‘Ερημίτης Πλούς’, οραματίζονται αλλά και προτείνουν ένα διαφορετικό μέλλον για αυτήν την περιοχή, στο οποίο ο Ερημίτης επωφελείται από ένα αυστηρό σύστημα προστασίας, που αντιλαμβάνεται την αξία του καθώς και τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη που προσφέρει στους κατοίκους της γύρω περιοχής, πράγμα που σημαίνει κοινωνικο-οικονομικά και πολιτισμικά οφέλη. Έχοντας αυτό το όραμα στη καρδιά, ζητάμε να αναθεωρηθεί το Kassiopi project και να υιοθετηθούν, αντ’ αυτού, μέτρα για τη προστασία και διατήρηση αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος, πάντα σε συμφωνία με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς νόμους.

Η προστασία αυτών των υγροβιότοπων δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά αντιθέτως, να θεωρηθεί καινοτομία απέναντι στην βιώσιμη και ολιστική ανάπτυξη, η οποία λαμβάνει υπόψη της τις τοπικές ανάγκες και επιθυμίες ενώ υπακούει στο διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η ενθάρρυνση της προστασίας του περιβάλλοντος είναι κρίσιμη για την μελλοντική ακεραιότητα της Ελλάδας καθώς και για την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο εξωτερικό. Εάν αυτό το όραμα εισακουστεί, θα είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε, ώστε να το κάνουμε πραγματικότητα.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για να σας προμηθεύσουμε με επιπλέον πληροφορίες και να συνεισφέρουμε μέσω της επιστημονικής μας κατάρτισης και εμπειρίας στην προστασία και διατήρηση των βαρυσήμαντων παράκτιων υγροβιότοπων του Ερημίτη».

Με την ευκαιρία της κατάθεσης της επιστολής προς τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων, πραγματοποίησαν μία ακτιβιστικη ενέργεια στον φυσικό παράδεισο του Ερημίτη, τοποθετώντας την επιγραφή «Save Erimitis».

Στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής είναι και διεθνείς προσωπικότητες

Η χήρα του Τζέραλντ Ντάρελ, του γνωστού Βρετανού φυσιοδίφη που έζησε στην Κέρκυρα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο τουρισμό του νησιού, Λι Ντάρελ, εναντιώνεται στην απόφαση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης. «Οποιαδήποτε καταστροφή ενός τέτοιου οικοσυστήματος θα ήταν αδιανόητη. Μπορώ να καταλάβω το επιχείρημα της κυβέρνησης για ξένες επενδύσεις, αλλά ο Εριμίτης είναι ένα κόσμημα της φύσης που πρέπει να σωθεί» δήλωσε στον Guardian.

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ιδιοκτητών της Κέρκυρας, Τζόνι Κάμερον, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου 200 κυρίως Βρετανούς ιδιοκτήτες σπιτιού, επισημαίνει: «Είναι προφανές ότι η οικοδόμηση σε μια τόσο παρθένα περιοχή δεν χαρακτηρίζεται ως μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης».

Παράλληλα, ακτιβιστές επίσης εναντιώνονται στην κυβέρνηση απειλούν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη σε μια ύστατη προσπάθεια να σταματήσουν την επένδυση των 120 εκατομμυρίων ευρώ του Kassiopi Project λόγω των κινδύνων αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

πηγή: www.newsbreak.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ