Του Γιώργου Βενετσάνου
Η γείτονα χώρα ζητά διακαώς την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που συνορεύουν μαζί της, με την αιτιολογία ότι κινδυνεύει από την εθνοφυλακή που βρίσκεται στα νησιά. Σαφέστατα έχει απόλυτο δίκιο, ναι κινδυνεύει από μερικούς εκατοντάδες πολίτες με όπλα, οι οποίοι έχουν απέναντι τους την «Διοίκηση Στρατιάς Αιγαίου» (Ege Ordusu Komutanlığı) με έδρα τη Σμύρνη. Η αποστολή της είναι να προστατεύσει τα δυτικά σύνορα του Αιγαίου, από την απειλή του ελληνικού στρατού στα νησιά!!!. Η Στρατιά Αιγαίου αποτελείται από τις εξής δυνάμεις:
· 1η Ταξιαρχία Εκπαίδευσης Καταδρομών στην Μαγνησία (Manisa).
· 3η Ταξιαρχία Εκπαίδευσης Πεζικού στην Αττάλεια (Antalya).
· 7η Ταξιαρχία Καταδρομών στο Σαγγάρειο (Sakarya).
· 11η Ταξιαρχία Καταδρομών στο Denizli.
· 19η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού στο Αδραμύτιο (Edremit).
· 57η Ταξιαρχία Πυροβολικού στον Μπουρνόβα (Bornova) Σμύρνης.
· Ταξιαρχία Πεζοναυτών που εδρεύει μαζί με τη Διοίκηση Αποβατικών Πλοίων του Τουρκικού Ναυτικού στο ναύσταθμο Φώκαιας (Foça).
· Διοίκηση Συγκροτήματος Ειδικής Αποστολής Αιγαίου (Εge Müşterek Özel Görev Kuvveti: ΕMÖGK) με κύρια αποστολή τη διεξαγωγή αποβατικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο (αλήθεια τα αποβατικά τους σκάφη μπορούν να μας απαντήσουν προς τα πού είναι στραμμένες οι πλώρες τους;).
Λοιπών όπως βλέπουμε οι λίγες εκατοντάδες εθνοφύλακες έχουν απέναντι τους:
· Τρεις ταξιαρχίες καταδρομών.
· Μια πεζικού.
· Μια πεζοναυτών.
· Μια τεθωρακισμένων.
· Μια πυροβολικού.
Και όλα αυτά συνοδεύονται με ελικόπτερα, πολεμικά σκάφη και δεκάδες αποβατικά. Από ότι καταλαβαίνεται οι Έλληνες εθνοφύλακες είναι κίνδυνος θάνατος για την Τουρκία!! Το δούλεμα πάει σύννεφο από τους γείτονες, αλλά το θέμα δεν είναι τι κάνουν αυτοί, αλλά τι κάνουμε εμείς.
Για να τα δούμε λοιπόν λογικά τα πράγματα, «φίλοι» είμαστε, «σύμμαχοι» είμαστε, γιατί να μην τα συζητήσουμε για να γίνει η αποστρατικοποίηση; Διαβάζω στον ηλεκτρονικό τύπο αυτό που πρότεινε η καγκελάριος της Γερμανίας προς την δική μας πλευρά και προς την απέναντι, δηλαδή να απομακρυνθούν τα τουρκικά στρατεύματα από τις ακτές, (το τυράκι) με την ταυτόχρονη απόσυρση των Ελλήνων (η φάκα). Ας με συγχωρέσει η κα Μέρκελ, μιλάμε για το γελοίο του πράγματος, δηλαδή να αφοπλιστεί η εθνοφρουρά, να μείνουν τα νησιά ξεβράκωτα και αν συμβεί κάτι, να χρειαστούν κάποιες ώρες για την ενίσχυση τους που θα είναι και οι μοιραίες, ενώ οι τούρκοι θα μπορούν να μεταφέρουν δυνάμεις σε χρόνο μηδέν. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει Ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτό που έγινε στην Κύπρο, όταν τον Δεκέμβριο του 1967, η Χούντα των Αθηνών προβαίνει στην απαγκίστρωση της Μεραρχίας, ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα για να εισβάλουν σχεδόν ανενόχλητοι οι τούρκοι και λίγο έλειψε να την καταπιούν ολόκληρη.
Μπορεί όμως μια Ελληνική κυβέρνηση εάν τις ασκηθούν αφόρητες πιέσεις να κάνει τον εξής ελιγμό. Να συζητήσει την αποστρατικοποίηση με ένα ορό. Απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων σε βάθος 150 χιλιομέτρων από τις ακτές και Ζώνη Ασφαλείας 50 χιλιομέτρων, στα πρότυπα της ζώνης που έγινε μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Η Ζώνη Ασφαλείας θα είναι μεν τουρκική επικράτεια, αλλά θα ελέγχεται από δυνάμεις είτε του ΟΗΕ, (έχει αποδειχτεί αφερέγγυος) είτε που αυτό είναι και τι πιο ασφαλές, (όσο υπάρχει συμπλευση συμφερόντων) Ελληνικού, Ισραηλινού, Αιγυπτιακού, Γαλλικού στρατού και χωρίς ίχνος στρατεύματος της γείτονας μέσα στο όριο των 50 χιλιομέτρων. Παράλληλα αυτή ζώνη ασφαλείας θα λύσει οριστικά και το προσφυγικό, μιας και τα παράλια θα είναι απόλυτα ελεγχόμενα και δεν θα επιτρέπουν στους Τούρκους δουλεμπόρους να εμπορεύονται ανθρώπινες ψυχές και ελπίδες. Πιστεύω ότι είναι μια πρόταση που πρώτα από όλα λύνει τα χέρια των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στο προσφυγικό και αμέσως μετά της Ελλάδος και της Τουρκίας που μπαίνουν σε μια ειρηνική συμβίωση. Έτσι να το συζητήσουμε, αλλιώς είναι σαν να τους λες, ελάτε σας τα χαρίζουμε. Αν όμως επιμείνουν στην πρώτη άποψη που λέει απόσυρση δυνάμεων και από τις δύο πλευρές, τότε τους κουνάς το μαντήλι μεγαλοπρεπώς, όπως επανειλημμένως έχουν κάνει οι τούρκοι διπλωμάτες και σε οποίον αρέσει.