Πριν από διακόσια χρόνια, ο λαός της Ελλάδας ξεσηκώθηκε και ζήτησε ελευθερία από τους Τούρκους κατακτητές.
Η επανάσταση για την ελληνική ανεξαρτησία και κυριαρχία άγγιξε τη φαντασία του βρετανικού λαού.
Ο πιο διάσημος από τους πολλούς Βρετανούς που διέθεσαν τον εαυτό τους στον αγώνα για την ελληνική ελευθερία, ήταν ο ποιητής Λόρδος Μπάιρον που πέθανε στην Ελλάδα ενώ υποστήριζε την επανάσταση.
Η Ελλάδα είχε πάντα έναν περίεργο τρόπο να αγγίζει τους Βρετανούς, ή ίσως την αγγλική ευαισθησία.
Τους τελευταίους δύο αιώνες η όμορφη αυτή σχέση με την Ελλάδα συνεχίστηκε αμείωτη.
Τα ηρωϊκά κατορθώματα στην Κρήτη του φιλέλληνα Patrick Leigh Fermor στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο ή του Τσόρτσιλ που έκανε τα πάντα στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1944 για να σταματήσει μια σοβιετική κομμουνιστική υποδούλωση της Ελλάδας είναι τρανά παραδείγματα.
Ο Κρίστοφερ Χίτσενς, ο Άγγλος φιλέλληνας δημοσιογράφος & συγγραφέας με τα γραπτά του ενάντια στην τουρκική εισβολή και κατοχή στη βόρεια Κύπρο και στη συνέχεια με ένα υπέροχο βιβλίο «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, η επιχειρηματολογία υπέρ της επανένωσης», που ζητούσε την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλατήθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν.
Τώρα η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και πάλι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιμάται στο τιμόνι.
Η Τουρκία κινητοποιείται ενάντια στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας εμμονικός ισλαμιστής που μιλάει για το Ισλάμ σε συναντήσεις με ξένους ηγέτες.
Ανησυχητικά, καυχιέται όπως πρόσφατα… «Η Ελλάδα θα είναι υπεύθυνη για όλες τις συγκρούσεις στην περιοχή και θα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση».
Ο αντιπρόεδρος του, Οκτάι, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι ήρθε η ώρα να εξετάσουμε ξανά διεθνείς συμφωνίες που προστατεύουν τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και ότι οι συνθήκες του Παρισιού του 1947 που χάραξαν τα σύνορα της μεταπολεμικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πρέπει να αναθεωρηθούν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε ως «πολεμική πράξη», την επιμονή της Ελλάδας στα χωρικά της ύδατα, τα οποία διέπονται από το δίκαιο των Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες συμβάσεις και άλλες συνθήκες.
Οι δηλώσεις για τον επανασχεδιασμό των συνόρων και τη χρήση βίας, εάν είναι απαραίτητο, είναι η γλώσσα της δεκαετίας του 1930.
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ, μέσω της επικεφαλής συμβούλου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Nathalie Tocci, λέει ότι πρόκειται για μια τοπική διαμάχη που πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας με τις παραχωρήσεις που απαιτούνται και από τις δύο πλευρές.
Είναι λάθος.
Ο Ερντογάν έχει οδηγήσει την οικονομία της Τουρκίας στο μηδέν με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και ένα συνεχώς υποτιμημένο νόμισμα.
Είναι ακραιφνής Ισλαμστής, όπως αποδεικνύεται από την απόφασή του να μετατρέψει τους ναούς της Κωνσταντινούπολης των ορθόδοξων Χριστιανών σε τζαμιά.
Η Ευρώπη πρέπει να καταστήσει σαφές ότι στέκεται δίπλα στην Ελλάδα.
Εάν οι Βρυξέλλες είναι αδύναμες και ταλαντευόμενες, τότε σήμερα όπως στη δεκαετία του 1820, η Βρετανία θα πρέπει να σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό σε αυτήν την επικίνδυνη στιγμή για τη δημοκρατία στη Μεσόγειο.
(Ελέυθερη μετάφραση άρθρου του Denis MacShane στο Τhearticle.com)