Χάος… «Κρύβουν» 300.000 αιτήσεις για σύνταξη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεράστιο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό κόστος κρύβουν οι περίπου 300.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, η μεγαλύτερη παθογένεια του ασφαλιστικού συστήματος. Το σημαντικότερο πρόβλημα που απέτυχαν να λύσουν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά αποτελεί πληγή, ενώ στάθηκε και αιτία για οδυνηρές περικοπές συντάξεων στα μνημονιακά χρόνια.

Παρότι ο Γιάννης Βρούτσης έχει δώσει τα χειρότερα διαπιστευτήρια ήδη κατά την πρώτη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας την περίοδο 2012-2015, όταν είχε παραδώσει περίπου 380.000 εκκρεμείς αιτήσεις, επιμένει σε πομπώδεις υποσχέσεις, ενώ δεν δίστασε να βάλει στο κάδρο ακόμη και τον πρωθυπουργό στη φιέστα που στήθηκε στην οδό Σταδίου τον περασμένο Ιούλιο.

Δεν γνωρίζουν…

Ενδεικτικό των κυβερνητικών χειρισμών είναι το γεγονός ότι σήμερα το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, όπως προκύπτουν από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ο αριθμός των εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων ανήλθε στο τέλος του Μαρτίου του 2020 σε 314.172, σημειώνοντας αύξηση κατά 80.622 (34,5%) σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019 καταγράφεται αύξηση κατά 24.598 εκκρεμείς συντάξεις.

Οταν μάλιστα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ζήτησε στα μέσα Σεπτεμβρίου την επικαιροποίηση των στοιχείων από τον ΕΦΚΑ, εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές «όχι», με αποτέλεσμα να δημοσιοποιήσει την άρνηση αυτή και να προκαλέσει ένα πινγκ πονγκ ανακοινώσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, που συνεχίστηκε μέχρι προχθές, Παρασκευή!

Στο διά ταύτα, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης… ακόμη μετρά, καθώς υπονοεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκρυβε αιτήσεις για να δείξει ότι έχει λύσει το πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία, οι αιτήσεις αυτή τη στιγμή είναι περίπου 300.000, κύριες, επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα.

Τέσσερα χρόνια χωρίς εισόδημα

Με την αναμονή να αρχίζει από τα δύο έτη, για περιπτώσεις που αφορούν ασφάλιση σε μόνο ένα Ταμείο, και να φτάνει έως τα τέσσερα έτη, σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης σε δύο ή περισσότερα Ταμεία, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στη θεσμοθέτηση μίας ευνοϊκής ρύθμισης, που συνιστά ταυτόχρονα ομολογία αποτυχίας: Τον περασμένο Ιούλιο ψήφισε την αύξηση του ποσοστού της προσωρινής σύνταξης και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Ωστόσο, με μηδενικό εισόδημα αναγκάζονται να ζουν για πολλά χρόνια χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν δικαιούνται και δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, κυρίως όσοι είχαν διαδοχική ασφάλιση. Ταυτόχρονα οι πολίτες αυτοί μένουν χωρίς υγειονομική περίθαλψη, με ανυπολόγιστες συνέπειες, πολύ περισσότερο μάλιστα σε περίοδο πανδημίας, ενώ το αποκορύφωμα της κρατικής αυθαιρεσίας είναι ότι τους παρακρατούνται εισφορές ασθενείας!

Γκάζια από Κομισιόν

Το πρόβλημα δεν έχει διαφύγει την προσοχή των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 14 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, επισκεπτόμενος την Αθήνα, εξέφρασε την ενόχλησή του, σημειώνοντας ότι «εάν συνεχιστεί η τάση, η δέσμευση για πλήρη εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων έως τα μέσα του 2021 ενδέχεται να μην ικανοποιηθεί».

Υποσχέσεις και επικοινωνιακή διαχείριση

Για την ουσία της υπόθεσης, η κυβέρνηση και σε αυτό το πεδίο κινείται με γνώμονα την επικοινωνία. Ετσι, τον Ιούλιο ο πρωθυπουργός μετέβη στο υπουργείο Εργασίας υποτίθεται για να εγκαινιάσει την ψηφιακή απονομή σύνταξης. Ομως η τηλεοπτική φιέστα με το πάτημα ενός κουμπιού δεν αφορούσε την απονομή σύνταξης, αλλά τη μεταβίβαση σύνταξης χηρείας για την οποία δεν απαιτείται ο υπολογισμός ενσήμων, παρά μόνο η μείωση του ποσοστού της αρχικής σύνταξης που είχε ήδη απονεμηθεί.

Παράλληλα, στο σύστημα ΑΤΛΑΣ εντάσσονται σταδιακά και αγροτικές συντάξεις του πρώην ΟΓΑ, οι οποίες επιλέχθηκαν και αυτές χάριν ευκολίας, καθώς δεν αφορούν διαδοχική ασφάλιση και άρα μπορούν να εκκαθαριστούν πιο γρήγορα. Ωστόσο, πηγές από τα ασφαλιστικά ταμεία αναφέρουν ότι η σπουδή της πολιτικής ηγεσίας δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από εργαζομένους, καθώς εκτιμούν ότι ελλοχεύει κίνδυνος λαθών στους υπολογισμούς των συντάξεων.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας έδωσε άλλη μία σειρά υποσχέσεων για το θέμα. Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα του κ. Βρούτση, στο σύστημα ΑΤΛΑΣ θα ενταχθούν από τον Μάρτιο του 2021 οι συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών, τον Αύγουστο του 2021 οι συντάξεις γήρατος μισθωτών, Δημοσίου και μηχανικών, και από τον Δεκέμβριο του 2021 οι συντάξεις γήρατος ελεύθερων επαγγελματιών, νομικών και εργαζομένων στον Τύπο.

Οπως επισήμανε, με την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού υπολογίζεται ότι θα εκδίδεται ψηφιακά το 80% έως 85% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Εν κατακλείδι, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για απονομή των συντάξεων εντός δύο μηνών από το 2022. Κάτι που, εξάλλου, προέβλεπε και το Προεδρικό Διάταγμα του… 1983, που προφανώς δεν έγινε ποτέ.

Αναμένεται έκρηξη νέων αιτήσεων

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων για συνταξιοδότηση θα αυξηθεί, καθώς, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος, «το 2021 αναμένονται περίπου 300.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης επειδή εκπνέουν στις 31/12/2021 οι μεταβατικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, αλλά και λόγω της επαπειλούμενης εφαρμογής της διάταξης του 3ου Μνημονίου (ν. 4336/2015 υποπαρ. Ε.3 σελ.982) για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών μετά την 1/1/2022, ανά τριετία, ανάλογα με την αύξηση ηλικίας του γενικού πληθυσμού».

πηγή: «δημοκρατία»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ