Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν “διαστημικά όπλα” κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ: Τι είναι αυτά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμερικανικά πολεμικά πλοία χρησιμοποίησαν ένα αντιπυραυλικό σύστημα για πρώτη φορά σε συνθήκες μάχης το περασμένο Σαββατοκύριακο ενώ υπερασπίζονταν το Ισραήλ από μια άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση, γράφει το Business Insider India .

Ο υπουργός Ναυτικού Κάρλος Ντελ Τόρο είπε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ εκτόξευσαν έναν Standard Missile 3 ή SM-3 για να καταρρίψουν ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν ως μέρος ενός τεράστιου μπαράζ που περιλάμβανε περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από την Τεχεράνη και τους συμμάχους του.

  • 2 108

«Έχουμε πυροδοτήσει το SM-2, το SM-6 και λίγο το Σαββατοκύριακο, το SM-3, για να αντιμετωπίσουμε πραγματικά τη βαλλιστική απειλή που προέρχεται από το Ιράν», είπε ο Ντελ Τόρο στην ακρόαση της Επιτροπής Αμυντικών Πιστώσεων της Γερουσίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν προηγουμένως δύο αντιτορπιλικά – το USS Arleigh Burke και το USS Carney – που σταθμεύουν στην ανατολική Μεσόγειο κατέρριψαν και κατέστρεψαν τουλάχιστον τέσσερις ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, αν και δεν ήταν αμέσως σαφές πώς τα πολεμικά πλοία έπληξαν τις απειλές.

Το USNI News ανέφερε για πρώτη φορά τη Δευτέρα ότι τα δύο πλοία εκτόξευσαν μεταξύ τεσσάρων και επτά πυραύλων SM-3 για να αναχαιτίσουν τους ιρανικούς, επικαλούμενοι αξιωματούχους άμυνας που δεν κατονομάζονται. Οι δηλώσεις του Ντελ Τόρο στους νομοθέτες φαίνεται να αποτελούν παραδοχή του Πολεμικού Ναυτικού για τη χρήση πυραύλων SM-3.

Το SM-3 είναι μέρος του προηγμένου συστήματος μάχης Aegis του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και χρησιμοποιεί ένα κινητικό πυρομαχικό για να εμπλέκεται και να καταστρέφει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς κατά τη φάση της ενδιάμεσης πτήσης.

Το SM-3 μπορεί να αναχαιτίσει στόχους εκτός της ατμόσφαιρας, σε αντίθεση με τις άλλες δυνατότητες αεράμυνας του Πολεμικού Ναυτικού.

«Τα SM-3 είναι μοναδικά επειδή είναι οι μόνοι τυπικοί πύραυλοι που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν στο κενό του διαστήματος», σημειώνει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στο έργο του για την άμυνα πυραύλων.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του SM-3 που μπορούν να εκτοξευθούν από το σύστημα κάθετης εκτόξευσης ενός πολεμικού πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και οι αναχαιτιστές Block I παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Παρά τις δεκάδες δοκιμές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το SM-3 δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη σε συνθήκες μάχης.

Ωστόσο, το SM-3 δεν ήταν το μόνο μη ατμοσφαιρικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε σε δράση το Σαββατοκύριακο.

Το αμυντικό σύστημα Strela 3 του Ισραήλ, το οποίο μπορεί επίσης να καταστρέψει απειλές στο διάστημα, χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη πολλών από τους 120 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ το Σάββατο. Το Strela 3 και ο προκάτοχός του, το Strela 2, αποτελούν την κορυφή του εξελιγμένου δικτύου αεράμυνας της χώρας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το 99% των απειλών που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν και τους συμμάχους του -που περιλαμβάνουν μονόδρομα επιθετικά drones, κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους- έχουν αναχαιτιστεί από τον ισραηλινό στρατό και τους εταίρους του στη Μέση Ανατολή.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν περισσότερα από 80 drones και τουλάχιστον έξι βαλλιστικούς πυραύλους.

Η CENTCOM ανέφερε σε δήλωση την Κυριακή ότι «η συνεχιζόμενη, απερίσκεπτη και επικίνδυνη συμπεριφορά του Ιράν απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια των δυνάμεων των ΗΠΑ και του συνασπισμού».

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ