Η Τουρκία εκδίδει NOTAM για αεροναυτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου.
Από τον Μιχάλη Ψύλο
«δημοκρατία»
Ενημερώνει δηλαδή τη διεθνή κοινότητα ότι η περιοχή αυτή, η οποία εκτείνεται 36 ναυτικά μίλια νοτίως των τουρκικών ακτών σε διεθνή ύδατα και μάλιστα εντός του FIR Αθηνών, αποτελεί… τουρκική επικράτεια και κυριαρχία.
Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει προκλητικά ότι «οι φρεγάτες και οι κορβέτες που ανήκουν στις ναυτικές μας δυνάμεις συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν και προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο “Oruc Reis”, το οποίο συνεχίζει να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέψουμε την ανομία και τον εκφοβισμό στην περιοχή. Είμαστε δυνατοί, αποφασιστικοί και ισχυροί!»
Την ίδια ώρα η Άγκυρα πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο με στόχο «την αμοιβαία εκπαίδευση, συνεργασία και κοινή επιχειρησιακή δράση μεταξύ της διοίκησης των τουρκικών… ειρηνευτικών δυνάμεων της Κύπρου και των δυνάμεων ασφαλείας της ΤΔΒ Κύπρου (sic)», όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Έπειτα από όλα αυτά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προειδοποιεί κυνικά ότι θα δοκιμαστεί αν είναι… ειλικρινής η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανατολική Μεσόγειο. «Ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, δίκαια, αμερόληπτα και αντικειμενικά σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως στην ανατολική Μεσόγειο», όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου.
Ποια περιμένατε ότι θα ήταν η απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Όχι φυσικά ότι θα διερρήγνυε και τα ιμάτιά του! Αυτό δεν το έχει κάνει ποτέ, άλλωστε, απέναντι στον Ερντογάν! Αλλά και να προσφέρει στον Ερντογάν… κίνητρα για να τον κατευνάσει; Ναι, ακριβώς, το αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg: «Η Ε.Ε. θα προσφέρει στην Τουρκία κίνητρα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο επί των θαλάσσιων διεκδικήσεων» αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου που δεν κατονομάζεται, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Σαρλ Μισέλ με τον Ερντογάν.
Φυσικά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε στον Ερντογάν ότι «προετοιμάζει κυρώσεις κατά της Άγκυρας σε περίπτωση αποτυχίας της διαμεσολάβησης», αλλά σιγά μην ίδρωσε το αυτί του Τούρκου προέδρου. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, «η Ε.Ε. επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Άγκυρα και προσπαθεί να κρατήσει μια ευαίσθητη ισορροπία με την Τουρκία, επιδιώκοντας να υπερασπιστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών της, Ελλάδας και Κύπρου, και ευελπιστώντας ότι διπλωματικές πρωτοβουλίες μπορούν να αμβλύνουν τις εντάσεις με ένα στρατηγικά σημαντικό εταίρο, την Τουρκία, η οποία παίζει ρόλο-κλειδί στον περιορισμό του κινδύνου νέου κύματος μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στην Ε.Ε»…
Μιλώντας στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε μάλιστα ότι καλωσορίζει την «προσέγγιση καρότου και μαστίγιου», αφήνοντας τον «δρόμο του διαλόγου ανοιχτό», για να ενισχυθεί με μια «πολυμερή διάσκεψη». Θα το προτείνει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών αργότερα αυτόν τον μήνα, η οποία, σύμφωνα με τα σχέδια, θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως… Πολύ καρότο και ελάχιστο μαστίγιο! Πολύ σωστά η γαλλική «Liberation» επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει άμεσες απειλές εναντίον δύο κρατών-μελών της, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά δεν καταφέρνει να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Τουρκίας και δεν είναι σε θέση να αντιδράσει από κοινού στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος».
Και όχι μόνο αυτό: «Κάποιες χώρες-μέλη αλλά και οι κοινοτικοί θεσμοί εκτιμούν ότι η στάση των Ελλήνων προκαλεί αναστάτωση και δεν πρέπει “να πέσουμε στο παιχνίδι τους”, όπως εξηγεί καλός γνώστης της Τουρκίας στις Βρυξέλλες» γράφει η γαλλική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «είναι απίθανο ότι… διστακτικές κυρώσεις να αρκούν για να φρενάρουν τις ορέξεις του Τούρκου προέδρου, τις οποίες όλοι πια γνωρίζουν στις Βρυξέλλες».
Έχουμε φτάσει πια στο σημείο να αξιώνει κυρώσεις κατά του Ερντογάν η… Σαουδική Αραβία, αλλά η ίδια η Ευρώπη να ρέπει σε ατέρμονες συζητήσεις μήπως και πειστεί ο «σουλτάνος» με τα λόγια! Η σαουδαραβική εφημερίδα «Arab News» αναφέρει πως «μόνο αν οι Ευρωπαίοι θέσουν ως προτεραιότητα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα αποτρέψει τον Ερντογάν να συνεχίσει περαιτέρω τις επιζήμιες πολιτικές του».
Όπως αναφέρει ο βρετανικός «Guardian», «οι αραβικές χώρες και το Ισραήλ, επειδή ανησυχούν για τo στιλ του πολιτικού ισλάμ που λανσάρει ο Ερντογάν, έχουν προσεγγίσει την Ελλάδα… Στην Τουρκία υπάρχει μια στροφή στον αυταρχισμό υπό την προεδρία Eρντογάν και για πρώτη φορά από την εποχή της Οθωμανική Αυτοκρατορίας ο στρατός της Τουρκίας έχει τόσο εκτεταμένο παγκόσμιο αποτύπωμα… O Ερντογάν εντάσσει τη διεθνή διαμάχη στον ευρύτερο αναθεωρητισμό του. Θεωρεί την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας όχι θρίαμβο, αλλά χαμένη ευκαιρία. Γι ’αυτό τα εδάφη που χάθηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, όπως τα νησιά του Αιγαίου, βρίσκονται σήμερα στην καρδιά της εξωτερικής του πολιτικής».
Ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης Εντουαρντ Στάφορντ γράφει ότι «ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει ταλέντο στο να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του δίνει η μοίρα, με τη μορφή λιγότερο αποφασιστικών αντιπάλων. Αξιοποιεί την εσωτερική διχόνοια στην Ε.Ε. για να επεκτείνει την επιρροή του ή ακόμη και τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου. Οικοδομεί ένα μέτωπο εσωτερικής δυσαρέσκειας για την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου.
Ο στόχος του Ερντογάν υπερβαίνει κατά πολύ όμως την ενίσχυση μιας ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης σχετικά με την κατανομή των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου. Αρέσκεται να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των μουσουλμανικών συμφερόντων, προνομίων και δικαιωμάτων – όπου κι αν βρίσκονται. Ακόμη και για τους καταπιεσμένους μουσουλμάνους Ουιγούρους στη δυτική Κίνα… Για όλα αυτά η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι απίθανο να επιλυθεί εάν και έως ότου ο Ερντογάν αποφασίσει ότι έχει αποσπάσει αρκετά “δικαιώματα και προνόμια”, για να κάνει μια υποχώρηση. Σύντομη σε διάρκεια, φυσικά…»