Εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, ο ιστορικός Στύλος της Πανώλης στο κέντρο της Βιέννης έχει γίνει σημείο προσευχής και σύμβολο της ελπίδας.
Ανήσυχοι πολίτες επισκέπτονται καθημερινά το μνημείο και ανάβουν κεριά.
«Προσεύχομαι ο κόσμος να γίνει καλύτερος και η κρίση αυτή να τελειώσει. Πάντα υπάρχει λόγος να ανάψουμε ένα κερί», είπε στο euronews μια περαστική.
Το μνημείο στήθηκε τον 17ο αιώνα, με εντολή του αυτοκράτορα Λεοπόλδου Α’, μετά τη θανατηφόρο επιδημία πανούκλας που στοίχισε τη ζωή σε 76.000 κατοίκους της Βιέννης.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=K7bNGoucKvs&w=711&h=400]
.
«Οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρουν εδώ τις ανησυχίες και τους φόβους τους. Θέλουν να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους, και νομίζω πως είναι καλό να υπάρχουν τέτοια σημεία. Είναι ένα σημείο που θυμίζει μια άλλη δύσκολη εποχή», εξηγεί η ιστορικός Ελένα Χολτσχάουσεν.
Από τον 14ο αιώνα, η πανώλη ήταν συχνός επισκέπτης στη Βιέννη, με βαρύτατες συνέπειες. Κατά την τελευταία επιδημία του 1713, η πόλη πήρε τελικώς αυστηρά μέτρα. Ζώνες καραντίνας, επιτήρηση, και νοσοκομεία μόνο για ασθενείς με πανώλη. Μέτρα που έφεραν αποτελέσματα.
«Ο Στύλος της Πανώλης συμβολίζει την πίστη, που απεικονίζεται μέσα από μια νεαρή γυναίκα με σταυρό. Με έναν άγγελο στο πλευρό της, καταφέρνουν να νικήσουν τη γριά μάγισσα, η οποία συμβολίζει την πανούκλα. Σήμερα, μέσα στην πανδημία, αυτή η πίστη είναι που δίνει ελπίδα σε πολλούς», μεταδίδει ο ανταποκριτής του euronews στη Βιέννη Γιοχάνες Πλεσμπέργκερ.
euronews