Αμνησία… Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ξεχνάει» τις τουρκικές προκλήσεις έπειτα και από τις πιέσεις του Βερολίνου και προσανατολίζεται να μη ζητήσει κυρώσεις κατά της Αγκυρας. Σύρεται σε διάλογο με την Τουρκία χωρίς συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, ενώ το «Yavuz» προκαλεί στην Κύπρο. Θα αφήσουμε μόνη τη Λευκωσία;

Υποκύπτει στις πιέσεις του Βερολίνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσανατολίζεται να μην επιμείνει στη διεκδίκηση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την ανατολική Μεσόγειο, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή. Αν και επισήμως η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της για τη στάση της στη σύνοδο, περιμένοντας να αξιολογήσει μέχρι την ύστατη ώρα τις εξελίξεις, δεδομένης και της αποκλιμάκωσης της έντασης των τελευταίων ημερών, την οποία δημιουργεί η Άγκυρα βάσει του σχεδιασμού της, όλα συγκλίνουν στους χαμηλούς τόνους εκ μέρους της χώρας μας, η οποία ουσιαστικά σύρεται σε έναν επικίνδυνο διάλογο με την Τουρκία χωρίς συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Και μπορεί επί έναν και πλέον μήνα το «Oruc Reis» να αλώνιζε στο Αιγαίο και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο, να επιχείρησε να γκριζάρει ελληνικά νησιά και να παραβίασε κατ’ επανάληψη την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ωστόσο μάλλον αυτά η ελληνική πλευρά τα ξεχνάει εύκολα και συμβιβάζεται με τις προτροπές των… εταίρων. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να εγκαταλείψουμε μόνη την Κύπρο, η οποία επιμένει στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, καθώς αυτή συνεχίζει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με το πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz» να συνεχίζει ανενόχλητο τη δραστηριότητά του νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου.

Αύριο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να δώσει το στίγμα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία, την οποία -σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον- η Ε.Ε. καλεί σε αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης. Αν κρίνουμε πάντως και από το ανακοινωθέν της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Κορσική, το οποίο, υποτίθεται, «δικαίωσε» τις ελληνικές θέσεις, επιβεβαιώνεται ότι τα πράγματα και στα εθνικά μας θέματα δεν είναι καθόλου καλά. Συγκεκριμένα, η κρίσιμη λέξη «κυρώσεις», που επεδίωκαν Ελλάδα και Κύπρος για να προσέλθουν ενισχυμένες στη σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης, δεν υπάρχει πουθενά στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος των MED7, στην παράγραφο που αφορά την Τουρκία, καθώς αντικαταστάθηκε από τις λέξεις «περιοριστικά μέτρα». Διαφορά που, για αυτούς που γνωρίζουν καλά τη γλώσσα της διπλωματίας, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συνέχεια.

Η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι «η απόσυρση του ”Oruc Reis” είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Η αποκλιμάκωση όμως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Δεν γίνεται να διακηρύττεις ότι διαβουλεύεσαι και ταυτόχρονα να επιβουλεύεσαι. Ούτε να λες ότι συνομιλείς, την ώρα που συνεχίζεις να απειλείς». Οπως άλλωστε έχει πει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων». Εφόσον λοιπόν η διάθεση αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν είναι προσχηματική, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών από το σημείο που διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Και ενώ στην ελληνική πλευρά ξόρκιζαν κάθε έννοια διαλόγου με την Τουρκία, εφόσον αυτή δεν σταματήσει τις προκλήσεις, έγινε γνωστό, διά στόματος μάλιστα του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι η συζήτηση σε επίπεδο συμβούλων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη! Μετά τις τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, με προξενητή τον αξιωματούχο της Καγκελαρίας Γιαν Χέκερ, όπως διέρρευσε, αναζητούν λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές φέρεται ότι έχουν φτάσει ήδη σε προχωρημένο σημείο συνεννόησης και θεωρείται πολύ πιθανόν τις επόμενες ημέρες να επικοινωνήσουν απευθείας και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προσέγγισής τους, με τη μεσολάβηση και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να συναντηθώ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά την προσευχή της Παρασκευής στο Αλί Τζαμί της Κωνσταντινούπολης, όμως, όπως είπε, αυτό που έχει σημασία είναι «τι θα συζητήσουμε και σε ποιο πλαίσιο θα συναντηθούμε».

Ικανοποίηση για την απόσυρση του «Oruc Reis»

Από την κυβέρνηση, πάντως, βάζουν στο «μικροσκόπιο» τις κινήσεις της Τουρκίας, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Η ηρεμία των τελευταίων 24ώρων εκ μέρους της Αγκυρας, με αποκορύφωμα την απόσυρση του «Oruc Reis» από το Αιγαίο, ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, ωστόσο αυτή δεν αποκλείει να πρόκειται για έναν ακόμη στρατηγικό ελιγμό του Τούρκου προέδρου, προκειμένου να ξεπεραστεί ανώδυνα γι’ αυτόν ο σκόπελος της Συνόδου Κορυφής. Στο πλαίσιο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Τουρκία να έριξε τους τόνους προσωρινά και, αμέσως μετά το Συμβούλιο Κορυφής, να βγάλει και πάλι τα… ξίφη από τις θήκες. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, ο Ταγίπ Ερντογάν με την παρούσα στάση του διευκολύνει τις χώρες της Ε.Ε., που δεν επιθυμούν -για διάφορους λόγους- την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, να τηρήσουν την ανάλογη στάση στη σύνοδο. Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης, κατά τις διεθνείς επαφές του με άλλους ηγέτες και αξιωματούχους των Βρυξελλών, αναζητεί διασφαλίσεις ότι δεν θα επιτραπεί στον Τούρκο πρόεδρο να κινείται ανενόχλητος στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ