“Κρυφά” χρέη 5 δισ. ευρώ στα Ταμεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά 5 δισ. ευρώ ή 12,5% υψηλότερα είναι τα χρέη στα ταμεία σε σχέση με εκείνα που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, ανέρχονται σχεδόν στα 40 δισ. ευρώ έναντι 35 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία έχει στα “χέρια” του ΚΕΑΟ.

Οι οφειλές αυτές αφορούν κυρίως στο τέως ταμείο των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων (ΕΤΑΑ), των αγροτών (ΟΓΑ), αλλά και το επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ).

Ωστόσο, η ολοκλήρωσή της θα δώσει μία άλλη, χειρότερη εικόνα σε σχέση με εκείνη που υπάρχει σήμερα. Η ένταξη πάνω από 3,5- 4 δισ. ευρώ στη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν θα την αλλάξει, τουλάχιστον τα επόμενα έως 1 έως 2 χρόνια. Και αυτό γιατί το ΚΕΑΟ καταμετρά το ύψος των οφειλών, είτε αυτά έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, είτε όχι.

Οι εισπράξεις από τις 120 δόσεις αναμένονται, σε ετήσια βάση (αρχής γενομένης το 2020), να φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ. Έτσι στο τέλος του 2020, στην καλύτερη περίπτωση θα έχουν αφαιρεθεί από τα “κιτάπια” του ΚΕΑΟ το ποσό των 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τα χρέη (σ.σ. των ελευθέρων επαγγελματιών) τα οποία έχουν επανυπολογισθεί -μειωθεί μπαίνοντας στη ρύθμιση των 120 δόσεων αποτελούν αναλογικά το μικρότερο κομμάτι των ρυθμισμένων χρεών.

Συγκεκριμένα, τα χρέη των επαγγελματιών που εντάχθηκαν στην εν λόγω ρύθμιση ανήλθαν στο 1 δισ. ευρώ (έναντι 3,5 -4 δισ. ευρώ που συνολικά μπήκαν στις 120 δόσεις), ενώ η πλειοψηφία αυτών -εκτιμάται από στελέχη των ταμείων – ότι “κουρεύτηκαν” έως κατά 60-65% λόγω του επανυπολογισμού τους βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Έτσι στις επόμενες εκθέσεις του ΚΕΑΟ αναμένεται να αποτυπωθεί αυτό το “κούρεμα”, μειώνοντας το συνολικό όγκο των οφειλών στα ταμεία.

Ωστόσο, το 2020, αναμένονται να ενταχθούν οι ανείσπρακτες εισφορές των μη μισθωτών για το έτος 2018. Αυτές ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ. Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που το σύνολο των οφειλών των μη μισθωτών έχει ενταχθεί στις 120 δόσεις, μόλις 100 εκατ. ευρώ από αυτό το 1 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να εισπραχθεί μέσα σε ένα χρόνο. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, πως οι οφειλές του 2018 δεν “κουρεύτηκαν”, καθώς είναι ήδη υπολογισμένες με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Συνεπώς, τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν στο “παθητικό” των ταμείων και του ΚΕΑΟ. Αφαιρώντας από τις νέες οφειλές των μη μισθωτών βάσει της εκκαθάρισης του 2018 (1 δισ. ευρώ) τις αναμενόμενες εισπράξεις από τις συνολικές οφειλές (εργοδοτών, επαγγελματιών κλπ) που εντάχθηκαν στις 120 δόσεις (400 εκατ. ευρώ), θα πρέπει να περιμένει κανείς μία “καθαρή” αύξηση στις οφειλές έως 600 εκατ. ευρώ.

Οι οφειλές αυτές των μη μισθωτών (900 εκατ. ευρώ -1 δισ. ευρώ) θα ενταχθούν στο ΚΕΑΟ το αργότερο έως την άνοιξη του 2020, αφού στο τέλος του τρέχοντος έτους εκπνεύσει η προθεσμία εξόφλησης τους (σ.σ. χρεωστικά υπόλοιπα από την τελική εκκαθάριση του 2018).

Συνεπώς, στην (β’) τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ, η οποία θα δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2020, θα πρέπει να αναμένει κανείς την πρώτη νέα αύξηση των ασφαλιστικών οφειλών που θα έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ, παρά τη σχετικά μαζική ένταξη οφειλετών στις 120 δόσεις, καθώς περίπου 1 στους 3 οφειλέτες μπήκαν στη σχετική ρύθμιση, αν και η εικόνα αυτή θα βελτιωθεί προς το τέλος του 2020 ή το αργότερο στις αρχές του 2021.

Η ανοδική όμως αυτή τάση των ασφαλιστικών οφειλών δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε το…2021, καθώς σε λιγότερο από δύο χρόνια από σήμερα, θα πρέπει να μεταφερθούν οι ανείσπρακτες εισφορές των μη μισθωτών για το 2019.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία της εισπραξιμότητας τους (60% -65%), ένα ανάλογο ποσό με το 2018 (δηλαδή έως 1 δισ. ευρώ) θα καταγραφεί και έπειτα θα μεταφερθεί ως οφειλή στο ΚΕΑΟ έως την άνοιξη του 2021.

Αν και έως το τέλος του 2021, εισπραχθούν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ μέσω της ρύθμισης των 120 δόσεων, η “καθαρή” αύξηση των χρεών στα ταμεία θα κυμανθεί και πάλι κοντά στο μισό δισ. ευρώ.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι πάψει να υπάρχει αυτή η “Λερναία Ύδρα” των χρεών στα ταμεία, ιδίως από την πλευρά των μη μισθωτών (επαγγελματίες, αγρότες) μέσα από τη θέσπιση ενός νέου συστήματος εισφορών (το οποίο θα εφαρμοσθεί από το 2020) και, παράλληλα, μέσω της εντατικοποίησης των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης σε όσους δεν εντάσσονται στις ρυθμίσεις.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ