Η απόφαση του Μπάρακ Ομπάμα να προσφέρει στήριξη την χρονική αυτή στιγμή στον Γ. Παπανδρέου δεν είναι μια απλή υπόθεση. Δεν πρόκειται απλά για στήριξη ενός… Δημοκρατικού σε έναν… Σοσιαλιστή, ούτε η πρόσκληση προήλθε έπειτα πιέσεις ομογενών ή άλλων παραγόντων κοντά στον Λευκό Οίκο. Έχει πολύ παρασκήνιο, κι ας μην επιχαίρουν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση που θα δουν τον πρωθυπουργό να ανταλλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ακόμη και η ημερομηνία, δηλαδή η 9η Μαρτίου δεν είναι καθόλου τυχαία. Και εξηγούμαστε:
1. Μέχρι τις 16 Μαρτίου η Ελλάδα πρέπει να έχει βρει χρήματα για να πληρώσει μεγάλο μέρος από τα χρέη της καθώς και μισθούς συντάξεις κ.λπ. Επομένως, ότι αποφάσεις είναι να παρθούν αυτό θα γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες. Και όταν μιλάμε για αποφάσεις εννοούμε από που θα πάρουμε τη βοήθεια και με ποιους όρους. Άρα η συνάντηση γίνεται τόσο γρήγορα διότι συνδυάζεται με τις παραπάνω κρίσιμες αποφάσεις.
2. Η επιλογή του Ομπάμα να διαθέσει χρόνο για τον Έλληνα πρωθυπουργό κρύβει από πίσω της το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο παραδοσιακά ελέγχεται από τον αμερικανικό παράγοντα κι ας έχει Γάλλο επικεφαλής (Στρος Καν). Άρα, το περιεχόμενο των συνομιλιών θα έχει ακριβώς το αν η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ κι αν θα αφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στα κρύα του λουτρού. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση διέρρεε ότι ξαναζεστάθηκε το “φλερτ” με το ΔΝΤ, παρ’ ότι τις προηγούμενες ημέρες ανώτερα κυβερνητικά στελέχη απέκλειαν τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, έλεγαν την Πέμπτη κάποιοι ότι το ΔΝΤ δεν είναι τόσο σκληρό όσο στο παρελθόν και πιθανότατα να ζητήσει λιγότερα απ’ ότι ζητά η Κομισιόν. Τώρα πόσο σωστή είναι αυτή η επιλογή αυτό είναι άλλο θέμα.
3. Ο Ομπάμα, όπως κάθε σοβαρός Αμερικανός πρόεδρος, βλέπει ότι η ΕΕ είναι ένα διαλυμένο κλαμπ που δεν μπορεί να πάρει απόφαση ούτε για να σώσει ένα μέλος του και βάζει και πάλι πόδι στην Ευρώπη. Θα επιχειρήσει να πείσει τον Παπανδρέου (αν δεν το έχει κάνει ήδη) να επιλέξει το ΔΝΤ ρίχνοντας μια ακόμη μαχαιριά στην παραπαίουσα Ευρωπαϊκή Ένωση.
4. Υπάρχει βεβαίως και το θέμα των εξοπλισμών. Σιγά μην αφήσει ο Ομπάμα να χαθεί ένας παραδοσιακά καλός πελάτης των εμπόρων όπλων. Γιατί να έχει η Ελλάδα υποχρέωση σε Γαλλία, Γερμανία και να αγοράσει από εκεί φρεγάτες και αεροπλάνα, κι όχι από τους Αμερικανούς. Απλό το σκεπτικό.
5. Ασφαλώς πρόκειται για θετική εξέλιξη για την κυβέρνηση η πρόσκληση Ομπάμα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Άλλωστε ο Γ. Παπανδρέου είναι γνωστό ότι έχει καλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον και τώρα εξαργυρώνει την αμερικανική πολιτική του. Πιστεύουμε όμως ότι είναι επικοινωνιακή επιτυχία κι όχι ουσιαστική. Διότι κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αν επιλεγεί η σωτηρία από το ΔΝΤ. Τα παραδείγματα άλλων χωρών στις οποίες πάτησε πόδι το Ταμείο είναι μάλλον “τρομακτικά”. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να ξέρει τι κάνει.
Σε κάθε περίπτωση είναι πολλά τα λεφτά Γιώργο. Ας ξυπνήσουν στην κυβέρνηση μην πέσουν στο δόκανο που τους στήνουν οι Αμερικανοί “φίλοι” μας.
www.antinews.gr