Σκανδαλώδης υπόθεση στον ΑΔΜΗΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θυγατρική εταιρία σχεδιάζει να ιδρύσει ο ΑΔΜΗΕ, με σκοπό τη διαχείριση του στόλου των οχημάτων και ειδικότερα του στόλου για τη μεταφορά ειδικών και βαριών φορτίων, όπως ανεμογεννήτριες και γερανογέφυρες.

Όμως στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας γίνεται μεγάλη συζήτηση και όχι μόνο για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, με βάση και το περιεχόμενο πολυσέλιδης μελέτης που εκπόνησε η εταιρία συμβούλων / ελεγκτών Ernst & Young (EY).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία διαχείρισης του στόλου οχημάτων μεταφοράς ειδικών και βαριών φορτίων -και συνεπώς τη διαχείριση της νέας θυγατρικής, αν προχωρήσει στην ίδρυσή της- με μια εταιρία που ονομάζεται CHM Consulting, Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Ιδρυτής της εν λόγω εταιρίας είναι ο μέχρι πρόσφατα υπάλληλος του ΑΔΜΗΕ και πρόεδρος της Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης (ΕΚΟ) ΑΔΜΗΕ Νέας Δημοκρατίας, που πήρε σύνταξη στις 31 Ιουλίου!

Η CHM Consulting ιδρύθηκε από τον εν λόγω συνταξιούχο στις 18 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από τον ΑΔΜΗΕ. Αρκετοί αναρωτιούνται αν η συγκεκριμένη συμφωνία είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη. Αναρωτιούνται, επίσης, αν είναι σε γνώση της κυβέρνησης πως στην περίπτωση που γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις για ίδρυση νέας θυγατρικής, θα χρειαστούν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά ειδικών φορτηγών.

Κάποιοι στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θεωρούν επιχειρηματική ευκαιρία την ίδρυση θυγατρικής που θα εξειδικεύεται στη μεταφορά βαριών φορτίων με αξιοποίηση του υφιστάμενου στόλου. Από τη μελέτη της EY προκύπτει πως βάση αυτής της θυγατρικής θα είναι ο ήδη υπάρχων τομέας ειδικών και βαριών μεταφορών, ο οποίος παρουσιάζει σήμερα ζημιές που ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται τα λειτουργικά έξοδα, καύσιμα, συντηρήσεις κ.λπ. του εξοπλισμού.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος τομέας του ΑΔΜΗΕ, όπως επισημαίνεται και στη μελέτη, έχει μηδενική εμπειρία. Το μόνο που μεταφέρει είναι εξοπλισμό του ομίλου ΔΕΗ και δεν έχει καμία εμπειρία στη μεταφορά σε άλλα ειδικά και βαριά φορτία, όπως ανεμογεννήτριες, γερανογέφυρες, αεροπλάνα, εμπειρία που την έχουν οι άλλοι ανταγωνιστές. Επίσης, ο σημερινός εξοπλισμός του τομέα είναι παλαιός και μη αξιόπιστος, η δε διαδικασία μετακίνησης φορτίου είναι τριτοκοσμική. Το ανθρώπινο δυναμικό του τομέα είναι γερασμένο και απαιτούνται προσλήψεις, πράγμα που θεωρείται απίθανο, αφού υπάρχουν τρομερές ελλείψεις στην κύρια δραστηριότητα του ΑΔΜΗΕ.

Στη μελέτη της ΕΥ προτείνονται και άλλα δύο σενάρια πλην της ίδρυσης θυγατρικής, χωρίς, πάντως, να υπάρχει αναλυτική αναφορά στη σχέση κόστους / οφέλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ