Παγκόσμιος συναγερμός: Οι επιθέσεις των Χούθι σε φορτηγά πλοία έχουν επεκταθεί στον Ινδικό Ωκεανό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ισλαμική ομάδα Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζεται από το Ιράν άρχισε να επιτίθεται σε πλοία ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού που παρακάμπτουν την Ερυθρά Θάλασσα λόγω επιθέσεων στον Κόλπο του Άντεν και έχουν πορεία τη νότια Αφρική.

 Έτσι, ακόμη και η παράκαμψη διέλευσης εμπορευμάτων από και προς την Ευρώπη δεν είναι πλέον ασφαλής.

Οι επιθέσεις των Χούθι απειλούν τώρα εμπορικά πλοία εκατοντάδες μίλια μακριά στον Ινδικό Ωκεανό. Χτύπησαν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πολύ μακριά στην Ερυθρά Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησαν αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες στη ναυτιλία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ένα drone χτύπησε το MSC Orion το βράδυ της 26ης Απριλίου, αλλά το περιστατικό αναφέρθηκε πολύ αργότερα.

 Το MSC Orion, που ανήκει στη Mediterranean Shipping Company (MSC) με έδρα τη Γενεύη, χειριστή του μεγαλύτερου στόλου πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, χτυπήθηκε από drone περίπου 400 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Κέρατος της Αφρικής, σύμφωνα με το γραφείο Commercial Maritime Operations του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ντουμπάι.

Ακολούθησαν απειλές από τους Χούτι τον Μάρτιο ότι να επεκτείνουν τις επιθέσεις τους στον Ινδικό Ωκεανό, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών πλοίων που πλέουν μεταξύ Ασίας και Ευρώπης γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

 Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες στράφηκαν σε αυτή τη μεγαλύτερη διαδρομή για να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούτι στις προσεγγίσεις προς τη Διώρυγα του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Οι Χούθι δήλωσαν ότι στοχεύουν πλοία με προορισμό το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Ρωσικά και κινεζικά πλοία έχουν ασυλία στην περιοχή. Η επίθεση της ισλαμιστικής ομάδας στο MSC Orion επεκτείνει τη θαλάσσια επικίνδυνη ζώνη της εκστρατείας κατά της δυτικής ναυτιλίας σε μια μεγάλη, μέχρι στιγμής ανέγγιχτη περιοχή – τον βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό.

Είναι πιθανό ορισμένα πλοία -ιδιαίτερα εκείνα που έχουν συνδέσεις με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο- να εκτραπούν περισσότερο από την απειλή, αυξάνοντας το ήδη επιβαρυμένο κόστος μεταφοράς.

Το MSC Orion και το πλήρωμα είναι ασφαλή και καθ’ οδόν προς το επόμενο λιμάνι προορισμού τους.

 Ένα δελτίο από το Joint Maritime Intelligence Center, ένας διεθνής οργανισμός που παρέχει πληροφορίες σχετικά με απειλές στην περιοχή, ανέφερε ότι βρέθηκαν συντρίμμια drone στο πλοίο, το οποίο υπέστη μόνο μικρές ζημιές.

Οι Χούθι τον Φεβρουάριο πέτυχαν να βυθίσουν το Rubymar, ένα λιβανέζικο πλοίο που περιέγραψαν ως βρετανικό, στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας.

Μια επίθεση τον Μάρτιο σκότωσε τρεις ναύτες στο πλοίο μεταφοράς χύδην True Confidence στον Κόλπο του Άντεν.

Οι επιθέσεις της ομάδας μειώθηκαν σε συχνότητα και σοβαρότητα μετά την απόσυρση του Behshad στο Ιράν τον Απρίλιο, ενός ιρανικού σκάφους που πιστώνεται ευρέως ότι παρείχε στην ομάδα στοιχεία και πληροφορίες στόχευσης.

 Το Behshad πέρασε τρία χρόνια στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν κοντά στην Υεμένη.

Εκτός από την επίθεση στο MSC Orion, οι Χούθι έπληξαν επίσης το Andromeda Star, ένα πετρελαιοφόρο που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, την Παρασκευή.

Το MSC έχει γίνει στόχος πολλών επιθέσεων από ομάδες που συνδέονται με το Ιράν τους τελευταίους μήνες – επιθέσεις που η JMIC απέδωσε στους δεσμούς της εταιρείας με το Ισραήλ.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ