Σε μία ριζοσπαστική και μάλλον αιφνιδιαστική κίνηση ο αριστερός πρωθυπουργός της Θουριγγίας Ράμελο εξαγγέλλει την (σχεδόν) πλήρη κατάργηση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω κορονοϊού. Έντονες οι αντιδράσεις.
“Υπόδειγμα δράσης ή αμέλειας;” διερωτάται ο αναλυτής της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας εισηγείται την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αν η πρόταση εγκριθεί, η Θουριγγία θα είναι το πρώτο κρατίδιο της Γερμανίας, που προχωρεί σε μία τόσο δραστική χαλάρωση.
Όπως μεταδίδει η DW, από τις 6 Ιουνίου δεν θα ισχύουν πλέον οι περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές, ούτε η υποχρεωτική απόσταση του ενάμιση μέτρου. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Ράμελο σε μεταγενέστερες, διευκρινιστικές δηλώσεις, θα παραμείνει υποχρεωτική η μάσκα προστασίας σε κλειστούς χώρους, καταστήματα και μέσα μεταφοράς.
Γιατί ειδικά στη Θουριγγία όλα αυτά;
“Προτείνω μία αλλαγή στρατηγικής, καθώς στις μισές περιφέρειες του κρατιδίου εδώ και τρεις εβδομάδες δεν έχουμε νέα κρούσματα”, εξηγεί ο Ράμελο στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Επιπλέον, υποστηρίζει, “έχουμε ομάδες για τη διαχείριση της κρίσης, οι οποίες βρίσκονται σε επιφυλακή 24 ώρες την ημέρα, επί επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει πλέον κρούσμα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό”.
Σε άλλη συνέντευξη στην κυριακάτικη Bild ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας δηλώνει ότι επιδιώκει “μία αλλαγή στρατηγικής, περνώντας από τον κρατικό εξαναγκασμό στην ατομική υπευθυνότητα”. Τα περιοριστικά μέτρα, επισημαίνει ο Ράμελο, “είχαν σχεδιαστεί σε μία εποχή που καταγράφονταν 60.000 κρούσματα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε περισσότερα από 245 κρούσματα. Η επιτυχία με τα σκληρά μέτρα που πήραμε μας δικαιώνει, αλλά μας υποχρεώνει και να αντλήσουμε ρεαλιστικά συμπεράσματα”.
Αντίμετρα κατά της Θουριγγίας;
Ο Μπόντο Ράμελο κυβερνά τη Θουριγγία από τον Δεκέμβριο του 2014 και είναι ο μόνος πολιτικός από το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) που έχει αναδειχθεί πρωθυπουργός στη Γερμανία. Η προσπάθεια για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων φαίνεται να βρίσκει μιμητές στο επίσης ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας, καθώς η τοπική υπουργός Υγείας Πέτρα Κέπινγκ δηλώνει ότι σχεδιάζει κι εκείνη μία νέα στρατηγική μετά τις 6 Ιουνίου.
Ωστόσο, η πρωτοβουλία Ράμελο φαίνεται να αιφνιδιάζει τους περισσότερους στη Γερμανία. Σύμφωνα μάλιστα με το τηλεοπτικό δίκτυο RTL το μίνι υπουργικό συμβούλιο, που ασχολείται με τις συνέπειες του κορωνοϊού, ανέβαλε την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνεδρίασή του, ώστε να αξιολογήσει τις ενέργειες Ράμελο. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αρνείται ότι η αναβολή σχετίζεται με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού της Θουριγγίας. “Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλέσουμε την εντύπωση ότι η πανδημία έχει παρέλθει”, προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση του συντηρητικού Βαυαρού πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος δεν δίστασε να απειλήσει εμμέσως με… αντίποινα το γειτονικό κρατίδιο της Θουριγγίας. “Πρέπει να σκεφτούμε έναν τρόπο για να αντιδράσουμε. Δεν θέλω να δούμε νέα μετάδοση του ιού στη Βαυαρία, λόγω της ανεύθυνης πολιτικής που ασκείται στη Θουριγγία”, προειδοποιεί ο Ζέντερ.
Η Βαυαρία είναι, εδώ και πολλές εβδομάδες, το γερμανικό κρατίδιο με τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού. Ορισμένα από αυτά εκτιμάται ότι προήλθαν από τους πολυάριθμους εκδρομείς του χειμώνα στη γειτονική Αυστρία και προφανώς ο Ζέντερ δεν θέλει να επαναληφθεί το “σενάριο τρόμου”.
Έκδηλη ικανοποίηση εκφράζει μόνο το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD), υποστηρίζοντας μάλιστα ότι “ο κύριος Ράμελο εφαρμόζει τις προτάσεις μας με καθυστέρηση έξι εβδομάδων…”
Επικρίσεις και από επιδημιολόγους
Αλλά και οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί έως επικριτικοί. Ο γνωστός επιδημιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν προειδοποιεί ότι “η στρατηγική της ατομικής ευθύνης είναι περίπου το μοντέλο της Σουηδίας όπου, όπως βλέπουμε αυτές τις μέρες, θα το δούμε μάλιστα πιο έντονα στους επόμενους μήνες, καταγράφονται υψηλά ποσοστά θνησιμότητας”.
Από την πλευρά του ο ιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ χαρακτηρίζει “επικίνδυνο πείραμα” την πρωτοβουλία της Θουριγγίας και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν ακόμη οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μία ουσιαστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, για παράδειγμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση των ήδη υπαρχόντων κρουσμάτων.