Παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας της καταγγέλλει η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη η οποία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή.
Η εισαγγελική λειτουργός που βρέθηκε στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας λόγω της διερεύνησης του σκανδάλου Novartis, προσέφυγε σε βάρος του υπουργού για δηλώσεις του αλλά και σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας ότι παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητάς της και το δικαίωμα για δίκαιη δίκη.
Ο κ. Ζαχαρής είχε προχωρήσει στη δίωξη της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς για δικονομικές παρατυπίες, αν και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης (Σ.Σ. με τον οποίο είχε διενεργήσει την σχετική προκαταρκτική εξέταση για τους χειρισμούς της Ελένης Τουλουπάκη στην υπόθεση Novartis), είχε προτείνει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, καθώς δεν είχε διαπιστώσει αξιόποινες πράξεις σε βάρος της.
Με αφορμή την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο δικηγόρος της Ελένης Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«…Ως πληρεξούσιος δικηγόρος της κας Ελένης Τουλουπάκη οφείλω να ενημερώσω ότι η εντολέας μου στο πλαίσιο υπεράσπισης του θεσμικού ρόλου της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς, της αξιοπρέπειας της προσωπικότητάς της και του κύρους του φορέα που εκπροσωπεί, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με δύο προσφυγές, παραπονούμενη για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Η πρώτη αφορούσε την ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και η δεύτερη την σοβαρή παραβίαση της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητάς της μέσω του τρόπου άσκησης σε βάρος της ποινικής δίωξης, παρά την αρχειοθέτηση της υπόθεσής της από εμπεριστατωμένο πόρισμα Αντεισαγγελέα του ΑΠ, διαμαρτυρόμενη για την μη τήρηση της νομιμότητας.
Οι προσφυγές της, εκτός της ουσίας της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, διαθέτουν έντονα συμβολικό χαρακτήρα για την υπεράσπιση του εισαγγελικού θεσμού, της ανεξαρτησίας και αυτονομίας της δικαιοσύνης στη χώρα μας και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών.
Μετά τις πρόσφατες έγγραφες απαντήσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και τις επίσημες καταχωρήσεις των προσφυγών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης των σοβαρών καταγγελιών της.
Η προσφεύγουσα έχει τη βεβαιότητα ότι το Στρασβούργο θα εξετάσει σε βάθος τις προσφυγές, όπως κάνει πάντα, αλλά και τη βάσιμη ελπίδα ότι οι αναμενόμενες αποφάσεις του θα θωρακίσουν για μια ακόμη φορά τη δίκαιη δίκη, τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την προστασία και ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών θεσμών και θα αποκαταστήσουν τις αδικίες!».