Το χάσμα του πλούτου αυξάνει τις ανισότητες και αυτές τις κοινωνικές εξεγέρσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στις ΗΠΑ δεν ήταν παρά ακόμη μία αφορμή για να βγουν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων της χώρας -κυρίως- οι Αφροαμερικανοί.

Κι αυτό διότι οι συμμετέχοντες στις μαζικές κινητοποιήσεις φωνάζουν συνθήματα και κατά της κοινωνικής και της οικονομικής ανισότητας, του στοιχείου, δηλαδή, που χαρακτηρίζει εδώ και δεκαετίες την αμερικανική κοινωνία, αλλά έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις ειδικά τώρα, την περίοδο της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Το χάσμα του πλούτου στην Αμερική αυξάνεται ήδη από τη δεκαετία του 1970 καθώς τα εισοδήματα των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων «πάγωσαν», ενώ των ανώτερων στρωμάτων συνέχισαν να αυξάνονται.
«Καμία πρόοδος δεν έχει γίνει στο να μειωθούν οι ανισότητες εισοδήματος και πλούτου μεταξύ των νοικοκυριών των μαύρων και των λευκών κατά τα τελευταία 70 χρόνια», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οικονομολόγων, την ώρα που το Ινστιτούτο Brookings επισημαίνει ότι η διαφορά μεταξύ των πλούσιων λευκών Αμερικανών και των πλούσιων μαύρων Αμερικανών είναι σήμερα υψηλότερη απ’ ό,τι ήταν στις αρχές αυτού του αιώνα!
Είναι χαρακτηριστικό πως τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας των μαύρων έφτασε στο 16,8%, ενώ το αντίστοιχο των λευκών στο 12,4%. Συγχρόνως, ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών για τα νοικοκυριά των μαύρων φτάνει τα 17.150 δολάρια, ενώ αντίστοιχα για τους λευκούς υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 171.000 δολάρια!
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, σύμφωνα με το «Forbes», ότι δύο στις πέντε επιχειρήσεις μαύρων αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, την ώρα που μόνο ένας στους πέντε λευκούς επιχειρηματίες αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στην επιχείρησή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ