Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο θα βρεθεί επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την καγκελάριο της Γερμανίας και προεδρεύουσα το εξάμηνο αυτό στην Ε.Ε. Ανγκελα Μέρκελ.
Μια πρωτοβουλία που δεν αρχίζει εντούτοις με πολλές προοπτικές επιτυχίας. Χωρίς ακόμα να είναι γνωστές όλες οι παράμετροι του συγκεκριμένου σχεδίου, δύο ανυπέρβλητα εμπόδια προδικάζουν την -εκτός απροόπτου- αποτυχία του. Το ένα είναι η βούληση της Τουρκίας να συμμετάσχει στην πολυμερή διάσκεψη η ηγεσία του ψευδοκράτους και το άλλο ότι η Ελλάδα θεωρεί επιβεβλημένη και αυτονόητη τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία όμως δεν αναγνωρίζει η Αγκυρα.
«Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτα τα βήματα που θα φέρουν περαιτέρω κλιμάκωση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επανειλημμένα καλέσαμε όλες τις πλευρές. Θα ήμασταν έτοιμοι να συμβάλουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας σε περίπτωση που μας ζητηθεί από τους ενδιαφερομένους» δήλωνε πάντως χθες ο Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως «αφού εξέφρασα την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την σταθερή στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, ενημέρωσα τον Σεργκέι για τις τελευταίες εξελίξεις, με ιδιαίτερη αναφορά στις προκλητικές εξαγγελίες και απειλές της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την πόλη της Αμμοχώστου. Οι εν λόγω ενέργειες αντιβαίνουν, μεταξύ άλλων, στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος».
Στη συνέχεια ο κ. Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως «ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδουμε στην επίσκεψή σας σε μια περίοδο εν μέσω εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, με απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και γενικότερα μιας πολύ κρίσιμης περιόδου για το Διεθνές Δίκαιο», με τον κ. Λαβρόφ να απαντά ότι «είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε συνδρομή στην ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου προς αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις».