Θεωρείται από τις μυθικές φυσιογνωμίες και υπήρξε κάποτε ο… βασιλιάς των σπίκερ στις ΗΠΑ. Η εκπομπή-ραδιοφωνική φάρσα «Πόλεμος των κόσμων», από το ομώνυμο έργο του Ορσον Ουέλς, έγινε παγκόσμιο γεγονός.
Λίγο πριν από την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, οι Αμερικανοί άκουγαν από το ραδιόφωνο ότι οι κάτοικοι του Αρη κήρυξαν τον… πόλεμο εναντίον των κατοίκων της Γης! Μάλιστα πρόσθετε ότι με άγνωστα μεταφορικά μέσα είχαν αποβιβαστεί στην αμερικανική ήπειρο. Η ραδιοφωνική μετάδοση έγινε με τέτοια μαεστρία, τόσο τέλεια, ώστε ο περισσότερος κόσμος το πίστεψε και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έτρεχαν να κρυφτούν σε καταφύγια.
Αυτός ήταν ο Κένεθ Φρέντερικ Φέι Χάουαρντ (1910-1984), ο οποίος έγινε πασίγνωστος ως Κένι Ντελμάρ. Οι πληροφορίες είναι διάσπαρτες σε παλαιές εφημερίδες, βιβλία και στο διαδίκτυο. Εκείνο που είναι άγνωστο είναι η ελληνική καταγωγή του! Διότι ο παππούς του ραδιοφωνικού αυτού αστέρα της Αμερικής, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε στα παιδικά του χρόνια μετά τον χωρισμό των γονιών του, έφερε το ελληνοπρεπέστατο ονοματεπώνυμο Ζαχαρίας Φελαξίδης Ευστρατιάδης.
Και δεν απαρνιόταν την ελληνική καταγωγή του ο Ντελμάρ, ο οποίος αντιθέτως καυχιόταν να λέει ότι στις φλέβες του κυλούσε ελληνικό αίμα. Για τη φάρσα του οι αμερικανικές Αρχές προβληματίστηκαν εάν έπρεπε να λάβουν μέτρα εναντίον της ραδιοφωνικής εταιρίας για το επικίνδυνο αστείο.
Οι γονείς του Ντελμάρ είχαν γεννηθεί στην Αγγλία, όπως και ο Ελληνας παππούς του. Ωστόσο, οι γονείς του χώρισαν και η μητέρα του τον πήρε μαζί της και έφυγαν για τον «νέο κόσμο» όπου είχαν συγγενείς. Εκεί η μητέρα του παντρεύτηκε για δεύτερη φορά έναν ευκατάστατο Αμερικανό έμπορο, ο οποίος φιλοδοξούσε να μυήσει τον μικρό πρόγονό του στα μυστικά της εργασίας του. Στάθηκε, όμως, αδύνατον.
Από μικρή ηλικία παρακολουθούσε τη μητέρα του που έγραφε σπινθηροβόλες μουσικές κωμωδίες και περιόδευε όλη τη χώρα. Οπότε ο Ντελμάρ βρέθηκε στη σκηνή από ηλικία επτά ετών. Μεγαλώνοντας ήθελε να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία. Εγκατέλειψε το σπίτι του και αναζήτησε την τύχη του παίζοντας, αλλά χωρίς επιτυχία, σε θέατρα του Μπρόντγουεϊ. Προσπάθησε επίσης, αλλά απέτυχε να συστήσει δική του θεατρική επιχείρηση.
Στη συνέχεια αποφάσισε να γίνει εκφωνητής ραδιοφώνου και προσλήφθηκε σε τοπικό σταθμό της Νέας Υόρκης με μισθό πέντε δολαρίων την εβδομάδα. Εκεί οι προσπάθειές του έπιασαν τόπο χάρη στην άψογη μετάδοση και στο πρωτότυπο χιούμορ του. Σύντομα επιβλήθηκε, εργάστηκε στους σημαντικότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια είχε 20.000.000 ακροατές, ενώ πληρωνόταν με 1.550 δολάρια την εβδομάδα.
Μπροστά του ανοίχτηκαν πραγματικές λεωφόροι επιτυχίας. Δημιουργούσε δικούς του τύπους, όπως ο γερουσιαστής Κλάγκορν, και ξετρέλαινε τους Αμερικανούς με τα αστεία και τις ευθυμολογίες του.
Η φωνή του σε χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων
Ο Ντελμάρ παντρεύτηκε την καθηγήτρια χορού Αλις Κόχραν, με την οποία απέκτησε ένα αγοράκι. Επέκτεινε τις δραστηριότητές του στον χώρο των κινουμένων σχεδίων, όπου επίσης μεγαλούργησε αφήνοντας εποχή και αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Κάλυψε με τη διάσημη πλέον φωνή του σπουδαίους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, αποκαλύπτοντας ακόμη μία πλευρά του ταλέντου του σε εποχή κατά την οποία τα τελευταία βρέθηκαν στην κορωνίδα των αγαπημένων θεαμάτων παιδιών και μεγάλων. Στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς του πρωταγωνίστησε ως Κλάγκορν σε θεατρική ταινία μεγάλου μήκους. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 ο Ντελμάρ συμμετείχε σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών, χωρίς βεβαίως να εγκαταλείπει το αγαπημένο του ραδιόφωνο. Την επόμενη δεκαετία έκανε κυρίως φωνητικά για κινούμενα σχέδια συνεχίζοντας να εργάζεται ακατάπαυστα έως το 1968. Εφυγε από τη ζωή στις 14 Ιουλίου 1984, σε ηλικία 74 ετών, στο νοσοκομείο «Αγιος Ιωσήφ», στο Στάνφορντ του Κονέκτικατ.
Από τον Ελευθέριο Σκιαδά
«δημοκρατία»