Το γόνατο στον λαιμό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο μπαμπάς μου άλλαξε τον κόσμο, λέει το 6χρονο κοριτσάκι του Τζορτζ Φλόιντ ανεβασμένο στους ώμους ενός πρώην παίκτη του ΝΒΑ. Φυσικά δεν κατανοεί το νόημα της φράσης.

Προφανώς του είπαν του παιδιού για να το παρηγορήσουν πως ο μπαμπάς έφυγε, αλλά δεν πρέπει να στεναχωριέται γιατί με τον θάνατό του άλλαξε τον κόσμο. Έναν κόσμο που το ίδιο δεν πρόλαβε να δει ακόμα, για να ξέρει γιατί έπρεπε να αλλαχθεί και γιατί είναι τόσο σημαντικό αν τελικά επιτευχθεί η αλλαγή του.
Η δολοφονία του Φλόιντ συνέβη μια στιγμή που η ανθρωπότητα όλη μπορούσε να νιώσει το γόνατο της εξουσίας στο λαιμό. Πολλές φορές είδε ωμή την αστυνομική βία, χωρίς κανένα ρετουσάρισμα. Άπειρες φορές είδε τη ρατσιστική αντιμετώπιση από τον λευκό μπάτσο κι ακόμα άλλες τόσες είδε να επικρατεί το άδικο. Τη δεδομένη συγκυρία όμως, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων σε όλες τις γωνιές του πλανήτη ένιωσε να ασφυκτιά. Ήταν η πανδημία, οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί σε τρεις μήνες, η προκλητική αδιαφορία των ηγετών, ο κυνισμός τους, η ανεργία που ακολουθούσε και η φτώχεια που προβλεπόταν να κτυπήσει την πόρτα. Ήταν οι μετακινήσεις των πληθυσμών κι η πίεση στις ήδη ευπαθείς τοπικές κοινωνίες. Ήταν τα προλεταριάτα των νέων που πρέπει να ζήσουν με τα ψίχουλα που έμειναν από το πάρτι των προηγούμενων γενιών. Ήταν τα σημάδια ενός πλανήτη που αγκομαχά για να επιβιώσει.
Για χρόνια έμοιαζε πως η ανθρωπότητα είχε περιπέσει σε κώμα και δεν μπορούσε να αντιδράσει σε τίποτα. Μία δολοφονία όμως, η προκλητική άνεση του αστυνομικού με τα χέρια στην τσέπη να πατά έναν άνθρωπο που λέει και ξαναλέει πως δεν μπορεί να αναπνεύσει, απασφάλισε τη χύτρα που έβραζε. Ο Τραμπ, τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, νιώθει τους πρώτους κλυδωνισμούς. Και ο εχθρός δεν είναι η Κίνα, δεν είναι η Βόρεια Κορέα, ούτε το Ιράν. Απειλείται μέσα στην ίδια του την χώρα. Ακόμα κι οι υπουργοί του διαφωνούν μαζί του δημόσια, οι κυβερνήτες δεν υπακούνε στις εντολές του, οι πολίτες τον βρίζουν. Κι οι αναταράξεις περνούν τον Ατλαντικό.
Το σφίξιμο στον λαιμό το νιώθουν οι άνθρωποι σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Εκδηλώθηκε στη Γαλλία τους προηγούμενους μήνες με τα κίτρινα γιλέκα, εκδηλώθηκε στη Χιλή, στο Χονγκ Κονγκ… Οι άνθρωποι βγαίνουν ξανά στους δρόμους και διεκδικούν κι ίσως εντέλει ο Τζορτζ Φλόιντ αλλάξει τον κόσμο, όπως πιστεύει η κόρη του.
Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ