Πότε θα δούμε (αν δούμε…) φως στο Toυvελ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

train tunnel
Γράφει ο Αντίλογος
Ας προσπαθήσουμε να μετρήσουμε πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να υπάρξει αλλαγή πορείας (ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ…) της Ελληνικής οικονομίας…
Αναγκαστικά χρειαζόμαστε μερικά (αναξιόπιστα;;;) δεδομένα .
Δεδομένο πρώτο: Το έλλειμμα για  το 2009 στο 12.7% (όπως κατέληξε η κυβέρνηση  και συμφώνησε και η Ε.Ε).
Δεδομένο δεύτερο : Συνολικό Χρέος Ελλάδας για το 2009 σε ποσοστό ως προς το ΑΕΠ , πάνω από 113% δηλαδή  300 Δις € και βάλε (όχι ας μην υπολογίσουμε και τα Ασφαλιστικά και το ιδιωτικό χρέος.) .
Δεδομένο τρίτο : Η υποχρέωση που ανέλαβε η χώρα για να συμμετέχει στην ΟΝΕ είναι ετήσιο έλλειμμα κάτω από 3% και συνολικό χρέος κάτω από 60% του ΑΕΠ.


Ας δούμε καί τι λέει λοιπόν το σύμφωνο σταθερότητας που όλοι λοιδορούν ;;;
Επιτρέπει στα κράτη μέλη να έχουν ένα μικρό ετήσιο έλλειμμα (μέχρι 3%) με την λογική ότι το κράτος χρησιμοποιώντας αυτό το πλεόνασμα χρημάτων θα προωθούσε τις επενδύσεις που με την σειρά τους θα έφερναν θέσεις εργασίας και φυσικά αύξηση του ΑΕΠ δηλαδή ΜΕΙΩΣΗ του χρέους σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ

debt chart

Αυτή τον “κακό” όρο πολεμά λυσσωδώς η αριστερά (και πριν λίγο καιρό  και το ΠΑΣΟΚ) ενώ τον καταπάτησαν όλες οι κυβερνήσεις από την είσοδο μας στην ΟΝΕ  (με δημόσιο χρέος πάνω από 90% και με πολιτική απόφαση των υπολοίπων μελών ,  που τώρα έχουν μετανιώσει όσοι την έλαβαν…) μέχρι και σήμερα…
Από τότε οι … εκλεκτές κυβερνήσεις του τόπου , κατάφεραν να φτάσουμε στο σήμερα δηλαδή σε παραβίαση ΟΛΩΝ των όρων που υπέγραψε η χώρα…..
Δεν είναι απορίας άξιον που δυσανασχετούν τα βόρεια μέλη της Ευρωζώνης που ακόμα και αν είναι έξω από τα κριτήρια αυτό είναι περιστασιακό και σαφώς μη μόνιμο.
Ας δούμε τώρα και που πάμε σαν οικονομία  και αν υπάρχει θετική προοπτική…
Αυτά τα μέτρα που οι “πέφτοντες από τα σύννεφα” δημοσιογράφοι και πολιτικοί χαρακτηρίζουν “ΣΟΚ” πού μπορούν να μας οδηγήσουν;;;
4.8 Δισ. € υπολογίζει η κυβέρνηση να μπούν επιπλέον στα ταμεία του κράτους .
Όσα δηλαδή το σημερινό δεκαετές δάνειο που πήρε η Ελλάδα με 6.28% περίπου επιτόκιο…
Παρά τα υποτιθέμενα μέτρα “Αυστηρής Λιτότητας” και “Περιορισμού της Σπατάλης” και με προϋπόθεσή ότι θα επαληθευτούν μέχρι ΚΕΡΑΙΑΣ οι προβλέψεις της κυβέρνησης , το ετήσιο έλλειμμα θα πέσει στο 8.7% το τέλος του 2010.
Δηλαδή και πάλι 5 μονάδες πάνω από το επιτρεπόμενο όριο…

Έχει εξ άλλου δηλωθεί ότι και το 2011 θα σημειωθεί μείωση του ελλείμματος κατά 3,7% περίπου οπότε αναγκαστικά πρέπει να ληφθούν ανάλογα μέτρα ίσως αυστηρότερα (αφού θα έχει υποχωρήσει το ΑΕΠ σύμφωνα με τις προβλέψεις που θα έχει αποτέλεσμα να έχει ανέβει αυτόματα και το  ανάλογο ποσοστό χρέους της χώρας) για να παραμείνουν ικανοποιημένες οι αγορές και να συνεχίσουν να μας δανείζουν και την επόμενη χρονιά…
Αν λοιπόν καταφέρει η κυβέρνηση και το 2011 να υποχωρήσει περί το 3,5% εως 3,7% το έλλειμμα , σημαίνει ότι και  το 2012 θα πρέπει να βάλει επιπλέον  μέτρα για να συντηρήσει την πτωτική τάση των ελλειμμάτων και να φτάσει στον στόχο δηλαδή κάτω από το 3% στο τέλος του έτους…
Ωραίαααααα
Φτάνουμε αισίως στο 2013 και πλέον είμαστε εντός του ΕΝΟΣ όρου του συμφώνου σταθερότητας.
Ναι αλλά συνεχίζουμε να παράγουμε …Ελλείμματα!!!
Ακόμα και τότε , θα απαιτείται δανεισμός για να καλυφθεί το 3% του ελλείμματος…
Το συσσωρευμένο χρέος θα έχει υπερβεί το 135% του ΑΕΠ και θα τείνει αυξανόμενο , αφήνοντας την χώρα εκτός των πλαισίων του όρου του συμφώνου σταθερότητας αν δεν γίνει κάτι για να σταματήσει άμεσα αυτή η τάση.

Greece GDP Growth Rate Chart 000004

 Εδώ θα κριθούν ΟΛΑ.
Αν δεν ληφθούν ΣΟΒΑΡΑ μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης η υποχώρηση του ΑΕΠ δεν θα είναι μόνο 0.8% όπως προβλέπει η Ελληνική κυβέρνηση αλλά το 2+ % που προβλέπει η Ε.Ε.
Ακόμα και ο πιο άσχετος με τα οικονομικά καταλαβαίνει ότι μόνο με αλλαγή τάσης και σε αυτόν τον τομέα υπάρχει μικρή ελπίδα να ανακάμψει η Ελληνική οικονομία.
Με το δίκιο του θα ρωτήσει κάποιος “φτάνει η αλλαγή τάσης για να ανακάμψει η οικονομία“;;;
Μονολεκτικά θα απαντήσω : ΟΧΙ
Δεν φτάνει.
Είναι απαραίτητο να αρχίσει η χώρα να παρουσιάζει ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟΥΣ προϋπολογισμούς για πολλά πολλά χρόνια (πάνω από 25) ώστε να :
Σταματήσει ο δανεισμός.
Αρχίσει η αποπληρωμή ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (και όχι μόνο ΤΟΚΩΝ όπως κάνουμε τώρα.).
Συμπερασματικά και κλείνοντας αυτές τις σκέψεις ,
Η τριετία που έχουμε μπροστά ακόμα και στο καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα που μπορεί να παράξει  είναι πολύ λίγος χρόνος για να κάνει κάτι σημαντικό για την οικονομία, (ΑΝ με το τέλος της τριετίας και παραμονή εκλογών αρχίσουν τις παροχές “γιατί έσωσαν την χώρα” θα ξέρετε ότι μας δουλεύουν ΑΣΥΣΤΟΛΑ.) .
Απαραιτήτως χρειάζονται πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς που πρέπει να μείνουν σε αυτή την τάση ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ πολιτικού κόμματος που κυβερνά (πράγμα που με βάση το ιστορικό είναι μάλλον απίθανο…).
Φοβάμαι λοιπόν  (με βάση το παρελθόν ) ότι δεν υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες ανάκαμψης της χώρας χωρίς να γίνει κάτι συγκλονιστικό στην Κοινωνική και Πολιτική ζωή της Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ