Η χθεσινή ιστορική απόφαση-από όποια πλευρά και αν την εξετάσει κανείς – του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών στην δίκη της Χρυσής Αυγής έχει δύο διαστάσεις: Την ποινική και την πολιτική.
Η ποινική διάσταση είναι γνωστή. Το δικαστήριο απορρίπτοντας την εισήγηση της εισαγγελέως και υιοθετώντας το κατηγορητήριο που συνέταξε επί ημερών Νικολάου Δένδια και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο εισαγγελέας Βουρλιώτης αποδέχθηκε ότι το κόμμα αυτό, τα μέλη της ηγετικής του ομάδας και το σύνολο της κοινοβουλευτικής του ομάδας συνιστούν τον ορισμό της εγκληματικής οργανώσεως κατά το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη.
Η πολιτική διάσταση που έπεται της ποινικής είναι ότι το δικαστήριο έπαυσε ουσιαστικά την «Χρυσή Αυγή» ως νόμιμο κόμμα και την έθεσε εκτός νόμου. Το αυτό ισχύει για το νεοσυσταθέν κόμμα «Έλληνες για την πατρίδα». Από την στιγμή που ο Νίκος Μιχαλολιάκος κηρύσσεται αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης παύει από αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Από την στιγμή που ο Ηλίας Κασιδιάρης ανακηρύσσεται μέλος της ομάδας διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης παύει από αρχηγός του κόμματος «Έλληνες για την πατρίδα»
Και από την στιγμή που ο ευρωβουλευτής εν ενεργεία Λαγός κηρύσσεται επίσης αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας είναι υποχρεωμένος να του αφαιρέσει όλα τα ελληνικά προνόμια (γραφεία, γραμματείς, μετακλητούς , ατέλειες), ενώ ανοίγει και ζήτημα νομιμότητας παραμονής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στην πραγματικότητα η απόφαση του δικαστηρίου μεταβιβάζει την σκυτάλη στην πολιτεία η οποία καλείται να αλλάξει πλέον τον νόμο για τα κόμματα όπως αυτός εφαρμόζεται από το άρθρο 29 του Συντάγματος καθώς η «Χρυσή Αυγή» παύει να είναι πλέον κόμμα με βάση την συνταγματική διάταξη. Δεν εξυπηρετεί βάση δικαστικής αποφάσεως την «ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Και απαγορεύεται στο μέλλον κόμμα με το όνομα «Χρυσή Αυγή» να μετάσχει στις εκλογές.
Από τους περισσοτέρους διέλαθε της προσοχής ότι την περασμένη εβδομάδα άλλωστε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας συνέδεσε τις αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής για τους διορισμούς συγγενών με την χθεσινή απόφαση. Μετά την έκδοση της θα προστεθεί κώλυμα διορισμού στον κανονισμό της Βουλής για όσους καταδικάζονται για το αδίκημα της εγκληματικής οργανώσεως .
Σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο είναι στην διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αν θα αναθέσει στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να εξειδικεύσει την νομοθεσία ώστε να τίθενται εξ αρχής εκτός νόμου πολιτικά κόμματα που δρουν πέρα από το όριο της νομιμότητας ή θα θεωρήσει ότι αρκεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για την διάλυση του συγκεκριμένου κόμματος. Και αυτό γιατί, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, με βάση το νέο ποινικό κώδικα τα πρόσωπα αυτά που καταδικάζονται δεν χάνουν τα πολιτικά τους δικαιώματα.
Όπως τόνισε ο κ. Τασούλας «η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν συνεπάγεται παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων από το καλοκαίρι του 2019 (σ.σ. επι ΣΥΡΙΖΑ) που ψηφίσθηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας. Άρα ο μόνος τρόπος είναι η αλλαγή Κανονισμού με μία ανεκτή ελάχιστη αναδρομικότητα».
Γίνεται αντιληπτό ότι η απόφαση δεν κλείνει την υπόθεση. Αντιθέτως μόλις τώρα την ανοίγει σε θεσμικό επίπεδο. Είναι ίσως η ευκαιρία για νομοθέτηση ώστε να ανακηρύσσονται από τον Άρειο Πάγο κόμματα ακραία, ρατσιστικά, φυλετικά, αυτονομιστικά, εκτός δημοκρατικού πλαισίου.
πηγή: «Εστία»