Γνωστό το ανέκδοτο με τον Χότζα και την καλύβα, αλλά ας το πούμε ακόμη μια φορά.
Εκεί που κάθεται ο Χότζας και αναπαύεται, σκάει μύτη εμπρός του απελπισμένος χωρικός. «Δεν με χωράει η καλύβα μου, έχω γυναίκα και παιδιά, τι θα κάνω ο φουκαράς». Τον κοιτάει ο Χότζας κι απαντά: «Βάλε μέσα τη γελάδα». Σαστίζει ο συγχωριανός, κάτι πάει να ψελλίσει, μα ο Χότζας εμμένει στη λύση.
Μετά από λίγες μέρες, κυλάει πάει στο παράπονο: «Χειρότερα είναι τώρα, πιο πολύ υποφέρουμε». Συνεχίζει ο Χότζας: «Βάλε μέσα και τις κότες». Σκύβει ο άλλος το κεφάλι, και μετά από μια βδομάδα παραπατάει από τη ζάλη. Το βιολί του ο Χότζας: «Βάλε μέσα και την κατσίκα».
Άντε πάλι, ήταν τέτοια η παραζάλη που έχανε ο χωρικός το παιδί και το παιδί το γίδι. Τον βλέπει ο Χότζας, του λέει: «Βγάλε τώρα τη γελάδα». Μετά από ένα μήνα έβγαλε και την κατσίκα και μετά ακόμη ένα. Ε, πριν ακόμη βγάλει όλα τα ζώα, του φαίνονταν πως ζει σ’ ένα ευρύχωρο παλάτι.
Πού θέλω να καταλήξω; Θέλω να καταλήξω στο γεγονός ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις των τραπεζών για αναπροσαρμογή των προμηθειών προσφέρουν λύσεις αντίστοιχες με εκείνες του Χότζα. Καθότι σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε.
Είχαν στριμωχτεί στην παράγκα, όπου μένει πολύς μήνας στο τέλος του μισθού και η γελάδα (επιβάρυνση κατά την ανάληψη μετρητών μέσω ΑΤΜ τρίτων τραπεζών σε περιοχές όπου η τράπεζα δεν διατηρεί δικό της ΑΤΜ) και η κατσίκα (χρέωση για την επανέκδοση κωδικού PIN) και μας τράβαγαν από τη μανίκα.
Βγήκαν και οι κυβερνητικές αρχές ανακουφιστήκαν. Απέδωσε η παρέμβαση, τι κι αν ο λαλίστατος υπουργός άφησε αιχμές για εναρμονισμένες πρακτικές. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Τράπεζα της Ελλάδος χάθηκαν στις σιωπές.
Οι κότες, όμως, κόβουν ακόμη βόλτες στην παράγκα. Κάποιες θα τις ξαποστείλουν. Οι χρεώσεις, που δεν υπήρχαν, θα μειωθούν. Μην περιμένετε να εξαφανιστούν.
Τέλος παραμυθιού, προμήθειες του κουτιού. 699,5 εκατ. ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και για τις τέσσερις φυσικά.
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ