Την έναρξη ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη, προανήγγειλε το «φερέφωνο του Ερντογάν», εφημερίδα «Yeni Safak».
Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ της την Παρασκευή με τίτλο «η περίοδος των 90 ημερών έχει λήξει. Η Τουρκία θα ξεκινήσει την αναζήτηση πετρελαίου σε 7 περιοχές» αναφερόταν στα επόμενα προκλητικά βήματα του «σουλτάνου» στην περιοχή. Τον περασμένο Μάιο, και μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική εταιρία πετρελαίου ΤΡΑΟ κατέθεσε αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Εξόρυξης και Πετρελαίου του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας προκειμένου να κάνει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Οι περιοχές αυτές, λοιπόν, είναι κατά τους Τούρκους η θαλάσσια ζώνη βορειανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Πάντα κατά την «Yeni Safak», ο ΤΡΑΟ κινήθηκε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων του που απορρέουν από τη συμφωνία με τη Λιβύη, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα για νέες έρευνες. Ωστόσο, «η περίοδος αναστολής των 90 ημερών για τη διαδικασία αδειοδότησης ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου. Η Γενική Διεύθυνση Εξόρυξης και Πετρελαίου του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων αναμένεται να εκδώσει τις σχετικές άδειες, ώστε το “Oruc Reis” να ξεκινήσει τις έρευνες» ανέφερε επίσης το δημοσίευμα.
Ενδιαφέρον παρουσίαζε χθες και ανάλυση του περιοδικού «TIME» για τις συνέπειες που θα έχουν για ολόκληρο τον κόσμο τα νεοοθωμανικά όνειρα του Ερντογάν. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ιστορίας του πανεπιστημίου Γέιλ Αλαν Μίκαϊλ τονίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος «έχει ως πρότυπο τον σουλτάνο Σελίμ. (…) Γιατί επί των ημερών του η Οθωμανική Αυτοκρατορία εξελίχθηκε από μια περιφερειακή δύναμη σε μια τεράστια αυτοκρατορία». «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στον εναγκαλισμό από τον Ερντογάν του οράματος του Σελίμ» σημείωνε ο καθηγητής του Γέιλ, υπογραμμίζοντας πως «η παλινόρθωση του Ισλάμ στο εσωτερικό της Τουρκίας πάει χέρι χέρι με τη διασφάλιση φυσικών πόρων και την επιβολή της τουρκικής ισχύος στο εξωτερικό, αλλά και με την καταπίεση στο εσωτερικό. (…) Οι δημοκρατικοί άνθρωποι στην Τουρκία και σε ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει να ανησυχούν».