Εισβολή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα- Πολεμικό καλοκαίρι σχεδιάζει ο Ερντογάν στο Αιγαίο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός στην Αθήνα – Επί ποδός πολέμου οι Ένοπλες Δυνάμεις -Τι ρόλο παίζει η Μέρκελ – Μάχη Αμερικής, Γαλλίας για τις δύο φρεγάτες

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
«Το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής»
Συναγερμό στην Αθήνα και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει σημάνει η πληροφορία ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα, ξεκινώντας ακόμη και μέσα στον Αύγουστο σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πιθανότατα στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου.
Οι πληροφορίες αυτές ενισχύουν τις ενδείξεις που ήδη υπήρχαν, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή συ­γκυρία για τη δημιουργία τετελεσμένων, που κατά την αντίληψη του Ταγίπ Ερντογάν θα «σπάσουν τις αλυσίδες» που μέχρι τώρα περιόριζαν την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Η Τουρκία, διαθέτοντας πλέον δικά της ερευνητικά σκάφη, τα οποία εδώ και αρκετές εβδομάδες σταθμεύουν σε λιμάνια της Μεσογείου, έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού καθώς αρκεί μόνο η έκδοση της σχετικής Navtex και η εντολή απόπλου του ερευνητικού, πριν φθάσει μέσα σε λίγες ώρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι κινήσεις προετοιμασίας του ερευνητικού «Oruc Reis» έχουν γίνει, ενώ έχει προφανώς προκαλέσει την εγρήγορση της Αθήνας η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μονάδων του Τουρκικού Στόλου στο Ακσάζ.
Η Άγκυρα θέλει να προλάβει όποιες εξελίξεις θα μπορούσαν να προκύψουν και θα στέκονταν εμπόδιο ή θα περιέπλεκαν τα σχέδιά της. Δεν γνωρίζει ποια στάση θα κρατήσει ένας νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση της λιβυκής κρίσης και το υπαρκτό ενδεχόμενο μια νέα κατάσταση πραγμάτων να ακυρώσει ή να παγώσει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, δεν θέλει να αφήσει χρόνο στη διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γαλλία αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής και φυσικά δεν θέλει να βρεθεί κάποια στιγμή α­ντιμέτωπη με μια συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Η Τουρκία είναι προφανές ότι χρησιμοποιεί τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά που έχει αγοράσει για να προωθεί κυρίως πολιτικούς στόχους, μια και αυτήν την περίοδο, λόγω και της δραματικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου, όλες σχεδόν οι εταιρείες, ακόμη και πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν αναστείλει τα προγράμματα ερευνών τους.
Η Τουρκία όμως διαμορφώνει και το σχέδιο Β΄, για την περίπτωση που η απόπειρά της για έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο και κατόπιν υπάρξει αποκλιμάκωση με την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα. Για τον λόγο αυτό διαρκώς και συστηματικά όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρονται στην ετοιμότητά τους για διάλογο για τη «δίκαιη» μοιρασιά των θαλασσίων ζωνών και του φυσικού πλούτου. Έτσι, διαμορφώνει το τοπίο, ώστε την επόμενη μέρα ενός επεισοδίου να μην ασχοληθεί ο διεθνής παράγοντας με το ποιος ευθύνεται γι’ αυτό και ποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά κατευθείαν να ζητήσουν από την Ελλάδα και την Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ο οποίος φυσικά θα γίνει με βάση τα τετελεσμένα που θα έχουν προκαλέσει οι ίδιοι οι Τούρκοι.
Αυτή είναι και η μεγάλη παγίδα για την ελληνική κυβέρνηση, ώστε και να υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει ένα θερμό επεισόδιο, με ό,τι κόστος θα έχει αυτό και στο εσωτερικό της χώρας και στην οικονομία, και συγχρόνως να βρεθεί ε­γκλωβισμένη σε έναν διάλογο που η ατζέντα θα έχει τεθεί από την Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της Ά­γκυρας, είναι προφανές ότι στο τραπέζι θα θέσει και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με τη μαξιμαλιστική θέση του τουρκολιβυκού Μνημονίου περί μη δικαιώματος των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, θα εγείρει ζήτημα «γκρίζων ζωνών» και θα επιχειρήσει να αποκτήσει δικαίωμα… βέτο στην απόφαση της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών υδάτων της, ενώ έχει ήδη θέσει το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παραβίαση των συνθηκών.
Καλοθελητές που θα ήθελαν να μεταβληθούν σε μεσολαβητές υπάρχουν, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και την πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ με τη μυστική συνάντηση του διπλωματικού συμβούλου της, της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη κ. Ελένης Σουρανή και του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.
Η Άνγκελα Μέρκελ είναι η μόνη Ευρωπαία ηγέτης που μπορεί να συνομιλήσει με τον Ερντογάν, όμως δεν μπορεί να επενδύει η Αθήνα σε αυτήν τη «μεσολάβηση» γιατί η κ. Μέρκελ και η Γερμανία έχουν ειδικούς δεσμούς και σχέσεις με την Τουρκία και συνεπώς η ισχυρότερη χώρα της ΕΕ μπορεί να μετατραπεί σε μεσολαβητή που θα κρατά ίσες αποστάσεις και συνεπώς θα μπορεί να απαλλαχθεί από την υποχρέωση της επίδειξης αλληλεγγύης αν και όταν χρειασθεί.
Ο Νίκος Δένδιας πάντως και στο Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, επιβεβαιώνοντας το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει, ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι εάν χρειασθεί θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου τις επόμενες εβδομάδες, μια και το επόμενο προγραμματισμένο Συμβούλιο είναι για το τέλος Αυγούστου. Και επίσης έκανε αναφορά στο άρθρο 42 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, το οποίο εκτός των άλλων προβλέπει την υποχρέωση συνδρομής και αλληλεγγύης σε όποιο κράτος-μέλος δεχθεί επίθεση…
Αλλά και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου αλλά και η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης, και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν την ανησυχία αλλά και την αποφασιστικότητα της Αθήνας να μην επιτρέψει την επιβολή τετελεσμένων από την Τουρκία. Και αυτό πλέον το γνωρίζουν πλήρως, μετά την ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός, οι δύο ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και οι δύο κορυφαίοι ευρωπαϊκοί «θεσμοί», ο πρόεδρος του Συμβουλίου και η πρόεδρος της Κομισιόν.
Τι γίνεται με τις φρεγάτες
Έντονο προβληματισμό προκαλεί η υπόθεση της αγοράς των δύο γαλλικών φρεγατών Belh@rra, καθώς ενώ επρόκειτο να γίνει η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα, όπου θα οριστικοποιούνταν η συμφωνία και θα υπογραφόταν και αμυντική συμφωνία, η γαλλική «La Tribune» υποστήριξε ότι η πώληση των φρεγατών οδεύει προς ναυάγιο λόγω και των σκληρών οικονομικών όρων που θέτουν οι Γάλλοι.
Ωστόσο υπονοεί ότι πίσω από το νέο βραχυκύκλωμα υπάρχει αμερικανικός δάκτυλος, καθώς η Ουάσινγκτον επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα προσηλωμένη στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία, προβάλλοντας μάλιστα ως δέλεαρ και τη συμμετοχή των Ναυπηγείων Σύρου, τα οποία έχουν περιέλθει σε εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων.
Βεβαίως, η άμεση ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έχει παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια, είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, καθώς το πεδίο αντιπαράθεσης με την Τουρκία αφορά κυρίως τη θάλασσα. Οι γαλλικές φρεγάτες θεωρούνται ιδανική λύση, παρότι είναι ακριβές, αφού εκτός των άλλων είναι εξοπλισμένες με πυραύλους cruise MdCN (Scalp Naval) και συγχρόνως ενισχύουν τη στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Αθήνας και Παρισίων, στο πλαίσιο και της λεγόμενης «διπλωματίας των εξοπλισμών».
Η σθεναρή στάση της Γαλλίας και του Προέδρου Μακρόν απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων που εφαρμόζει ο κ. Ερντογάν και η στήριξη που προσφέρει στην Ελλάδα το Παρίσι για το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου είναι ζητήματα που δεν μπορεί να παραβλέψει η ελληνική κυβέρνηση, τορπιλίζοντας στο παρά πέντε τη συμφωνία αγοράς των γαλλικών φρεγατών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ