Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κυρώσεις στην Τουρκία.
Μετά το μπλόκο από Ελλάδα και Κύπρο στο αρχικό προσχέδιο που δεν έκανε καμία αναφορά σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, η Σύνοδος διεκόπη και ακουλούθησαν νέες διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση της Άγκελα Μέρκελ που παρ ότι ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις Αθήνας και Λευκωσίας και παρά το πρόσφατο κυπριακό βέτο στις κυρώσεις της Λευκορωσίας λόγω της διαλλακτικότητας που δείχνουν οι Ευρωπαίοι απέναντι στις διαδοχικές και απροκάλυπτες προκλήσεις της Άγκυρας.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος απέδειξε ότι έχει μεγάλη επιρροή σε πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους της και μπορεί να περάσει τις φιλοτουρκικές της απόψεις στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, παρά τις δηλώσεις του Γάλλου εταίρου της περί του αντιθέτου.
Η ελληνική Κυβέρνηση βλέποντας ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην επιθετικότητα και την εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας προς δύο χώρες-μέλη της ΕΕ ζήτησε επίμονα να γίνουν αλλαγές. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «ένα κείμενο όπως είναι», ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «θα δουλέψουμε ώστε να αλλάξει για να αντικατοπτρίζει πληρέστερα και τις θέσεις της Ελλάδος».
Και δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς αφού στο προσχέδιο απλώς γινόταν αναφορά στο ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδος και της Κύπρου. Με την δικαιολογία ότι «διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενώσεως και την διευκόλυνση του εμπορίου».
Με απλά λόγια, η ΕΕ επέλεξε να ικανοποιήσει εν μέρει τα αιτήματα του Ερντογάν που περιελήφθησαν στην απαξιωτική για Ελλάδα και Κύπρο επιστολή που έστειλε στο παρά πέντε στους Ευρωπαίους ηγέτες. Το προσχέδιο πάντως έκανε σαφή αναφορά στο μεταναστευτικό που καίει την Γερμανία, τονίζοντας τα περί συνεχούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016.
Ζητούσε επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» (και αυτός διακαής πόθος του Ερντογάν που θέλει την παρουσία των Τουρκοκυπρίων) και μάλιστα ανέθετε στον Ζοζέπ Μπορρέλ να επεξεργασθεί τις λεπτομέρειες. Σε ακόμη πιο δεινή θέση ήταν η Κύπρος αφού δεν υπήρχε ούτε λέξη για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και απλώς το προσχέδιο καλούσε τις δύο πλευρές να λύσουν τις διαφορές τους, εξομοιώνοντας όπως έχει γίνει και άλλες φορές τον θύτη με το θύμα!
Οι ανατροπές στις Βρυξέλλες είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα, όταν αιφνιδίως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ άλλαξε το πρόγραμμα της Συνόδου, η οποία άρχισε με το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, το οποίο βάσει προγράμματος ήταν να συζητηθεί πολύ αργότερα.
Η Μέρκελ είχε καταστήσει από νωρίς σαφείς τις προθέσεις της δηλώνοντας ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ «να αναπτύξει μία πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να τονίσω ότι η σχέσις μας με την Τουρκία είναι φυσικά περίπλοκη και η ΕΕ ενδιαφέρεται πολύ να αναπτύξει μια πραγματικά δημιουργική σχέση με την Άγκυρα, παρά τις δυσκολίες. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και εξαρτόμεθα ο ένας από τον άλλο όταν πρόκειται για την μετανάστευση και πρέπει να υποστηρίξουμε την Τουρκία που έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο προσφυγικό κύμα»! Αντιθέτως ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων λέγοντας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωσις πρέπει να εγκαταλείψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία και να της επιβάλει κυρώσεις».
Ποιο ξεκάθαρος ακόμη ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος τόνισε ότι η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, δεν είναι διαπραγματεύσιμη. «Όταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε. Ωστόσο παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις Μακρόν και Κουρτς επικράτησε για μια ακόμη φορά η θέσις της Frau.
ΜΥΡΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
«ΕΣΤΙΑ»