Νέα προνομιακή σύμβαση δίνει ο Μητσοτάκης στην Ελληνικός Χρυσός!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχεδόν 17 χρόνια μετά τον Ιανουάριο του 2004, όταν η τότε κυβέρνηση Κ. Σημίτη, μεταβίβασε χωρίς διαγωνισμό και με ευτελές τίμημα τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός, στην οποία συμμετείχε τότε ο όμιλος Μπόμπολα και η European Goldfields, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να φέρει άλλη μια προνομιακή σύμβαση στη Βουλή για τους σημερινούς ιδιοκτήτες των μεταλλείων, την καναδική Eldorado Gold.

Παρά τις διαρροές για δήθεν πολύμηνες διαπραγματεύσεις ώστε «να αυξηθούν οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας», οι πληροφορίες φέρνουν την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρά σε σοβαρές υποχωρήσεις, χωρίς αντίστοιχες ουσιαστικές δεσμεύσεις από πλευράς καναδικού ομίλου.

Η νέα σύμβαση παραχώρησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή προς τα τέλη του χρόνου. Διαρροές του υπουργείου, που προκάλεσαν την αντίδραση της Eldorado Gold, κάνουν λόγο για συμφωνία που προβλέπει «αύξηση 10% των εσόδων προς το κράτος από τα μεταλλευτικά δικαιώματα, ενώ αυξημένες θα είναι και οι επενδύσεις κεφαλαίων, καθώς και τα φορολογικά έσοδα».

Στην αγορά προσπαθούν να καταλάβουν πως θα αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου όταν το κρίσιμο θέμα της μεταλλουργίας, δηλαδή του τρόπου με τον οποίο θα παράγεται στη χώρα μας τελικό προϊόν, δεν επιλύεται ούτε με τη νέα σύμβαση. Η Βουλή φαίνεται πως θα ψηφίσει μια νέα σύμβαση που θα προβλέπει πως μία «τεχνική επιτροπή» θα αποφανθεί εντός διετίας (σημειώστε πως έχουν ήδη χαθεί πολλά χρόνια) αν θα προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση για την καθετοποιημένη παραγωγή! Στο ΥΠΕΝ διαρρέουν πως οι Καναδοί θα δεσμεύονται να επενδύσουν αλλού τα κεφάλαια που θα γλιτώσουν αν η «τεχνική επιτροπή» αποφανθεί πως η επένδυση δεν είναι βιώσιμη, όπως υποστηρίζει η Eldorado Gold.

Πέρα απ αυτό, η σημερινή σύμβαση καλύπτεται από το ελληνικό δίκαιο με την Eldorado Gold να διαμαρτύρεται επί χρόνια για τις καθυστερήσεις στην επίλυση διαφορών με το ελληνικό δημόσιο. Κατά πληροφορίες, η νέα σύμβαση θα τους επιτρέπει να προσφύγουν για την επίλυση αντίστοιχων διαφορών στη διεθνή διαιτησία. Το ερώτημα είναι τι ανταλλάγματα πήρε η ελληνική πλευρά για αυτή τη σημαντική παραχώρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ