Ερντογάν στο Politico: "Ο δρόμος για την ειρήνη στη Λιβύη περνάει από την Τουρκία"!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα μας πέσει το σαγόνι με αυτά που λέει ο Σουλτάνος… Η χώρα εισβολέας της Κύπρου, της Συρίας και τώρα της Λιβύης, κάνει μαθήματα ηθικών αξιών…

Από έναν άνθρωπο που έχει συλλάβει δεκάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας του απλά και μόνο επειδή είναι αντίθετοι στη δικτατορία του και “πέφτει στο κρεβάτι” με τζιχαντιστές που προς το παρόν μεταφέρονται στη Λιβύη, τα επιχειρήματά του σχετικά με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λιβύη είναι τουλάχιστον προσβλητικά.
“Το να εγκαταλείψουμε τη Λιβύη σε ένα βαρόνο του πολέμου θα ήταν ένα ιστορικό λάθος. Θα εκπαιδεύσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης και θα συμβάλλουμε στον αγώνα τους ενάντια στην τρομοκρατία, στην εμπορία ανθρώπων και στις άλλες διεθνείς σοβαρές απειλές ασφαλείας”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες πριν από τη Διαδικασία του Βερολίνου με θέμα τη Λιβύη, στο περιοδικό Politico.
Στο κείμενο του αρχίζει με την φράση “Η Λιβύη επί 10 έτη περίπου βρίσκεται υπό το πέλμα ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Αλλά η διεθνής κοινότητα μέχρι τώρα, δεν εκπλήρωσε τις ευθύνες της, δεν τερμάτισε την βία και δεν εγκατέστησε ειρήνη και σταθερότητα. Σήμερα, βλέπουμε τις συνέπειες αυτής της απάθειας.” .
Και συνεχίζει:
“Η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Λιβύης, εδώ και μερικά χρόνια βρίσκεται υπό επίθεση του βαρόνου του πολέμου Χαλίφα Χαφταρ. Η ένοπλη οργάνωση του Χαφτάρ που προσπαθεί να κάνει πραξικόπημα στη χώρα, στηρίζεται από αντιδημοκρατικά κράτη όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παρά τις προσπάθειες για πολιτική επίλυση με την συμφωνία του 2015 της Σουχειρατ, ο κόσμος δεν στήριξε επαρκώς αυτούς που υποστηρίζουν τη διπλωματία και τον διάλογο στη Λιβύη. Η κρίση της Λιβύης προκάλεσε διαίρεση στην ήπειρο της Ευρώπης που ακόμη προσπαθεί να αποφασίσει το τι θα πράξει στην περιοχή. Η Γερμανία την Κυριακή θα φιλοξενήσει στο Βερολίνο μία διάσκεψη Ειρήνης. Ενάντια σε αυτό η Γαλλία παίρνει θέση δίπλα στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης”.
“Στην Ευρώπη, το ζήτημα έχει διχάσει την ήπειρο, η οποία δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το τι πρέπει να κάνει στη Λιβύη. Η Γερμανία, η οποία υποστηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας και υποστηρίζει τη διπλωματία, θα φιλοξενήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο την Κυριακή. Αντίθετα, η Γαλλία έσπευσε να αντιμετωπίσει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας αυτής με τον Λίβυο πραξικοπηματία, Haftar. “
“Μερικοί μπορεί να ρωτήσουν για ποιο λόγο θα πρέπει η Ευρώπη την ώρα που σε ολόκληρο τον κόσμο διεξάγονται πόλεμοι συγκρούσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις να συμμετάσχει και στην λιβυκή σύγκρουση.
Πρώτον, η ενδεχόμενη αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει επαρκώς την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης θα ήταν μια προδοσία των δικών της βασικών αξιών, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το να μείνει η Λιβύη στο έλεος ενός πολέμαρχου θα ήταν ένα λάθος ιστορικών διαστάσεων.
Επιπλέον, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια νέα σειρά προβλημάτων και απειλών εάν η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης πέσει.
Οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ISIS και η Αλ Κάιντα, οι οποίες υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και το Ιράκ, θα βρουν ένα εύφορο έδαφος για να επιστρέψουν. Πράγματι, ορισμένες ομάδες που μοιράζονται σε μεγάλο βαθμό την ιδεολογία της τρομοκρατικής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένης της Madkhali-Salafis, αγωνίζονται μαζί με τον Haftar. Εάν η σύγκρουση επιδεινωθεί, η βία και η αστάθεια θα τροφοδοτήσουν επίσης την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη”.
“Ο εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης χρησιμεύει ως δοκιμασία για την ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υποστηρίξουν τη φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη μπροστά σε μια ακόμα επίθεση; Ή θα παραιτηθούν από τις ευθύνες τους, όπως συνέβη στη Συρία, για να παρακολουθήσουν την κρίση ξεδιπλώνεται από το περιθώριο;
Οι Ευρωπαίοι φίλοι και σύμμαχοί μας πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο απλώς διαμαρτυρόμενοι και εκφράζοντας ανησυχία. Το διεθνές δίκαιο, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να τα υπερασπιστούν χωρίς να αναλάβουν κάποια ευθύνη.
Η ιστορία μας διδάσκει ότι η ανταμοιβή όσων γυρνάνε την πλάτη τους στη διπλωματία και τιμωρία της διεθνούς κοινότητας οδηγεί μόνο σε σοβαρότερα προβλήματα. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη δείχνουν ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν μάθει αυτά τα μαθήματα”
“Η ΕΕ πρέπει να δείξει στον κόσμο ότι είναι ένας σχετικός παράγοντας στη διεθνή σκηνή. Η επικείμενη ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να μιλήσουν λιγότερο και να επικεντρωθούν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρώπη ενδιαφέρεται λιγότερο για τη στρατιωτική υποστήριξη της Λιβύης, η προφανής επιλογή είναι να συνεργαστεί με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια”.
“Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την νόμιμη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες συμφωνίες για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία, δεσμευθήκαμε να προστατεύσουμε την κυβέρνηση της Λιβύης από τους συνωμότες. Από αυτή την άποψη, θα εκπαιδεύσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης και θα τους βοηθήσουμε να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, την εμπορία ανθρώπων και άλλες σοβαρές απειλές κατά της διεθνούς ασφάλειας”.
“Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Και σε αυτή την ιστορική διασταύρωση, όσοι εργάζονται για την ειρήνη πρέπει να είναι θαρραλέοι και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τερματίσουν τη βία. Η Ευρώπη μπορεί να βασιστεί στην Τουρκία – έναν παλιό φίλο και πιστό σύμμαχο – για να επιτύχει αυτόν τον στόχο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ