Πεδίο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης αποτέλεσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του Κώδικα Ιθαγένειας, το οποίο κατήγγειλαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με διαφορετική επιχειρηματολογία έκαστο. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ωστόσο, υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας του στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας, μιλώντας για μεταρρυθμίσεις «μέτρου και λογικής».
Τι ακριβώς, όμως, αλλάζει στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας; Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται γραπτές πανελλαδικές εξετάσεις από τράπεζα θεμάτων στις οποίες οι αλλοδαποί θα πρέπει να επιτύχουν. Οι εξετάσεις θα είναι ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β1, καθώς και ελληνικής Ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτισμού και θεσμών του πολιτεύματος. Εάν οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί πετύχουν στις παραπάνω εξετάσεις, τότε αποκτούν πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση και στη συνέχεια έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση πολιτογράφησης, το οποίο θα κρίνεται από συνέντευξη η οποία θα πραγματοποιείται από δύο υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος προχώρησε, μάλιστα, σε μια σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων, μετά την κριτική της αντιπολίτευσης και των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, μειώνοντας, μεταξύ άλλων, κατά 100 ευρώ το παράβολο συμμετοχής στις γραπτές εξετάσεις και απαλείφοντας το πλαφόν των αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη. Ειδικά για την τελευταία αλλαγή, ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε: «Η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί κανείς με τον νόμο να καλύπτει κάθε περίσταση που συμβαίνει στη χώρα και στην ανθρωπότητα, όπως μια οικονομική ύφεση, γι’ αυτό ρυθμίζουμε ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί και πιθανόν να καθιστούσε απαγορευτική σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να γίνουν Ελληνες αυτή τη δυνατότητα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν πείστηκε, λέγοντας πως οι αλλαγές είναι σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο η βασική στόχευση του νομοσχεδίου, που, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ο αποκλεισμός μεγάλου μέρους ενδιαφερομένων από τη δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας, παραμένει.
Δριμύ «κατηγορώ» εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και ο Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας πως άλλο η ιθαγένεια και άλλο η υπηκοότητα, και καταλογίζοντας απερίσκεπτη νομοθέτηση στην κυβέρνηση. «Με τη λογική σας, δηλαδή, σε λίγα χρόνια θα έχουμε και μουσουλμανικό κόμμα στην Ελλάδα. Κάνετε εγκλήματα και αυτά τα εγκλήματα μας βάζουν σε κινδύνους. Λέτε ότι προϋπόθεση για την απόδοση της ιθαγένειας είναι να μην αποτελεί το άτομο κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, διερωτώμενος πώς μπορεί η κυβέρνηση να γνωρίζει ότι είναι επικίνδυνοι, όταν οι ίδιοι καταστρέφουν και πετούν τα νομιμοποιητικά έγγραφά τους.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, από την άλλη, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «διαποτισμένο από τις ιδέες της Χρυσής Αυγής», υποστηρίζοντας ότι υψώνει νέα τείχη και με ταξικά, εισοδηματικά κριτήρια αποκλείει τους «φτωχούς ξένους ανθρώπους» από την πολιτογράφηση.