Την ώρα που βάζουν στο κούρεμα και τους μικροεπενδυτές ο Βενιζέλος αρχίζει τις εξαιρέσεις ΔΕΚΟ από το PSI!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

th venizelos nea metraΠερίεργα πράγματα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες γύρω από το PSI.

Το Υπουργείο Οικονομικών αρχίζει στο «παρά πέντε» τις εξαιρέσεις από το κούρεμα, την ώρα που εντάσσει μικροεπενδυτές, που είχαν εμπιστευτεί στο παρελθόν την αξιοπιστία του ελληνικού δημοσίου.

ΕΑΣ, ΟΣΕ και ΟΑΣΑ, τρεις ΔΕΚΟ φαίνεται ότι μένουν εκτός του PSI, με άνωθεν εντολή! Αυτό αναμένεται να στοιχίσει στο κράτος σχεδόν 4 δις ευρώ, αφού τα ομόλογα που κατέχουν ανέρχονται στα 7,9 δις ευρώ.

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί αυτή την εβδομάδα ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού κρίνεται το ύψος της τελικής συμμετοχής των κατόχων ελληνικών ομολόγων, που αν δεν πιάσει το 66,6% PSI δεν λογίζεται, αν δεν ξεπεράσει το 75% η διαδικασία δεν πρόκειται να θεωρηθεί εθελοντική.

Το θέμα ανέδειξε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ωστόσο το έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για «ανεξήγητη εξαίρεση ομολόγων από το «κούρεμα».

Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτάει γιατί η κυβέρνηση αφού μπήκε στη λογική των εξαιρέσεων, δεν συμπεριέλαβε στην εξαίρεση από το «κούρεμα» τους ιδιώτες αποταμιευτές αλλά και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ποιες τράπεζες ευνοούνται από την προνομιακή αυτή μεταρρύθμιση και πόσο κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Ανεξήγητη εξαίρεση ομολόγων από το «κούρεμα» που θα στοιχίσει στο δημόσιο 4 δις ευρώ! Εξαιρούνται ομόλογα για να ωφεληθούν οι τράπεζες και όχι τα φυσικά πρόσωπα ή τα ασφαλιστικά ταμεία!

Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του τύπου (Πρώτο Θέμα 4-3-2011), η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρέσει – χωρίς να εξηγεί για ποιον λόγο – από την διαδικασία του υποχρεωτικού «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSI συγκεκριμένους τίτλους του ελληνικού δημοσίου αξίας 7,9 δις ευρώ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πρόκειται για σειρές ομολογιών του ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ που εκδόθηκαν με εγγύηση του δημοσίου. Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η εξαίρεση των παραπάνω 7,9 δις ευρώ από το την διαδικασία του PSI θα ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο κατά 4 δις ευρώ! Από εκτιμήσεις προκύπτει ότι, οι κάτοχοι των ομολόγων που η κυβέρνηση προστατεύει από το «κούρεμα» και θα έχουν κέρδος 4 δις ευρώ εις βάρος του δημοσίου είναι συγκεκριμένες ελληνικές τράπεζες.

Αντίθετα, από την διαδικασία του υποχρεωτικού «κουρέματος» η κυβέρνηση δεν έκανε καμιά προσπάθεια να εξαιρέσει π.χ ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα μείωση συντάξεων, ούτε τα φυσικά πρόσωπα (τους αποταμιευτές δηλαδή)

Επειδή από όλα τα παραπάνω προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προνομιακή μεταχείριση ορισμένων κατόχων ελληνικών ομολόγων σε σχέση με άλλους

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

• Για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχώρησε σε μια τόσο ευνοϊκή μεταχείριση για ορισμένους κατόχους ελληνικών ομολόγων; Ποιες τράπεζες ευνοούνται και ποιος είναι ο αντίστοιχος πίνακας για τους κατόχους των συγκεκριμένων ομολογιών;

• Τι θα κοστίσει αυτή η προνομιακή μεταχείριση στο δημόσιο και συγκεκριμένα στο ύψος του δημόσιου χρέους;

• Γιατί η κυβέρνηση αφού μπήκε στη λογική των εξαιρέσεων, δεν συμπεριέλαβε στην εξαίρεση από το «κούρεμα» τους ιδιώτες αποταμιευτές αλλά και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που υποχρεώθηκαν να επενδύσουν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου χωρίς καν να ρωτηθούν;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης

5-3-2012

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ