Ο θάνατος του Φλόιντ τάραξε τα νερά και στο Χόλυγουντ: Διάσημοι σταρ τοποθετούνται κατά της αστυνομικής βίας και των διακρίσεων. Ο Κλούνεϊ κάνει λόγο για «την δική μας προσωπική πανδημία», αναφερόμενος στον ρατσισμό.
Η πανδημία του κορωνοϊού έγινε αφορμή και για τους ηθοποιούς του Χόλυγουντ να κατέβουν στους δρόμους, να διαδηλώσουν και να πάρουν τον λόγο. Τώρα, με αφορμή τον βίαιο θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, διάσημοι σταρ ανθίστανται σε αυτό που ο Τζορτζ Κλούνεϊ περιέγραψε ως «δική μας προσωπική πανδημία»: τον ρατσισμό. «Είμαστε όλοι μολυσμένοι και ακόμη και μετά από 400 χρόνια δεν καταφέραμε να βρούμε εμβόλιο» είπε. Μάλιστα, σε άρθρο του για την πλατφόρμα The Daily Beast ο 59χρονος βραβευμένος με το Όσκαρ ηθοποιός κάνει λόγο για συστημικό ρατσισμό, διακρίσεις και βιαιότητα, αναφερόμενος στην μεταχείριση των έγχρωμων πολιτών από την αστυνομία στις ΗΠΑ.
Και οι σταρ στους δρόμους
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Φλόιντ δολοφονήθηκε», λέει ο διάσημος σταρ για τον Αφροαμερικανό και την “επέμβαση” της αστυνομίας στη Μινεσότα. Τα τελευταία λόγια του «δεν μπορώ να αναπνεύσω» έγιναν μήνυμα και σύνθημα στο στόμα των διαδηλωτών. Ο Κλούνεϊ περιγράφει κι άλλες περιπτώσεις αστυνομικής βίας σε βάρος εγχρώμων, όπως του Ρόντνεϊ Κινγκ και του Έρικ Γκάρτνερ. Ο θάνατος του Φλόιντ συγκλόνισε το Χόλυγουντ, προκαλώντας εκκλήσεις, tweets και δωρεές χρημάτων για τα θύματα του ρατσισμού.
Ο επίσης βραβευμένος με το Όσκαρ Τζέρεμι Φοξ βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Σαν Φρανσίσκο, στο πλευρό της έγχρωμης δημάρχου Λόντον Μπριντ, γονατίζοντας συμβολικά σε ένδειξη αλληλεγγύης. Στο αμερικανικό ποδόσφαιρο το 2016 ο τότε πρωταθλητής Κόλιν Κέπερνικ έκανε ανάλογη γονυκλισία για να στηλιτεύσει τις καταπιέσεις των μαύρων και την αστυνομική βία στις ΗΠΑ. Ο Φοξ, ο οποίος βρέθηκε στις διαδηλώσεις στη Μινεάπολη, κάλεσε του φίλους του στο Χόλυγουντ να αναλάβουν δράση, να κατέβουν στους δρόμους, αντί να κάθονται στα σπίτια τους και να δραστηριοποιηθούν εντονότερα στα κοινωνικά δίκτυα. Πολλοί ανταποκρίθηκαν.
Η ηθοποιός Έλεν Πέιτζ ανέβασε ένα βίντεο από μία ειρηνική διαδήλωση στη Times Square της Νέας Υόρκης, η Πάρις Τζάκσον το περασμένο Σαββατοκύριακο κρατούσε πανό με το σύνθημα «Ειρήνη, Αγάπη, Δικαιοσύνη» στους δρόμους του Λος Άντζελες.
«Τραγουδήσαμε στο Μπέβερλι Χιλς και στο West Hollywood» περιέγραφε τις δικές της εμπειρίες η Αριάνε Γκράντε. Άλλοι σταρ περιγράφουν επιθέσεις των αστυνομικών που βίωσαν στον απόηχο των ειρηνικών διαδηλώσεων.
Η τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Χάλσι έγραψε στο twitter ότι oι διαδηλώσεις στο Λος Άντζελες έγιναν στόχος δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, ανεβάζοντας στο διαδίκτυο και τα σχετικά βίντεο και φωτογραφίες από τον τρόμο που βίωσαν οι διαδηλωτές. Γράφει ότι είδε πολύ αίμα, ότι βοήθησε τραυματίες.
Ο ηθοποιός Τζον Κιούζακ ανέβασε στο twitter κουνημένες εικόνες από διαδήλωση στο Σικάγο, όπου ακούγονταν απειλητικές φωνές. «Δεν ήθελαν να τραβήξω βίντεο από ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο, γι’ αυτό όρμησαν με τα γκλομπ καταπάνω μου», περιγράφει ο Κιούζακ τις εικόνες με τους αστυνομικούς να χτυπούν το ποδήλατό του.
Ο δρόμος της αλλαγής μέσω των εκλογών
Λίγες φορές τόσοι πολλοί διάσημοι διαφορετικής ηλικίας και καταγωγής έχουν συσπειρωθεί και τοποθετηθεί ανοιχτά και τόσο ηχηρά πίσω από μια υπόθεση. Από τον Τζάστιν Μπίμπερ και τον Άρνολτ Σβαρτσενέγκερ μέχρι την Σελίν Ντιόν, την Τζένιφερ Λόπεζ και την Μπιγονσέ, όλοι τους είναι αγανακτισμένοι για την αστυνομική βία, την παραβίαση των δικαιωμάτων και τις διακρίσεις. Οι αντιδράσεις οργής και φόβου, όπως και οι εκκλήσεις είναι ποικίλες.
Για παράδειγμα, η Κιμ Καρντάσιαν αναζητούσε μέσω twitter την μαθήτρια στη Μινεάπολη που χτυπήθηκε σοβαρά στο πρόσωπο από γκλομπ της αστυνομίας, για να συμβάλει στα ιατρικά έξοδα. Η ηθοποιός Κάθριν Χέιγκλ μίλησε στο instagram για τους φόβους της για το πώς θα προστατεύσει τη θετή της αφροαμερικανή κόρη της «από την αποκρουστική αλήθεια του ρατσισμού».
Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ έγραψε σε άρθρο στο περιοδικό The Atlantic ζητώντας τον τερματισμό της αστυνομικής βίας: «Όταν το 1968 μετανάστευσα στις ΗΠΑ, πολλοί διαδήλωναν κατά του ρατσισμού», επισήμανε ο αυστριακός την καταγωγή ηθοποιός. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε το πρόβλημα της ανισότητας σε αυτήν την χώρα».
Άλλοι επώνυμοι, μεταξύ αυτών και η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ, απευθύνθηκαν στον ίδιο τον Τραμπ, λόγω των απειλών του ότι θα αναμείξει τον στρατό: «Αφού άναψες τη φωτιά της κυριαρχίας των λευκών και του ρατσισμού, τώρα έχεις το θράσος να προσποιείσαι ότι διαθέτεις το ηθικό πλεονέκτημα να απειλείς με χρήση βίας; Το Σεπτέμβριο θα χάσεις το αξίωμά σου», έγραψε η Σουίφτ.
Ο Κλούνεϊ επικρίνει κι αυτός απροκάλυπτα τον Τραμπ χωρίς όμως να τον κατονομάζει: «Χρειαζόμαστε πολιτικούς, που να μεταχειρίζονται τους πολίτες τους ισότιμα, που να μην υποδαυλίζουν μίσος και βία» επισημαίνει στο άρθρο του. «Και γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος για αλλαγές σε αυτήν τη χώρα: Πηγαίνετε όλοι να ψηφίσετε».
πηγή