Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Το καρκινωμα του "εγώ"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συντάκτης: Β .Δ .Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου
Στη Λαογραφία οι περιττοί αριθμοί 1,3,5,7,κ.ο.κ.θεωρούνται ιεροί, που , βέβαια, βγήκαν από την πείρα και την παρατήρηση της ζωής. Έτσι έχουμε 7 θαύματα του κόσμου (ο Παρθενώνας ως ανώτερος δεν συμπεριλαμβάνεται), 7 πληγές του Φαραώ, εβδομηκοντάκις επτά ραβδίσματα, «Μάνα με τους εννιά σου γιούς…» κ.ά. και από τις 16/12/2008 έχουμε και τα 5 πορίσματα της Βουλής! Για την ίδια υπόθεση! Καημένη γλώσσα πόσα πρέπει να υπέφερες προκειμένου να εξυπηρετήσεις και τα πέντε κόμματα και τις πέντε εκδοχές για το ίδιο πράγμα! Ελληνική γλώσσα αθάνατη με ελικοειδείς στροφές, με δοκησισοφίες και ρητορισμούς, με αμφισημίες και ασημίες. Τζάμπα μόχθησαν οι πρόγονοί μας (κλέφτες, αρματολοί, αγωνιστές του ’21, στρατός του “12-’13, ο λαός της Κατοχής κ.λπ.), τζάμπα θυσιάστηκαν και δοξάστηκαν. Δεν κατάφεραν το ένα και μοναδικό για την επιβίωσή μας: Να μας ενώσουν, να μας δώσουν την ίδια γλώσσα, να μας ευλογήσουν την ίδια λογική. Όχι! Μας άφησαν ασκοίνιαστους και ρέμπελους και… δημοκρατικά ν’ αποφασίζει ο καθένας για το κοινό καλό κατά τον τρόπο του και το συμφέρον του. Η ομόνοια, η σύμπνοια, η συναντίληψη, η σύγκλιση, η συμπόρευση , η συνεννόηση είναι λέξεις άγνωστες στο λεξιλόγιο. Το Εγώ περιφρονεί το Εμείς, το απροστάτευτο και ανυπεράσπιστο. Τα 5 εγώ της πολιτικής διαγκωνίζονται για να πείσουν, το καθένα για τις θέσεις του , ποιον θαρρείτε; Το Εμείς. Αλλά το Εμείς, για να θυμηθούμε το γερο-Μακρυγιάννη, είναι τα Εγώ όλα μαζί σε ένα. Και αυτό το Εμείς (όλοι οι πολίτες) ζητάει να βρουν τα 5 Εγώ σημείο επαφής και συνεννόησης, προκειμένου να βγούμε από το σημερινό «μπάχαλο». Το είπε με σαφήνεια ο παραιτηθείς (και μη) Πρύτανης: «Να γίνει μια διακομματική Επιτροπή Παιδείας».
Πώς μπορούμε να πείσουμε τα παιδιά μας να μπουν στις αίθουσες των σχολείων, όταν με το παράδειγμά τους οι «Πατέρες του Έθνους» δείχνουν με πείσμα το διχαστικό μονόδρομο, το Εγώ; Επιτέλους τι τους ενώνει; Μόνο η κοινή στέγη , το Κοινοβούλιο, και η μηνιαία αποζημίωση; Και η πολιτική ηθική και η κοινωνική ευαισθησία πήγαν περίπατο; «Οι καιροί ου μενετοί». Ας αφουγκραστούν τα πράγματα που απαιτούν ειρήνη και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ο συμβιβασμός ,έλεγε ο Κένεντυ, είναι μια μορφή ειρήνης. Ας το τολμήσουν ,λοιπόν. Τα πέντε Εγώ έδωσαν εξετάσεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και απέτυχαν. Το ομολόγησαν με τα πέντε πορίσματα που έδωσαν στη δημοσιότητα. Ανάγκη πάσα να κινηθούν προς το Εμείς.
Αν δεν μπορούν να βρουν σημείο επαφής και σύγκλισης, σε τι να ελπίσει «ο πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος» λαός μας; Σε τι;

vangelis
http://www.freehellas.net
http://www.evanrizo.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ